Ilimizde Biçerdöverlerin Hasat Denetimleri Basladi

Hasat döneminin baslamasiyla birlikte çiftçilerimizin büyük emek, zaman ve masrafla üretmis olduklari tarla bitkilerinin zamaninda, en az dane ve sap kaybi ile teknigine uygun olarak hasat edilmesini saglamak ve bu sayede milli servet kaybini önlemek amaciyla Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrolleri basladi.

Ilimizde Biçerdöverlerin Hasat Denetimleri Basladi

Konuyla ilgili olarak Tarim Il Müdür vekili Ismail Uluad yaptigi açiklamada, “Ilimiz çiftçilerinin en önemli gelir kaynaklarinin basinda gelen hububatin biçerdöverlerle yapilan hasadinda meydana gelen dane-ürün kayiplari ile dane-ürün hasarlarini en alt seviyeye indirmek amaciyla Tarim ve Köyisleri Bakanligimizca “2011 Yili biçerdöverle Ürün Hasadinda Kontrol Hizmetlerinin Yürütülmesine Iliskin Uygulama Talimati” yayinlamistir. Bu talimat çerçevesinde yayinlanan Karaman Valiliginin 2011/1 sayili tebligi geregi Il ve Ilçe Tarim Müdürlüklerimizde hasat teknigi konusunda yetistirilmis ve Valiligimizce yetkilendirilmis 16 teknik elemandan olusan 4 denetim ekibi ile Köy ve Beldelerimizde bulunan 13 Sözlesmeli personel tarafindan 4 Temmuz tarihi itibariyle Biçerdöverle Hasatta Tarla Kontrolleri baslamistir. Biçerdöverle hububat hasadinda ürün kaybina sebep olanlar ile görevlilere karsi gelenler hakkinda, 5326 sayili Kabahatler Kanununun 32. maddesine göre “egitimsiz ve donanimsiz biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin de korunmasi” amaciyla yasal islem yapilacaktir” dedi.
Biçerdöver operatör belgesi bulunmayan sürücü çalistiran ve belgesiz biçerdöver kullanan kisilerin yüzde 2’den fazla dane kaybina sebep oldugunu belirten Uluad, “Bu duruma sebep olan biçerdöver sahipleri ve operatörlerine; yangin söndürücüsü bulunmayan, biçerdöver sahiplerine, “Egitimsiz ve donanimsiz biçerdöver hizmetleri verilmesinin önüne geçilerek kamu düzeni ve kamu güveninin korunmasi” amaciyla 5326 Sayili Kabahatler Kanunu’nun 32. Maddesine göre Valilik Onayi ile 154 TL, kimligini bildirmeyen biçerdöver sahibi ve biçerdöver kullanicilarina ise 40. maddesine göre 75 TL idari para cezasi uygulanacaktir. Çiftçilerimizin bin bir güçlükle el emegi ve ter dökerek ürettikleri ve bir yil boyunca hasat etmeyi bekledikleri ürünlerinin biçerdöver hasadinda kaybolmamasi için tarlalarinin basinda bulunmalari, hasat islemini dikkatle takip ederek dane kaybina neden olan operatörleri Il veya Ilçe Tarim Müdürlüklerimize bildirmeleri gerekmektedir. Unutmayalim ki topraga dökülen her dane önce çiftçimizin sonra Milli Ekonomimizin kaybidir. Tüm üreticilerimizin hasat döneminin bol ve bereketli olmasini diliyorum” diye konustu.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284