Icra Davalarinda Yeni Dönem

Adalet Bakanligi Icra ve Iflâs Kanunu Yönetmeliginde çok önemli degisikliklere giderek, icra dosyalarinin UYAP üzerinden açilmasini ve icra ihaleleri için elektronik ortamdan teklif verilmesi uygulamasini baslatti.

Icra Davalarinda Yeni Dönem

Adalet Bakanliginca hazirlanan “Icra ve Iflâs Kanunu Yönetmeliginde Degisiklik Yapilmasina Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayimlanarak yürürlüge girdi.
ICRA DOSYALARI UYAP ÜZERINDEN AÇILACAK
Icra ve Iflâs Kanunu Yönetmeliginde yapilan degisiklikle daha önce her icra için açilan bir dosya zorunlulugu sistemi tamamen elektronik sisteme aktarilarak, tüm icra is süreçleri Adalet Bakanligi’nin UYAP uygulamasina geçildi. Yeni icra ve iflas dosyalarinin açilmasi uygulamasi su sekilde: “Icra mahkemeleri, icra ve iflâs dairelerinin is süreçlerindeki her türlü veri, bilgi ve belge akisi ile dokümantasyon islemleri, bu islemlere iliskin her türlü kayit, dosyalama, saklama ve arsivleme islemleri ile uyum ve isbirligi saglanmis dis birimlerle yapilacak her türlü islemler UYAP ortaminda gerçeklestirilir. Hâkim, icra müdürü, icra müdür yardimcisi, icra kâtibi ve diger personel is listesini günlük olarak kontrol etmek ve süresinde yerine getirmekle yükümlüdür. Mahkemelere ve icra ve iflâs dairelerine fizikî olarak verilen ve gönderilen her türlü evrak, elektronik ortama aktarilarak UYAP’a kaydedilir ve ilgili birime gönderilir. Taraf ve vekilleri ile diger ilgililer, güvenli elektronik imza ile imzalamak suretiyle UYAP vasitasiyla mahkemeler veya icra ve iflâs dairelerine elektronik ortamda bilgi ve belge gönderebilirler, takip açabilirler. Icra iflâs dairelerinde yapilacak sorgulamalarda vekil ile takip edilen dosyalarda, ayni konu hakkinda Adalet Bakanligi tarafindan belirlenecek sürelerde sorgulama yapilmasi talep edilebilir. UYAP Avukat Portal üzerinden ise her zaman sorgulama yapilabilir. Gelen evraktan sorumlu personel, UYAP üzerinden mahkeme veya icra ve iflâs dairelerine gönderilen ve is listesine düsen belgeleri derhal ilgili kisiye ya da dogrudan dosyasina aktarir. Hâkimin veya icra müdürünün onayini gerektiren evrak hâkimin veya icra müdürünün is listesine yönlendirilir".
ICRALARDA FIZIKI DOSYA VERILMEYECEK
Icra ve iflas dosyalarindaki tüm belgelerde UYAP sistemine aktarma zorunlulugu getiren yönetmenlikteki diger hükümlülük su sekilde: “Tutanak, belge ve kararlar elektronik ortamda düzenlenir ve gerekli olanlar ilgilileri tarafindan güvenli elektronik imza ile imzalanir. Elektronik ortamda düzenlenen ve güvenli elektronik imza ile imzalanan evrak UYAP kapsamindaki birimlere elektronik ortamda gönderilir. Ayrica fizikî olarak gönderilmez. Teknik nedenlerle fizikî olarak düzenlenen belge veya kararlar, engelin ortadan kalkmasindan sonra derhal elektronik ortama aktarilir, yetkili kisilerce güvenli elektronik imza ile imzalanarak UYAP’a kaydedilir ve gerektiginde UYAP vasitasiyla ilgili birimlere iletilir.”
ELEKTRONIK ORTAMDA TEKLIF ALINACAK
Yeni uygulamaya göre icra satis ihaleleri için teklifler elektronik ortamda alinabilecek. Yeni yönetmenlige bu konuda su madde eklendi: “Tasinirin açik artirma sartnamesi ve tutanagina, dosya numarasi, alacaklinin ve borçlunun adlari ve soyadlari, ilânin sekli, artirmanin yapilacagi yer, gün ve saat, birinci ve ikinci artirma tarihleri ile her iki artirma için elektronik ortamda teklif vermenin baslayacagi ve sona erecegi gün, artirma sartlari, tasinirin cinsi, takdir edilen kiymeti yazilir ve icra müdürü tarafindan imzalanir ve mühürlenir. Elektronik ortamda verilen en yüksek teklif, ihalede artirilan miktar, artiranlarin ad ve soyadi, ihalenin sonucu, ihalenin kime ve ne suretle yapildigi tutanaga yazilir. Tutanak, satisi yapan memur ile tellâl ve alici tarafindan imzalanir ve mühürlenir. Ihalenin elektronik ortamda verilen en yüksek teklifte kalmasi durumunda tutanakta alicinin imzasi aranmaz.”
ICRA ILANI ELEKTRONIK ORTAMDA YAPILABILECEK
Yapilan düzenleme de icra ilanlarinin elektronik ortamda da yapilabilmesine imkan verildi. Buna göre; artirma için elektronik ortamda teklif vermenin baslayacagi gün, satis sartnamesinin ve diger bilgilerin nereden ve ne sekilde ögrenilebilecegi belirtilerek gideri verildigi takdirde sartnamenin bir örnegi isteyene gönderilebilecek. Bu ilan elektronik ortamda da yapilabilecek.
TEMINATTA ELEKTRONIK ORTAMDA YATIRILABILECEK
Yeni yönetmenlige göre tasinirin ihale usulü de tamamen degistirildi. Yönetmenlige konan yeni uygulama su sekilde: “Açik artirmaya elektronik ortamda teklif verme yoluyla birinci artirma tarihinden on gün önce baslanir. Elektronik ortamda teklif verme artirmanin tamamlanacagi günden önceki gün sonunda sona erer. Ikinci artirmada ise elektronik ortamda teklif verme islemi birinci artirmadan sonraki besinci gün baslar. Besinci günü takip eden en az on gün sonrasi için belirlenecek ikinci artirmanin tamamlanacagi günden önceki gün sonunda sona erer. Elektronik ortamda verilecek teklifler haczedilen malin tahmin edilen kiymetinin yüzde ellisinden az olamaz, teklif vermeden önce, haczedilen malin tahmin edilen kiymetinin yüzde yirmisi nispetinde teminat gösterilmesi zorunludur. Elektronik ortamda teklif verebilmek için teminatin elektronik ortamda yatirilma islemi, bu konuda UYAP ile entegrasyonu tamamlanan bankalar üzerinden yapilir. Elektronik ortamda teklif verebilmek için Adalet Bakanliginca hazirlanan sözlesmenin katilimcilar tarafindan kabul edilmesi gerekir. Elektronik ortamda teklif verme süresi sonuna kadar en yüksek teklifi veren haricindeki katilimcilar elektronik ortamda yatirdiklari teminatlarini ayni usulle iade alabilirler.
Ayrica bu teminatlar artirma tamamlandiktan sonra icra ve iflâs dairesince de UYAP üzerinden iade edilebilir. En yüksek teklif veren katilimci, artirma sonuna kadar daha yüksek teklif verilmedigi takdirde, teklifi ile baglidir. Elektronik ortamda teklif verme islemi; en yüksek teklif miktari belirlenmek suretiyle, bu miktara ulasincaya kadar baska bir teklif verildigi takdirde, kendi teklifinin belirtilen miktar kadar otomatik olarak artirilmasi talimati verilmesi suretiyle de yapilabilir. Bu talimatin süresi, talimati veren katilimcinin belirledigi üst sinira ulasmasa dahi, elektronik ortamda teklif verme süresinin sonunda biter.”
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284