Ilimiz Hudutlari Içerisinde Bulunan 4 Baraj Törenle Hizmete Giriyor

Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan toplam maliyeti 8 milyar 365 milyon lira olan 111 yeni tesis, yarin Basbakan Recep Tayyip Erdogan`in da katilacagi törenle hizmete açilacak.

Ilimiz Hudutlari Içerisinde Bulunan 4 Baraj Törenle Hizmete Giriyor
Orman ve Su Isleri Bakanligi'ndan yapilan yazili açiklamaya göre, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü, Meteoroloji Genel Müdürlügü, Orman Genel Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü tarafindan tamamlanan 111 dev tesisin açilisi yarin gerçeklestirilecek. Açiklamada, geçen yil da ''10.10.2010'' tarihinde 110 dev tesisin toplu açilisinin Aydin Çine Adnan Menderes Baraji'nda yapildigi belirtilerek, ''5 adeti baraj, 48 hidroelektrik santrali, 12 dere islahi ve taskin koruma tesisi, 5 gölet, 11
sulama tesisi, 10 içme suyu tesisi, 3 meteoroloji radari, 5 otomatik meteoroloji gözlem istasyonu, 6 kent ormani ve mesire yeri, 6 milli park, yarin vatandaslarin hizmetine sunulacak. Bu tesislerle yilda 7 milyar 100 milyon kilowatt/saat elektrik üretilecek, 721 bin 153 dekar tarim arazisi sulanacak, yilda 124 milyon metreküp içme-kullanma suyu temin edilecek. 2 il, 16 ilçe, 43 köy ve 23 bin 350 dekar arazi taskindan korunacak, meteorolojik tahminler daha isabetli olacak, vatandaslar nefes alabilecekleri
mekanlara kavusacak. Tesislerin toplam maliyeti 8 milyar 365 milyon liradir" denildi.
KARAMAN ERMENEK HES VE 47 ADET HES AÇILIYOR
Yarin açilisi yapilacak tesislerle ilgili su bilgilere yer verildi:
"Temelden 218 metre yüksekligi ile ülkenin en yüksek, Avrupa'nin 6. yüksek baraji Karaman Ermenek Baraji'nin hidroelektrik santrali tamamlandi. 302,4 megavat kurulu gücündeki Karaman Ermenek HES ile yilda takriben 1.2 milyar kilowatt/saat elektrik üretilecek. Ayrica, yenilenebilir enerji kaynagimiz hidroelektrik enerjinin üretimini saglayacak ve Su Kullanim Hakki Anlasmasi Yönetmeligi çerçevesinde özel sektör tarafindan tamamlanan 47 adet HES de hizmete açilacak.
Konya Gembos Derivasyonu ve Yesildag Sulamasi ile Konya Çumra 2. Merhale Projesi BSA (Beysehir-Sugla-Apa) Kanali, Konya Ovasi'ni suya doyuracak. Konya Gembos Derivasyonu ile yillik 130 milyon metreküp su, 15 bin 769 metre uzunlugundaki kanallarla Beysehir Gölü'ne aktarilacak ve 30 bin 400 dekar arazi sulanacak. 68 bin 558 metre uzunlugundaki BSA kanali ile de Sugla Depolamasi'na ve oradan da Konya Çumra Ovasi'na su verilecek.
Önemli turizm merkezlerinden Bodrum basta olmak üzere Adiyaman, Agri, Bayburt, Çankiri ve Isparta'ya temiz ve saglikli içme suyu temin edecek tesislerin de açilisi yapilacak. Bodrum'un içme suyu meselesini çözecek Bodrum Yarimadasi Içmesuyu Projesi ile Mugla'nin Bodrum ilçesi ve çevresindeki 9 beldenin içmesuyu problemini 2040 yilina kadar çözüme kavusturacak. Proje muhtevasindaki Bodrum Yarimadasi Içmesuyu Aritma Tesisleri ile günlük 80 bin metreküp su aritilacak.
Gelibolu Yarimadasi Tarihi Milli Parki'nda ziyaretçilerin milli parkin ana kaynak degeri olan sehitlik, anit ve savas alanlarina kolay ve konforlu sekilde ulasimini saglayacak yeni yollar insa edildi. Ayrica, Afyonkarahisar Baskomutan Tarihi Milli Parki'nda bulunan Kocatepe Muharebe Alanlari'na Büyük Taarruz savas alanlarinin gözlenmesi ve savasin nasil cereyan ettiginin ziyaretçilere aktarilmasi maksadiyla izleme seyir platformu tesis edildi."

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284