Hayallerinden Vazgeçmedi, 52 Yasinda Kep Atti

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ögrencisi Ayse Küçük, 52 yasinda mezuniyet heyecani yasadi. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimari ve Dekoratif Sanatlar programindan mezun olan Ayse Küçük, emekli olduktan sonra okumak istemesinin nedenlerini anlatti.

Hayallerinden Vazgeçmedi, 52 Yasinda Kep Atti

“Kizlar okumaz diye okutmadilar, hep içimde kaldi”
Karaman’in Mesudiye köyünde dogup büyüdügünü ve ortaokuldan sonra ailesinin, okumasina izin vermedigini belirten Küçük, “Babam ben küçük yasta vefat ettikten sonra annem köydekilerin ‘kiz çocugu okumaz’ sözlerinden etkilenerek beni okula göndermedi. Annem bir su bile istese ‘beni okula gönderirsen veririm’ diyerek her gün onu ikna etmeye çalistim. Ama ablam fabrikada çalismaya baslayinca ‘gel ben seni okutacagim’ dedi. Böylelikle Karaman Kiz Meslek Lisesi resim bölümünden 1983’te mezun oldum. Resim, serigrafik baski ve reklam üzerine bir is yeri açtim. Bu alanda okumaya hep devam etmek istedim.” dedi.
“Almanya’da insanlar emeginin kölesi oluyor”
Karaman’da ilkokuldan sonra kuaförde çalisan Küçük, “Köyden gelmisim, üstte yok basta yok, kiyafetimden dolayi beni bir hafta müsteri görmeden perde arkasinda çalistirdilar, sonra da bir daha gelme, dediler. Onurum kirildi. Ben de yillar sonra bu ezilmisligi atmak ve nasil kuaför olunur göstermek için kuaför dükkâni açtim ve on yil islettim. Sonra yurtdisinin cazibesine kapilip Almanya’ya gittim. Baktim orada insanlar emeginin kölesi oluyor, alti ay sonra Karaman’a gelip dolmus hatti aldim.” seklinde konustu.
Tiyatro sahnesinden otobüs kaptanligina
Ayse Küçük, evlendikten sonra Antalya’ya giderek Antalya Kadin Sahnesinde ‘Kadinlar Tiyatroyla Bulusuyor’ projesi kapsaminda üç yil aktif olarak sahne aldigini ifade etti. “Tiyatro oyununun tüm mahalle ve köylere gösterimini yapabilmek için Antalya Belediyesinden gezici tiyatro tiri istedim. Belediye baskani, benim sürmek istedigimi duyunca belediyenin otobüsünde kaptanlik yapmami istedi. Kadinlarin yapabilecegi seyleri göstermek için Antalya Belediyesinde iki yil otobüs soförlügü yaptim.” diyen Küçük, üniversiteyi kazandiktan sonra, egitimi için soförlügü biraktigini söyledi.
“Bu gün kendimi ispatlamanin yaninda hayallerime kavusmanin sevinci içindeyim.”
Mezuniyetinde konusan Ayse Küçük “Bu cüppeyi giymek ve kep atmak benim için çok farkli anlamlar ifade ediyor. Yegenlerim mezun olurken içimde hep bir burukluk hissettim. Bugün kendimi ispatlamanin yaninda hayallerime kavusmanin sevinci içindeyim. Bu mutlulugumda payi olan tüm arkadaslarima, ögretim elamanlarina ve üniversite yönetimine çok tesekkür ediyorum. Okumanin yasi yoktur. Bu gün kepimi okuyamayan tüm bayanlar için atacagim.” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284