Içki ve Sigara Için Kaos Yasanacak

Ruhsat uzatimi süreci; bu yil, geçmis yillara kiyasla ek sartlar içeriyor. Bu ek sartlar, ruhsat uzatiminin daha uzun bir sürede tamamlanmasina neden olmakta.

Içki ve Sigara Için Kaos Yasanacak

Tütün mamulleri ve alkollü içkilerin satisina iliskin ruhsatlarin yenilenmesi için son tarih olan 1 Nisan’a sayili gün kala, ilgili düzenlemenin getirdigi çetrefilli süreç sebebiyle esnaf sikintili bir dönem geçiriyor.
Bitime 1 hafta kalmis olmasina ragmen perakende satis noktalarinin sadece yüzde 35’inin ruhsatlarini yenileyebildigini bildiren Türkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Genel Baskani Bendevi Palandöken, esnafa son günü beklemeden ruhsatlarini yenileme çagrisinda bulunurken, yetkililerden de bürokratik süreci kolaylastirma talebinde bulundu.
“ESNAFIMIZIN YÜZDE 60-70 RUHSATINI DAHA YENILEMEDI”
TESK Genel Baskani Palandöken, TAPDK ruhsatlarinin yenilenmesi sürecindeki sikintilara iliskin yaptigi açiklamada, “Yönetmelikle belirlenmis olan 1 Nisan 2013 tarihine sadece 1 hafta kalmis olmasina ragmen ruhsat sahibi yaklasik 170 bin perakende satis noktasinin sadece yüzde 35’i ruhsatlarini yenileyebilmistir. Düzenleme ile getirilen süreç hem esnaf hem de odalarimiz açisindan ciddi zorluklar içermektedir. Odalarimizin tüm çabalarina ragmen yenileme oranlarinin bu kadar düsük kalmasi, süreçteki zorlugun en iyi göstergesidir. Bu durum, günlük cirosunun yüzde 60-70’ini tütün mamulleri ve alkollü içki satisindan elde eden esnafimizi magdur etmektedir” dedi.
“BÜROKRATIK SÜREÇ ACILEN KOLAYLASTIRILMALI”
Süreçteki sorunlara da deginen Palandöken, yetkililerden beklentilerini ise su sekilde siraladi; “Ruhsat uzatimi süreci; bu yil, geçmis yillara kiyasla ek sartlar içeriyor. Bu ek sartlar, ruhsat uzatiminin daha uzun bir sürede tamamlanmasina neden olmakta. Yetkililerin piyasada yasanan karmasa ve sorunlari dikkate almalarini, bürokratik zorluklari ortadan kaldirarak esnafimizi rahatlatmalarini bekliyoruz. Aksi takdirde, süre uzatimini tamamlayamayan on binlerce esnaf, söz konusu ürünlerin ticaretini kayit altinda yapamayacak duruma düsecektir. Bu durum, dürüst esnafi ciddi magduriyetle karsi karsiya birakacak, kaçak riskini de artiracaktir. Ülkemizde maalesef kaçak tütün ve alkol ticareti zaten milyarca liralik bir boyuta tirmanmistir. Her alanda kayitli ekonomiye geçise yönelik ciddi mücadelenin verildigi bir dönemde, umariz ki perakendecimizi zor duruma sokacak ve kaçagi artiracak böyle yanlis uygulamalara mahal verilmez. Ayrica yetkililerin bu asamada ilgili sürece iliskin süre uzatimini da degerlendirilmesini binlerce magdur esnaf adina talep etmekteyiz.”
1 NISAN’DA SONRA…
Düzenlemenin getirdigi sürece de dikkat çeken Palandöken, “Ruhsat uzatim basvurusunu henüz yapmamis esnafimiza da önerimiz; ciddi yigilma ve sikinti yasanabilecek son günleri beklemeden, ruhsat basvurularini bir an önce yapmalaridir. Ruhsat uzatimini 1 Nisan 2013’e kadar tamamlayamayan perakende saticilar, bu tarihten itibaren firmalardan tütün mamulü ve alkollü içki alamayacaktir” ifadesini kullandi.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284