Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’ye Evrensel Sevgi Ve Kültürlerin Kardesligi Projesi Tanitildi

Ilimiz Ticaret ve Sanayi Odasi’nin Mevlana Kalkinma Ajansi ve Devlet Planlama Teskilati’nin destekleriyle yürüttügü “Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’ye Evrensel Sevgi ve Kültürlerin Kardesligi” konulu projesinin açilis kokteyli Çesmeli Kilise Salonunda gerçeklestirildi.

Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’ye Evrensel Sevgi Ve Kültürlerin Kardesligi Projesi Tanitildi

Toplantiya Vali Süleyman Süleyman Kahraman, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Mustafa Toktay, Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Riza Duru, Genel Sekreter Behiye Kizilöz Tuman, Proje Danismani Gülsen Kayserilioglu, Müze Müdür vekili Bünyamin Akbulut, MEVKA Karaman Yatirim Destek Ofisi Uzmani Ali Küt, Proje Uzmani Ercan Baldiz, Proje asistani Selman Aydin, KASGEM çalisanlari ile vatandaslar katildi.
Tanitim toplantisi öncesinde “Bir Karaman Hikayesi” adli film gösterildi. Daha sonra Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Riza Duru yaptigi konusmada Karaman’in 10 bin yillik bir geçmise sahip oldugunu belirterek, “Iklimsel, cografi ve kültürel artilarinin oldugu, bu nedenle de çesitli uygarliklarin çekim merkezi olarak düsündügü sayili yerlesim birimlerinden birisidir. Milattin önce 7 binli yillara dayanan ilk buluntular ve daha sonraki uygarliklari gösteren kalitlar, Pinarbasi, Höyük, Çoban Ali Höyük ve Canhasan höyüklerinde yogunlasmaktadir. Çumra’da bulunan Çatalhöyük’ten bile eski oldugu bilinen Pinarbasi höyügü ilimizin ne derece önem gösterdigini, o dönemlerde bile çekim gücü oldugunu bizlere kanitlamaktadir. Engin denizde aniden yükselen bir ada gibi koskoca ovada tüm heybeti ile yükselen Karadag, uygarliklar için çok güvenli bir kale görevi görmüs bu yüzden birçok devlete ev sahipligi yapmistir. Hitit, Lidya, Roma, Bizans devletlerinin izlerinin bulundugu bu dagda su anda da Roma ve Bizans dönemlerinin yogun ve gizemli yapi sekillerine sahip oldugu görülmektedir. Ilimiz topraklarinin bir özelligi de, adlari hosgörü ile anilan Hz. Mevlana ve sevgi insani Yunus Emre gibi evrensel degerlerin, Karamanoglu Mehmetbey gibi yenilikçi bir devlet adaminin ayak izlerinin bulunmasidir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ulu önderimiz Atatürk’ün anne soyunun Taskale kasabasindan gitmis olan Kizil Hafiz soyuna dayanmasi ise bizlere ayrica bir gurur vermektedir. Böylesine olumlu ve güzel bir geçmisi olan Karaman’imiz suanda ayni ilgi ve önemi görüyor mu? Devletlere baskentlik yapmis Karamanlica olarak adina diller olusmus, geçmiste tasidigi cografi, iklimsel ve ekonomik önemi hala tasiyan ilimiz ne kadar biliniyor? Bu sorunun yanitini her yerde karsimiza çikan Konya-Karaman mi sorusu çok açiklikla veriyor. Kisacasi hiç taninmiyoruz. Bizler Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi Yönetim Kurulu olarak göreve geldigimizden bu yana Baskanimiz Mustafa Toktay basta olmak üzere tüm arkadaslarimizla, Karaman’in en büyük sorununun tanitim eksikligi oldugu ve bu konu üzerinde yogunlasarak çalismalar yapilmasi gerektigi karari almis bulunmaktayiz. Bu projede bu kararin bir uzantisi olmakta. Karaman’a katkilarinin bekledigimiz ölçülerde olmasi yönünde beklentilerimiz bulunmaktadir” dedi.
Proje danismani Gülsen Kayserilioglu da konusmasinda, “Toplumlarin kaynasmasinda ve dünya barisinin saglanmasinda turizmin büyük payi vardir. Ekonomide önemli bir güç olusturmasinin yaninda turizm, ülkeler arasinda tanisma, paylasim ve hosgörünün sekillenmesinde büyük bir paya sahiptir. Orta Anadolu’yu Akdeniz’e baglayan önemli geçitlerden birisi üzerinde yer alan Karaman, bu konumun dogal bir sonucu olarak tarihin her döneminde önemli yerlesimlere sahne olmustur. Hz. Mevlana ve Yunus Emre’nin Karaman’da yasamis olmasi, Mader-i Mevlana Camii ile Yunus Emre Camii ve türbesinin il merkezinde yer almasi Müslümanlik devri ile ilgili inanç turizminin önemli potansiyelini olusturmaktadir. Ayrica Karamanoglu Beyligi dönemine ait çok sayida görülmeye deger yapi bulunmaktadir. Karaman’in tarihi kültürel ve turizm degerlerini belgelemeye, tanitmaya yönelik Karaman Ticaret ve Sanayi Odasi tarafindan hazirlanan bu proje önemli bir baslangiç olacak” diye konustu.
Kayserilioglu daha sonra proje içerisinde yer alan ana basliklardan Arkeoloji haritanin hazirlanmasi, Karaman Kültür ve Inanç Turizmi Potansiyelinin tanitilmasi, Karaman Inanç ve Kültür Turizm Sempozyumu, Ören yerlerine ve Yol Güzergâhlarina Tabelalarin Yerlestirilmesi, Projenin Genel Amaci, Projenin Özel Amaci, Proje Ortaklari ve Proje faaliyetleri ile ilgili olarak katilimcilara bir sunum yapti.
Karaman Sanayi ve Ticaret Odasi tarafindan hazirlanan ve Mevlana Kalkinma Ajansi tarafindan finanse edilen projede ayrica Karaman Kalkinma Stratejileri Gelistirme Merkezi, Karaman Il Özel Idaresi, Karaman Belediyesi, Karaman Kültür, Sanat ve Turizm Dernegi, Karaman Anadolu Kalkinma Degisim ve Gelisim Dernegi ( ANKADER) ‘de proje ortaklari içerisinde yer aliyor.
Hz. Mevlana’dan Yunus Emre’ye Evrensel Sevgi ve Kültürlerin Kardesligi Projesi ile Karaman'in kültür ve inanç turizmine yönelik envanterinin gelistirilerek ulusal ve uluslararasi düzeyde tanitiminin saglanmasi amaçlaniyor.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284