Ilimizde En Fazla Hangi Meslege Ekmek Var?

ISKUR bir bülten yayinlayarak Karaman Isgücü Piyasasi Talep Arastirmasinin tamamlandigini belirtti.

Ilimizde En Fazla Hangi Meslege Ekmek Var?

Il genelinde açik islerin en fazla oldugu ilk bes meslegin sirasiyla Bisküvi Imalat Isçisi, Madenci (Genel), Imal Isçisi, Mermer Isçisi ve Tornaci (Torna Tezgahi Operatörü) seklinde oldugu açiklandi.
Istihdamin artirilmasi ve issizligin azaltilmasi; egitimin isgücü talebine duyarliliginin artirilmasina, isgücü arz ve talebinin dogru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikalarin gelistirilmesi için yapilan çalismada saha çalismasindan elde edilen veriler dogrultusunda Karaman genelinde açik is orani yüzde 3,6 olarak hesaplandigi belirtildi.
Sektörler itibariyle bakildiginda en yüksek açik is oraninin yüzde 13,0 ile Madencilik ve Tas Ocakçiligi sektöründe oldugu görülürken Madencilik ve Tas Ocakçiligi sektörünü yüzde 10,5’lik açik is orani ile Bilgi ve Iletisim sektörü ve yüzde 7,8’lIk açik is orani ile Finans ve Sigorta Faaliyetleri sektörü izliyor.
Meslek gruplari itibariyle açik is oraninin en yüksek oldugu açik is; yüzde 6,32 ile “Sanatkârlar ve Ilgili Islerde Çalisanlar” meslek grubunda yer aliyor. Açik is oraninin yüksek oldugu diger ana meslek gruplari ise yüzde 3,88 ile “Profesyonel Meslek Mensuplari ve Teknisyenler, Teknikerler ve Yardimci Profesyonel Meslek Mensuplari” ve yüzde 3,53 ile “Tesis Ve Makine Operatörleri Ve Montajcilar” olusturuyor.
Arastirma kapsaminda isyeri ziyaretleri sirasinda görüsülen isverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayi eleman temininde güçlük çektikleri soruldu. Eleman temininde en fazla güçlük çekildigi gözlemlenen ilk bes meslegin Madenci (Genel), Makineci (Dikis), Tornaci (Torna Tezgahi Operatörü), Forklift Operatörü ve Bisküvi Imalat Isçisi oldugu saptandi.
Diger taraftan, bu kapsamda görüsülen isverenlerden temininde güçlük çekilen 106 farkli meslekte toplam 688 is pozisyonu temininde güçlük çekilme sebebi derlendi.. Söz konusu temininde güçlük çekilme nedenleri en fazla 515 cevapla “eleman yok” yaniti, en az 70 cevapla “önerilen ücretin az bulunmasi” yaniti alindi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284