Hemşerilerimizden, Rotterdam Başkonsolosuna Nezaket Ziyareti

Karaman dışında en fazla nüfusa sahip hemşerilerimizin yaşadığı Hollanda’da, önemli çalışmalara imza atan Hollanda Karamanlılar Federasyonu (HOKAF), Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz’ı makamında ziyaret ederek, çalışmaları hakkında bilgiler sundu.

Hemşerilerimizden, Rotterdam Başkonsolosuna Nezaket Ziyareti

HOKAF heyetini toplantı salonunda ağırlayan yeni Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz, asimile olmadan Hollanda toplumuna uyum sağlamanın önemine değindi.

1 Eylül 2018 tarihinde göreve başlayan Rotterdam Başkonsolosu Aytaç Yılmaz’a hoş geldin ziyaretinde bulunan Mustafa Duyar başkanlığında Hasan Güzel, İlhami Gülmüş, Mehmet Ali Topçu, Safiye Baytekin ve Şerife Sarı-Özcan’dan oluşan HOKAF heyeti, başkonsolosa başarı dileğinde bulundu.

Türk çayı eşliğinde 1 saat süren ziyarette Başkonsolos Aytaç Yılmaz’a HOKAF’in yaptığı faaliyetler ve yapmayı planladığı organizeler aktarılırken, Hollanda’da yaşayan Türk toplumunun sorunları da ele alındı.

HOKAF Başkanı Mustafa Duyar, “12 köy derneğinden oluşan federasyonumuzun bünyesinde iş insanları, kadınlar ve gençlik komisyonları mevcut. Din, dil ve kültür merkezli faaliyet ve organizasyonlar düzenlemek en önemli önceliğimiz.” dedi.

Türkiye’de yeni bir döneme geçildiğine vurgu yapan ve bu münasebetle yeni dönemin ilk Rotterdam Başkonsolosu olarak göreve başladığını söyleyen Aytaç Yılmaz, “Hollanda ile Türkiye arasında yeni bir döneme giriliyor. Bu doğrultuda her 2 ülke dışişleri bakanları Türkiye’de görüşme gerçekleştirdiler. Dolayısıyla bu resmi ziyaret her 2 ülke için son derece önemli ve iyi bir başlangıç diye düşünüyorum. Bu başlangıcın üzerine bizlerde tuğlaları örerek devam etmeliyiz.11 Mart olayları olmasaydı iyiydi ancak oldu, fakat bunlara takılıp kalmamak lazım. Hollanda toplumuna (asimile olmadan) daha fazla uyum sağlamak sizlerin yararınadır.”

“İki ülke arasındaki bu normalleşme sürecini iyi okumak, iyi anlamamız gerekir. Hollanda ve Türkiye, her şeyden önce müttefik ilişkisi olan (NATO’dan dolayı), 400 yıllık bir diplomasi geleneği ve çok iyi ticari bağları olan dost ülkelerdir. Devletlerarası husumetler kalıcı bir şekle bürünmezler.”

“Sizlerin buradaki varlığınız, bizlerin en büyük çıkarıdır. İlişkilerin normalleşmesi burada yaşayan vatandaşlarımızın çıkarınadır. Sizlerin burada güven içinde başınız dik normalleşmiş bir çerçevede hayatınızı sürdürmenizi istiyoruz. Sizlerden ricamız, düzenleyeceğiniz etkinlikleri, daha fazla Hollandalı dostlarınızı da davet ederek, onlarla birlikte yapmanız. Türkiye’de yapılan seçimlere gösterilen ilginin Hollanda seçimlerine de gösterilmesi önemlidir. Sizlerin (özellikle kanaat önderleri, STK’lar olarak) lobi çalışmalarına katkı sunmanız önemlidir. Türkiye’nin gülen yüzünü göstermemiz lazım. Kanaat önderleri, adeta birleştirici rolü üstlenmelidir.” şeklinde konuştu.

Toplantıda, özellikle 2004 yılında okul dersleri dışına alınan Türkçe derslerinin durumu konuşuldu. Başkonsolos Aytaç Yılmaz ise burada doğup büyüyen çocukların kendi anadillerini öğrenme haklarının olduğunu söyledi. Ziyaretin sonunda Başkonsolos Aytaç’a, HOKAF adına plaket ve çiçek takdim edildi.

Haber-Fotoğraf: Mehmet Ali Topcu / Rotterdam

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284