Her Sey Günde 120 Lira Için

Konya`nin Halkapinar ilçesinde gün boyunca agaç üzerinde çalisarak ceviz toplayan `çirpicilar`, yaptiklari bu riskli isin karsiliginda 120 lira yevmiye aliyor

Her Sey Günde 120 Lira Için
Bölgedeki çiftçiler için önemli bir gelir kapisi olan cevizler, güz döneminde hasat ediliyor. Ancak yüksek ceviz agaçlarindan hasat islemini yapmaya; ölüm ve sakatlanma riski yüzünden herkes cesaret edemiyor.
Halkapinar'da yasayan ya da bu dönemde ilçeye disardan gelen tarim isçileri, yaklasik bir ay süren ceviz hasadi sezonunda 120 lira yevmiyeyle çalisiyor.
Bölgede "ceviz çirpiciligi" olarak adlandirilan bu riskli isi yapanlardan Hasan Bender (37), gün boyu agaç dallari üzerinde dolasip uzun siriklar kullanarak yaptigi bu farkli isin zorlugunu anlatti.
"120 lira yevmiye aliyorum. Bu parayi riskli ve yorucu bir iste alnimin teriyle hak ederek kazandigimi düsünüyorum" diyen Bender, yaptigi isin zorlugunun; diger agaçlara göre ceviz dallarinin daha kolay kirilabilmesi oldugunu söyledi.
Metrelerce yüksekte, çogu zaman küçük bir dal parçasina basarak, elindeki 3-5 metre uzunlugunda sirikla dallardaki cevizleri düsürmeye çalistigini ifade eden Bender, "Beceri, cesaret, güç ve denge gerektiren bu is, ip üzerinde yürüyen cambazlarin yaptigiyla hemen hemen ayni" dedi.
Bu isi yaparken agaçtan düserek ölen, ayagini, omzunu, belini kiranlar, hatta sakat kalanlar oldugunu belirten Bender, ceviz çirpiciliginin zorlugunu söyle anlatti:
"Biliyorum ki; ben de 20-30 metrelik bir agaçta dengemi kaybedersem, dallara çarpa çarpa zemine sert bir sekilde düsecegim. Bu da ölüm ya da sakatlanmam anlamina geliyor. Ancak, bundan para kazaniyor, ailemi geçindiriyorum. Bu isi yaparken ayak tabanlarim, avuç içlerim, kollarim, omuzlarim ve boynum agriyor. Bu agrilari dindirmek için aksamlari dus aldiktan sonra kas gevsetici krem kullaniyorum. Çogu zaman ayaklarimi yüksek bir yere koyarak uyumaya çalisiyorum."
Kaynak: KonyaHaber.Com

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284