Hollanda`da Türkçe Konusma Yasagi

2004 yilinda Türkçe derslerinin arsive kaldirildigi Hollanda`da simdi de okullarda Türkçe konusmak yasaklandi. Okul bahçesi, koridorlar, sinif ve okul kantinlerinde Türkçe konusan ögrenciler ‘okul kurallarini ihlal ediyor’ gerekçesiyle okuldan uzaklastiriliyor. Müdür Piet van Dijk, ögrencilerin Hollandaca`yi daha iyi ögrenmeleri için Türkçe yasaginin dogru bir yol oldugunu söyledi.Hollanda`daki okullara Türkçe konusma yasagi getirildi. 2004 yilinda Türkçe dersinin kaldirildigi Hollanda`daki okullarin bahçesinde, koridorda, sinif ve kantinde Türkçe konusmak yasaklandi. Yasaga uymayan ögrenciler, üç kez ikaz edildikten sonra ‘okul kurallarini ihlal ediyor’ gerekçesiyle okuldan uzaklastiriliyor.

Hollanda`da Türkçe Konusma Yasagi
"YASAGA UYMADIM"
Amsterdam Cosmicus Montessori Lisesi ögrencilerinden Denizhan Murat Üresin, okul yönetiminin aldigi Türkçe konusma yasagina uymadigi gerekçesiyle okuldan atildigini iddia etti.
Üresin, “Okulumuzda yaklasik 500 ögrenci var. Bu ögrencilerin yüzde 70’i Türk. Okul yönetimi okul saatleri içerisinde okul bahçesi, koridorlar, siniflar ve kantinde Türkçe konusulmasini yasakladi. Ben de bu yasaga karsi çiktim. Hollanda okul yönetmeliginde ‘ana dilinizi konusamazsiniz’ diye bir madde yok. Yasaga uymadim. Beni birkaç kez ikaz ettiler. Hatta müdürümüz okulda, okul saatleri içerisinde Türkçe konusmayacagima dair bana bir belge imzalatmaya kalkisti. Ama ben o belgeyi imzalamadim. Sonunda da beni okuldan attilar. Hukuki yollardan hakkimi aramaya baslayacagim. Ana dilim Türkçe için mücadelem devam edecek” dedi.
Ana dilini konustugu gerekçesiyle oglunun okuldan atilmasina isyan eden anne Gamze Sibel Uzun ise, “Okul yönetimi evimize iki ögretmen gönderdi. Her iki ögretmen de evde ogluma, ‘Denizhan okulumuzda Türkçe konusma yasak. Bu kurala uyma mecburiyetindesin’ dediler. Bu sekilde oglumun egitim hakkini elinden aldilar, buna haklari yok” diye konustu.
"TEK SEBEP TÜRKÇE KONUSMASI DEGILDIR"
Okulda Türkçe yasagini ögrencilerin Hollandaca'yi daha iyi ögrenmesi açisindan olumlu buldugunu söyleyen Cosmicus Montessori Lisesi Müdürü Piet van Dijk, “Hollanda’nin resmi dili Hollandaca'dir. Evet okul saatleri içerisinde okulumuzda sadece Hollandaca konusulmasini istiyoruz. Böyle bir yasagi sadece biz koymadik. Bizim gibi yasak getiren Hollanda genelinde bir çok okul var. Denizhan, sadece Türkçe konustugu için bu okuldan atilmamistir. Simdilik bu konuda fazla bir açiklama yapmak istemiyorum” dedi.
Kaynak: Hürriyet

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284