“Helal Ve Sağlıklı Gıda” Paneli Düzenlendi

Türk Standartları Enstitüsü, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile Gıda Mühendisliği Topluluğu tarafından Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi'nde (KMÜ) “Helal ve Sağlıklı Gıda” paneli gerçekleştirildi.

 “Helal Ve Sağlıklı Gıda” Paneli Düzenlendi
Panele; Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Osman Çevik ile Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar ve üniversite öğrencileri katıldı.
Panel öncesi bir konuşma yapan TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar, "Türk Standartları Enstitüsü'nün ortalama 50 bin civarında belgesi bulunuyor. TSE’nin her alanda olduğu gibi araç muayenesi laboratuvar belgeleri gibi belgeleri var. Helal gıda belgelendirme de bizim için önem arz eden hususlardan bir tanesidir. Bu gerçekten de tüm İslam dünyasının kendi içerisinde önemsediği bir belgedir. Biz buna bir Avrupalının bakış açısıyla benim potansiyel pazarıma itaat eden ticaretimin önünü açan bir belgeymiş gibi bakmıyor. Avrupa’daki bakış bu. Biz öncelikli olarak bu ülkelerin kendi kardeş ülkelerimizin kendi ülkemizde dahil tükettikleri ürünlerin inançlarının gerektirdiği hakka sahip olarak o özelliklerde tüketilmesinin hakları olduğunu düşünerek çıktık bu yola. Konunun iktisadi boyutuna geldiğimiz zaman işin ticaretine baktığımız zaman Ekonomi Bakanlığımız dedi ki; ‘2011 yılı TSE ülkemizin ihracat yapan üreticinin önünü açın.’ İslami ülkelere ihracat yapan üreticinin önünü açın. Nasıl açılacak? İslam ülkelerinde ticaret yapan üreticinin önündeki tek engel helal belgesidir. Onu vereceksiniz ki önü açılsın. Ülkemizin özellikle İslam coğrafyasında dünyada aslında oynadığı rolün prototipini biz bu alanda kurum olarak yürütmeye çalıştık. Her şeyden önce ortak dili konuşmak lazım. Bu ticaretin önündeki engellerin açılması için de geçerli neden. Avrupalı çıkmış Avrupa içerisinde standart teşkilatını kurmuş. Standardı çıkartıyor, Almanya’da kullanıyor, Fransa’da kullanıyor. İslam ülkeleri ilk defa kendi aralarında bir araya gelerek İslam İşbirliği Teşkilatını 57 ülke altında oluşturdu. İslam Ülkeleri Metroloji ve Standartlar Enstitüsü’nün çalışmalarıyla bu işe öncülük edip tek referans üzerinde çalışmayı yürüttü. İşte bu çok önemli. Bu kuruluşun çıkarttığı standarda göre belge verilirse ne benim belgem senden iyidir ne sen benim belgem iyi diyemezsin. Ben en iyi belgeyi veririm deme lüksüm yok veremezsin. Eğer herkesin ortak hazırladığı standartta uygun belge vermiyorsan sen mutlaka bunun içerisinde bir takım eksiklerle belgeyi vereceksin. Birlik ve beraberlik için ülkemiz adına kurumumuz tüm yükü 5 yıldır taşımaktadır. 30 tane üye ülkeyle beraberiz. Sadece helal gıda çalışmalarında hiçbir deneyimin yapılamaması gibi bir ihtimal olmasın diye domuz jelatini gibi bir sınavımız var. Alkol katkıları Avrupa'nın ticaretinde kendilerinin önlerini açmamızı istediği en büyük olay. Alkol katkılı girdiler açık açık bizimle konuşuyorlar bunları. Bizim standardımızın içeriği buna engel bunlarla ilgili testlerin iyi yapılması için gelecek vadeden biyogenetik laboratuvar kurduk” diye konuştu.
TSE’nin tanıtım filminin izlenmesinin ardından TSE Genel Sekreter Yardımcısı Doğan Yazar’ın moderatörlüğünü yaptığı “Helal ve Sağlıklı Gıda” paneline geçildi.

Güncelleme Tarihi: 28 Nisan 2016, 17:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284