Herkes Kullandigi Kadar Enerji Ücreti Ödeyecek

Merkezi sistemle isinan binalarda kullanilmasi zorunlu olan isi ölçerler ve isi sayaçlari giderek yayginlasiyor. Binalarda kullanilan bu cihazlarla birlikte artik herkes kullandigi enerjinin ücretini ödeyecek. Böylelikle enerji israfinin da önüne geçilmesi planlaniyor.

Herkes Kullandigi Kadar Enerji Ücreti Ödeyecek
Bakanlik vatandaslara bu sistem için üç yol önerdi.Birinci yol olarak Çevre ve Sehircilik Bakanligindan yetki belgesi almis olan Yetkilendirilmis Ölçüm Sirketleri araciligiyla bu sistemin takilabilecegi kaydedildi. Bu sirketlerin montaj ve okuma islemini bina yönetimleri ile protokole baglayarak gerçeklestirdigi ifade edildi. Ikinci yol olarak bina yönetimi ekipmanlari temin ederek okuma isini kendi bünyesinde çözümleyebilecek.Üçüncü yol ise yönetim herhangi bir firma ile anlasarak montaj ve okuma hizmeti satin alabilecek. Firma yetkilileri binanin durumuna göre isi pay ölçer ve diger cihazlari binaya monte edecek. Sicaklik minimum 15 °C ye ayarlanabilecek. Her bir radyatör üzerine radyatörün sicakligini ayarlayacak termostatik vana ile binanin tesisat özelligine göre ölçüm okuma ve faturalandirma islemi için kullanilacak isi ölçer takilacak.
Apartman yöneticileri ise isi veya sihhi sicak suya iliskin tüketimleri aylik veya belirli dönemlerde ölçecek ve bagimsiz bölüm kullanicilarina ait gider paylasim belgeleri düzenleyecek. Yönetici paylasim bilgilerini asgari üç gün süre ile liste halinde bina girisindeki panoda ilan edecek. Böylece herkes ne kadar enerji kullandigini ve ne kadar ücret ödedigini görmüs olacak.
Bu uygulama kanun hükmü olmasindan dolayi bina yönetimlerinin gerek oy birligi gerekse de oy çoklugu ile almis oldugu aksi yönde kararlar ise kanunen geçerli olmayacak. Vatandaslar yetkilendirilmis ölçüm sirketlerinin listesine www.bep.gov.tr adresinden ulasabilecek.
Kaynak: IHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284