Hollanda`dan Karaman’a ‘Isçi Aniti’

Hollanda Karamanlilar Federasyonu (HOKAF) tarafindan yaptirilan `Göçmen Isçi Aniti`, Karaman`da tren gari önüne konulacak.

Hollanda`dan Karaman’a ‘Isçi Aniti’

Yapimi biten aniti teslim alan Hollanda Karamanlilar Federasyonu (HOKAF) yönetim kurulu adina Baskan Mehmet Kabakyer, Karaman’dan 60'li yillarda Hollanda’ya göçmen isçi olarak gelen hemserilerimizin hatirasina yaptirilan anitin, Karaman'da tren gari önüne konulacagini söyledi.
HOKAF Baskani Mehmet Kabakyer, “Ocak 2014 itibari ile bu proje resmen hayata geçirildi. Ve bugün anit hazir hale getirildi. Tamamlanan aniti Hollandali heykeltrastan almis olduk. Iki hafta içerisinde Hollanda'dan tir ile Karaman'a bu anitin götürülmesini planliyoruz. Bu anit Karaman'da tren garina yerlestirilecek. Bunun sebebi de Karaman'dan ilk yurtdisi göçlerinin Karaman tren istasyonundan olmasindan dolayidir. O dönemlerde en önemli ulasim araçlari tren idi. Bu nedenden dolayi Isçi Aniti'nin buraya yerlestirilmesini uygun gördük. Valilik ve belediyeden de onay alindi.”
Bu anitin, 1964 yilindan bu güne degin Hollanda'ya gelen tüm Karamanlilari temsil ettigini söyleyen Mehmet Kabakyer, “Suanda isçi göçünün 50. yili olmasi nedeni ile (1964-2014) bu anitin bir hatira olmasini arzu ettik. O günün (1964) resimlerinden esinlenerek bu anit yapildi. O günün giyimi ve saç taramasi, ayakkabisini benzeterek böyle bir anit ortaya çikti. Bronzdan yapilan bu anit yaklasik 15 bin avroya mal oldu. Biz bunu hediye amaçli yaptik. Anitta biz özellikle tahta bavulu yapmamizda ki amaç o günün sartlarinda en önemli unsur idi. 1964 yilini da animsatiyor. Anita bir yazi gelecek. ‘Hollanda'ya Göç Etmis Karamanli Isçilerin 50. Yil Anisina’ yazisi yazilacak. Bu anitin burada yapilmasina Hollandali ve Türk makamlari da son derece olumlu baktilar. Gelecek nesiller açisindan bu anitin son derece önemli bir misyonu ifade edecegi kanisindayiz.” dedi.
Proje sorumlusu Zeki Baran ise takim elbiseli, kasketli ve elinde tahta valizi olan bir göçmeni tasvir eden anitin bronzdan yapildigini söyledi.
Aniti yapan heykeltiras atölyesinden büyük yardim aldiklarina vurgu yapan Baran, 2 metre boyunda ve yaklasik 200 kilo agirligindaki anitin yakin zamanda Karaman'a götürülecegini ifade etti.
Haber – Foto: Mehmet Ali Topcu
ROTTERDAM – HOLLANDA
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284