Hirsiza Karsi Tse`ye Uygun Kapi, Pencere

Emniyet, evden hirsizliga karsi TSE standartlari getiriyor. Çelik kapilarda 4 noktadan kancali kilit olacak; pencerelerde iki asamali kilit olacak; yeni binalara güvenlik kamerasi sarti getirilecek

Hirsiza Karsi Tse`ye Uygun Kapi, Pencere

Emniyet Genel Müdürlügü evlerden hirsizliklara karsi yaptigi tüm çalismalara ragmen istenilen düsüsü saglayamadi. Emniyet, bunun üzerine apartmanlarda hirsizlarin kapi ve pencereleri en çok hangi yöntemle açarak içeri girdigini, olay yeri raporlarindan analiz etti. Hazirlanan rapor dogrultusunda kapi ve pencerelere standart özellikler getirilmesini planladi. Emniyet bu asamada ise Türk Standartlari Enstitüsü (TSE) ile ortak proje baslatti. Buna göre kapi ve pencereler hirsizliklara karsi TSE'ye uygun olacak. Çalisma kapsaminda çelik kapilardaki kilit göbegi pense ile tutulamayacak sekilde kapi ile sifir olacak ve 3-4 noktadan kilitlenebilecek. PVC dograma pencerelerde ise iki asamali kilit sistemi kullanilacak. Ayrica pencerelere maliyeti çok düsük olan harekete duyarli sensör takilmasi da önerildi. Yeni binalarda güvenlik kamerasi sart kosulacak. TSE'ye uygun güvenlik önlemlerini alan apartmanlarin sigorta primleri ise düsürülecek. 
1 Kapilar dört noktadan kilitlenecek
Çelik kapilardaki kilit göbegi disarida olmayacak. Göbek kapi ile sifir olacak ve disaridan pense gibi aletlerle tutulmayacak. Yeni çelik kapilar en az 3-4 noktadan kilitleme özelligine sahip olacak. Kapilarda kancali dil kilit sistemi kullanilacak.
2 Pencerelere iki asamali güvenlik
PVC dograma pencerelere de iki asamali kilit sistemi yapilacak. Pencerelerin ön tarafinda ikinci bir güvenlik kilidi bulunacak. Polis, pencerelere hareket "sensörü" takilmasini da önerdi. Sensörler pencere zorlandiginda ya da içeri girilmeye çalisildiginda alarm veriyor.
3 Güvenlik kamerasi sart
Soyguna tesebbüs eden ya da gerçeklestiren hirsiz ya da hirsizlarin kimliginin tespit edilerek yakalanmasi için yeni binalara güvenlik kamerasi zorunlu hale getirilecek. Eski apartmanlaraysa görüntülü diafon sarti getirilecek.
4 Sigorta pirimi düsecek
TSE'ye uygun güvenlik önlemlerini alan apartmanlar ödüllendirilecek. Özel sigorta sirketleri çelik kapi, pencere sistemi ve güvenlik kamerasi takan binalarda oturanlarin evlerini daha az ücretle sigortalayacak. Uymayanlar daha yüksek prim verecek.
110 bin eve hirsiz girdi
Içisleri Bakanligi raporlarina göre 2012'de 90 bin eve hirsiz girdi.
2011'de 110 bin olan bu rakam 2010'da 140 bin olarak gerçeklesti.
Evden hirsizliklarin yüzde 40'i faili meçhul kaliyor. Isyerinden ise yilda ortalama 40 bin hirsizlik meydana geliyor.
Kaynak: Sabah
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284