Hemserimiz Prof. Dr. Ertugrul: Biyoçesitlilik Yönünden Karaman Çok Zengin Bir Kültüre Sahip

Orman ve Su Isleri Bakanligi, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü (DKMP) tarafindan, 2013 yilinda baslatilan “Biyokaçakçilikla Mücadele Projesi” kapsaminda ilimizde biyokaçakçilikla mücadele konulu seminer verildi.

Hemserimiz Prof. Dr. Ertugrul: Biyoçesitlilik Yönünden Karaman Çok Zengin Bir Kültüre Sahip

Grand Karaman Otelde düzenlenen seminer programina; Vali Murat Koca, Il Jandarma Komutani J.Kd.Alb. Mustafa Akis, Vali Yardimcisi Kenan Eskin, Orman ve Su isleri 8. Bölge Müdürü Yilmaz Kocaman, Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Kilbasanli hemserimiz Prof. Dr. Kuddusi Ertugrul, Doç. Dr. Osman Tugay, Orman ve Su isleri 8. Bölge Müdürlügü Karaman Sube Müdürü Nazmi Kaplan, uzmanlar ve köy muhtarlari katildi.
Orman ve Su isleri 8. Bölge Müdürü Yilmaz Kocaman’in açilis konusmasinin ardindan Karaman Sube Müdürü Nazmi Kaplan, biyokaçakçilikla mücadele projesi kapsaminda ilimizde ve ülkemizdeki biyolojik çesitliginin etkin olarak korunmasi ve sürdürülebilirliginin artirilmasina yönelik hazirlanan projenin, amacini ve hedeflerini içeren bir sunum gerçeklestirdi.
Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan hazirlanan ve biyokaçakçiligin anlatildigi sinevizyon gösterisinin ardindan, Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Kuddusi Ertugrul, biyoçesitlilik konusundaki sunumunu yapti. Konusmasinda Türkiye ve dünyadaki biyoçesitlilik konusunda örnekler veren Prof. Dr. Ertugrul, yapilan arastirmalar ve incelemeler sonrasinda Karaman’in biyoçesitlilik konusunda çok zengin bir kültüre ve potansiyele sahip oldugunu dile getirdi.
Seminerde biyokaçakçilik ile ilgili yasal düzenlemelerin oldugu vurgusu yapilarak, yabancilar tarafindan veya onlar adina dogadan izinsiz olarak yapilan toplamaya yönelik her türlü faaliyet yasak oldugu dile getirildi. Bunun yaninda biyolojik çesitlilik, dolayisiyla genetik kaynaklar uluslararasi sözlesmelerle koruma altina alindigi gibi, ülkemizde de çesitli ayni sekilde koruma altina alindigi ifade edildi.
Biyokaçakçilik mevzuat çerçevesinde, söz konusu biyokaçakçilik vakalarina karisan yerli ve yabanci sahislara, adli ve idari para cezasi uygulandigi belirtilmistir. Konuyla ilgili olarak ilimizde biyokaçakçilik olaylarinin yasanmamasi ve engellenmesi amaciyla “Biyokaçakçilik Ihbar Hattinin” oldugu belirtilerek, böyle bir durumla karsilasildigi takdirde “Jandarma 156 Imdat” veya Orman Su isleri Müdürlügü Yetkililerine bildirilmesi gerektigi ifade edilmistir.
‘Canlilarimizi korumak, özellikle yabancilar tarafindan izinsiz olarak dogadan toplanmasini engellemek hepimizin vatandaslik görevidir’ seklinde kamuoyunun daha çok bilinçlenmesi gerektigi vurgulanmistir.
Seminer, daha sonra Doç. Dr. Osman Tugay’in, biokaçakçilik konusunda katilimcilara yaptigi sunumun ardindan, uzmanlar tarafindan ‘biyoçesitlilik mevzuati ve yaban domuzunun tarim alanlarina zararlari ve mücadele teknikleri’ konularinin ele alinmasiyla devam etti.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284