Hemsire Adaylarina Sterilizasyon Konferansi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Saglik, Kültür ve Etik Ögrenci Toplulugu “Sterilizasyon Süreçleri ve Ameliyathanede Pozitif Ortamin Gelistirilmesi” baslikli bir konferans düzenledi.

Hemsire Adaylarina Sterilizasyon Konferansi

Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Salonunda 27 Mart Çarsamba günü saat 14.00’te gerçeklestirilen konferansin konuklari Dezenfeksiyon Antisepsi ve Sterilizasyon Dernegi genel sekreteri Dilek Zenciroglu ve Karaman Devlet Hastanesi sterilizasyon hemsiresi Muhdedir Caner oldu. Konferansa, KMÜ Saglik Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Sahin ile çok sayida hemsirelik bölümü ögrencisi katildi.
Konferansta Dilek Zenciroglu “Merkezi Sterilizasyon Ünitesi Süreçleri” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Kendisinin de emekli bir hemsire oldugunu söyleyen Zenciroglu derneklerinin amacinin kamuoyunda sterilizasyon konusunda farkindalik yaratmak oldugunu belirtti. Dilek Zenciroglu sunumunda merkezi sterilizasyon ünitelerinin hastanelerde ameliyathaneler kadar önemli oldugunun altini çizdi. Eskiden bu ünitelerin ameliyathanelerin içinde olduguna dikkati çeken Zenciroglu “Artik mimari plana sahip alanlarda bu üniteler konumlandiriliyor.” dedi.
Dilek Zenciroglu cerrahi aletlerle ilgili teknik ve ayrintili bilgileri hemsire adaylari ile paylasti. Cerrahi aletlerin sterilizasyon sürecinden geçmesinin zorunlu oldugunu vurgulayan Zenciroglu “Bu aletlerin temizlikleri ise elde yikama, ultrasonik yikama cihazlari ve yikama-dezanfektör makineleri ile gerçeklestirilmektedir.” seklinde konustu.
Dilek Zenciroglu hemsire adaylarina meslege basladiklarinda tansiyon ölçümünden cerrahi aletlerin temizlenmesine kadar yaptiklari her tür islemin kaydini tutmalarini önererek sunumunu tamamladi.
Karaman Devlet Hastanesi sterilizasyon hemsiresi Muhdedir Caner ise “Ameliyathanelerde Pozitif Ortamin Gelistirilmesi” baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Caner, ameliyathane niteliklerinin belirlenirken modern ameliyat salonuna sahip olmanin yani sira hasta ve çalisan memnuniyetinin ön planda tutulmasi gerektigini söyledi. Caner hastanelerdeki ameliyathane sayisinin cerrahi yatak sayisinin %5’i temel alinarak hesaplandigini kaydetti.
Ameliyat odalarinin boyut ve dizayninin standart olmasi gerektigini belirten Muhdedir Caner ”Ameliyathanelerde aydinlatma, havalandirma gibi fiziki kosullar çok önemli rol oynamaktadir.” dedi. Ameliyathanelerde çesitli faktörlerden kaynakli risklerin olabilecegini söyleyen Caner bu riskleri de “mimari yapidan, kullanilan ekipmanlardan ve iletisim eksikliginden kaynaklanan riskler” olarak siraladi.
Konferansin sonunda Dilek Zenciroglu ve Muhdedir Caner’e Prof. Dr. Ali Sahin tarafindan plaket takdim edildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284