Ilimizde Toplu Tasimaya Yeni Sistem Geliyor

Ilimiz Belediye Meclisinin Aralik ayi toplantisinda gündeme gelen ve Idari Isler Komisyonuna havale edilen Toplu Tasima Sistemleri Rehabilitasyon Raporu ve planlarinin hazirlanmasina dair Imar ve Sehircilik Müdürlügü tarafindan yapilan çalisma neticesinde ilimizde toplu yolcu tasimada kullanilan otobüs ve minibüs hatlarina yeni sistem gelecek.

Ilimizde Toplu Tasimaya Yeni Sistem Geliyor

6 minibüs ve 6 otobüs olmak üzere 12 hat güzergâhinda yapilan toplu tasima hatlari yeni sisteme göre kaldirilarak yolculuk potansiyeline ve yolcu taleplerine uygun olarak 7 yeni hat olusturulacak.
Bu konuyla ilgili olarak Belediye Meclisi’nin Ocak ayi karar özetlerinde yer alan karar söyle;
“Meclisçe yapilan inceleme neticesinde; Adi geçen çalismada, Karaman sehrindeki toplu tasimacilik faaliyetinin yürütüldügü mevcut otobüs ve minibüs hatlarina iliskin teknik verilerin toplandigi, her hat üzerinde yolculuk sayimlari ve yolcu anketlerinin yapildigi, bunun neticesinde hatlara ait performans durumunun çikarildigi ve mevcut toplu tasima hatlarinin bilimsel bir yaklasimla ve yolculuk taleplerine göre belirlenmedigi, toplu tasima yapan araç sayisinin mevcut toplu tasima talebi ve yolcu kapasitesinin çok üzerinde oldugu, minibüslerin mevcut haliyle 5378 sayili Özürlüler ve Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasi Hakkinda Kanunun geçici 2. ve 3. maddelerinde vurgulanan özürlüler için erisilebilir durumda olmadiklari tespitlerinin yapildigi, 6 minibüs ve 6 otobüs olmak üzere toplam 12 güzergah üzerinden yapilan toplu tasima hatlarinin kaldirilarak yolculuk potansiyeline ve yolcu taleplerine uygun 7 yeni hat olusturuldugu, bu hatlarda 5378 sayili Kanuna uyumlu halk otobüslerinin münferit bir hat güzergahina bagli kalmaksizin dönüsümlü olarak hizmet vermesi gerekliliginin vurgulandigi ve yeni sisteme entegrasyon ve alt yapi sürecinin tamamlanabilmesi için 18 aylik bir geçis döneminin ön görüldügü ve bu dönem zarfinda mevcut minibüs ve otobüs hatlarinin ayni güzergahlarinda çalismaya devam etmelerinin uygun olacagi önerilerinde bulunuldugu anlasilmaktadir.
2008 yilindan bu yana süre gelen yargisal süreçte devamli olarak bilimsel ve somut bir degerlendirme yapilmaksizin toplu tasima hatti olusturmanin hukuka aykiri bulundugu dikkate alindiginda, yukarida ana hatlariyla vurgulanan Toplu Tasima Sistemleri Rehabilitasyon Raporunun Meclis Kararina esas alinabilecek nitelikte ve yeterlilikte oldugu açiktir. Bu bakimdan söz konusu çalismaya uygun olarak:
1-Hali hazir da toplu tasima hizmetinin yürütüldügü 6 minibüs ve 6 otobüs hattinin kaldirilarak, asagida isimleri ve güzergâhlari belirtilen 7 hattin olusturulmasina,
TOKI 1-PIRI REIS MAHALLESI HATTI:
Bu hat, sehrin güneyinde bulunan toplu konutlardan baslayarak, sehrin kuzeyindeki Piri Reis Mahallesine kadar devam etmekte, sonrasinda ise hemen hemen ayni güzergah üzerinden geri dönmektedir. Hat sirasiyla, Dereköy Yolu, Prof. Dr. Ahmet Zeki Velidi Togan Bulvari, 1489.Sokak, 1394. Sokak, 1390.Sokak, Sehit Adnan Ates Caddesi, 855. Sokak, 853.sokak, Ahmet Yesevi Cad. Sehit Mehmet Yigittop Caddesi, 302.sokak, Mut Caddesi, Sehit M. Uygun Caddesi, Sehit Erdal Sen Caddesi, Eski Çoglu Yolu, 643.Sokak, 234. Sokak güzergahi üzerinden Piri Reis Mahallesine ulasmakta; sonrasinda ise Mut Caddesinden hareketle gidis güzergahi üzerinde geri dönmektedir.
ATATÜRK MAHALLESI – TOKI-2 HATTI:
Bu hat sehrin kuzey bati kesiminde bulunan Atatürk Mahallesinden baslayarak, sehrin güneydogu kesiminde bulunan TOKI-2 ye kadar ilerlemekte; sonrasinda geri dönerek gidis istikameti üzerinden geri dönmektedir. Hat sirasiyla, Atatürk Mahallesinde 1174. Sokaktan baslayarak, 1180.Sokak Üzerinden Karaman-Konya Yoluna baglanmakta, 100.Yil Bulvari üzerinden devam ederek 534.Sokak, Sehit Yahya Kizilay Caddesi, Behçet Kemal Çaglar Caddesi, Kenzi Caddesi, Ahmet Yesevi Caddesi, Sehir Sahin Mavi Caddesi, Sehit Oguz Ünal Caddesi, 1436. Sokak, 1509.Sokak, 1532.Sokak, 1638.sokak, 1781.Sokak, 1650.Sokak, 1773.Sokak, 2020 Sokak, 2075.Sokak, 2040.Sokak üzerinden TOKI-2 ye ulasmaktadir. Sonrasinda ise ayni güzergah üzerinden Atatürk Mahallesine geri dönmektedir.
LARENDE MAHALLESI- BEYAZKENT MAHALLESI HATTI:
Bu hat, sehrin kuzeyinde bulunan Larende mahallesinden baslayarak, sehrin güneyinde bulunan Beyazkent Mahallesi’ne kadar devam etmektedir. Hat sirasiyla, Abdullah Sabri Ülgen Caddesi, 637. Sokak, 1353. Sokak, 1349. Sokak, 1292. Sokak, 1327. Sokak, 613. Sokak, Ahmet Öktem Caddesi, 643. Sokak,234. Sokak, Atatürk Caddesi, 1. Istasyon Caddesi, Ismet Pasa caddesi, 8. Sokak, Ahmet Hilmi Birant Caddesi, Bekir Sitki Erdogan Caddesi, Kenzi Caddesi, Mut Caddesi, Alparslan Türkes Bulvari, Sehir Ahmet Yilmaz Caddesi, 1418. Sokak, 1461. Sokak, 1408. Sokak, 1434. Sokak, 1004. Sokak, 1033. Sokak, 1031. Sokak, 1012. Sokak, 1017 Sokak güzergâhindan Beyazkent Mahallesine ulasmakta, sonrasindan ise gidis istikametinden Larende Mahallesine geri dönmektedir.
LARENDE MAHALLESI- ELMASEHIR MAHALLESI HATTI:
Bu hat sehrin kuzeyinde bulunan Larende Mahallesinden baslayarak, sehrin güney kesminde bulunan Toki-2’ ye kadar uzanmaktadir. Hat sirasiyla, Kilbasan Yolu, Yusuf Ziya Göncü Caddesi, Ismail Hakki Konyali caddesi, 100. Yil Bulvari, Atatürk Caddesi, Molla Fenari Caddesi, Samkapi Caddesi, Atatürk Bulvari, Mut Caddesi, Mara Yolu, 761. Sokak, Ahmet Yesevi Caddesi, Alparslan Türkes Bulvari, Prof. Dr. Zeli Velidi Togan Caddesi, 1100. Sokak, Yavuz Sultan Selim Bulvari, 2244. Sokak, üzerinden Elma Sehir Mahallesine ulasmakta; Sonrasinda 6 no’ lu sokak 1 No’ lu sokak, Karaman Dere Köy yolu, 4 No’ lu Caddesi, 2006 Sokak, 1773. Sokak üzerinden Yavuz Sultan Selim Bulvarina ulasarak gidis istikameti üzerinden Larende Mahallesine geri dönmektedir.
CEZAEVI- KARAMAN ORGANIZE SANAYI HATTI:
Bu hat, sehrin güney batisinda bulunan Cezaevinden baslayarak; sehrin kuzey dogusunda bulunan Organize Sanayi Bölgesine kadar uzanmaktadir. Hat sirasiyla, Kurt Deresi Kötü yolu, Cezaevi Yolu, Gufrani Caddesi, Ziya çelebi Caddesi, Sehit Ahmet Taser Caddesi, 98. Sokak, 78. Sokak, Atatürk Bulvari, 8. Sokak, Yunus Emre Caddesi, Kemal Kaynas Caddesi, 82. Sokak, 325. Sokak, Tiryaki Hasan Pasa Kavsagi, Eregli Caddesi üzerinden Organize Sanayi Mahallesine ulasmakta; Devaminda ise 18. Cadde üzerinden 14. Cadde, 1. Cadde, Organize Sanayi 2. Yolu, Atatürk Caddesi üzerinden Eregli Kavsagina ulasmakta ve devaminda gidis istikameti üzerinden Cezaevine geri dönmektedir.
KARAMAN ÇEVRE HATTI:
Karaman Çevre hatti, Otogar’ dan baslayarak sehri çepeçevre dolasmaktadir. Bu hat Otogar’ a gelen yolculari sehir geneline dagittigi gibi ayni zamanda da Otogar’ a erismek isteyen yolcularin taleplerini karsilamaktadir. Hat 2 yönlü ring seklinde tasarlanmistir. Otogar’ dan baslayan hat, Özcan Genç Caddesi, 456. Sokak, 451. Sokak, 430. Sokak, 398. Sokak, 467. Sokak, Haci Ömer Kayserilioglu Caddesi, 899. Sokak, 880. Sokak, 921. Sokak, Sehir Hamza çetin Caddesi, Prof. Dr. Ahmet Zeki Velidi Togan Bulvari, 1516. Sokak, Yavuz Sultan Selim Bulvari, 1773. Sokak, 2081, Sokak, 2086. Sokak, 2065. Sokak, 1984. Sokak, 1841. Sokak, 1776. Sokak, 1812. Sokak, 1881. Sokak, 1816. Sokak, 1607. Sokak, Yavuz Sultan Selim Bulvari, Ibrahim Öktem Caddesi üzerinden Üniversiteye gitmekte sonrasinda U dönüsü yaparak ayni cadde üzerinden Sanayi caddesine baglanmaktadir. Devaminda Atatürk Caddesi üzerinden Stadyuma kadar gelen hat, Ismail hakki Konyali caddesi üzerinden Özcan Genç Caddesine sonrasinda ise Otogar’ a ulasmaktadir. Hat 2 yönlü ring olarak tasarlandigi için söz konusu güzergâhin tersi üzerinden hattin diger yönü çalismaktadir.
ESENTEPE MAHALLESI-URGAN MAHALLESI HATTI:
Bu hat, sehrin bati kesiminde bulunan Esentepe Mahallesinden baslayarak, Dogu kesiminde bulunan Urgan Mahallesine kadar uzanmaktadir. Hat Esentepe Mahallesinden baslayarak sirasiyla, Bucakkisla yolu, 100. Yil Bulvari, Otogar, Özcan genç Caddesi, Sehir Isa Kiris Caddesi, Turgut Özal Caddesi, Atatürk Bulvari, Ibrahim Öktem Caddesi üzerinden Urgan Mahallesine ulasmakta, sonrasinda 2013. Sokak, 1958. Sokak, 2011 Sokak, 1980. Sokak, 1989. Sokak üzerinden tekrar Ibrahim Öktem Caddesine baglanarak gidis istikameti üzerinden Esentepe Mahallesine geri dönmektedir.
2-Olusturulan 7 hatta 5378 sayili Kanuna uygun 27 koltuk kapasiteli otobüslerle tasima hizmetinin yapilmasina,
3-Tasima hizmeti yapacak otobüslerin tek bir hat güzergâhina bagli kalmaksizin dönüsümlü olarak çalismasina,
4-Toplu tasima hizmeti yapacak otobüs sayisinin, fiilen tasima yapacak ve yedekte bekleyecek otobüslerle birlikte 90; 10 tane de Belediyenin uhdesinde kalmak üzere toplam 100 olarak belirlenmesine ve yeni toplu tasima sisteminin yürürlük tarihi itibariyle otobüslerin en fazla 5 yasinda olmalarina,
5-Toplu tasima sisteminin alt yapi çalismalari ve sistem entegrasyonu için gereken süre nazari dikkate alinarak, yeni toplu tasima hatlarinin ve bu hatlardaki çalisma sistemine dair usul ve esaslarin, Is bu Belediye Meclis Kararinin Kesinlesme tarihinden itibaren 18 ay sonra yürürlüge girmesine,
6-Mevcut minibüs isletmecilerinin yeni Toplu Tasima Sistemine dâhil edilmesi, Belediyenin Toplu Tasima Sistemindeki konumu, bilet sistemi, sefer saatleri, durak yerleri ve Halk Otobüs Yönetmeliginin revize edilmesi gibi esaslarin 6 ay içerisinde Belediye Encümenince hazirlanarak Belediye Meclisinin gündemine getirilmesine; Idari Isler Komisyonu Raporu geregince; 7 Red ( C.EVCEN-E.TURHAN-A.YILDIZ-M.SAÇLI- M.YILMAZ - Ö.ALBAYRAK-Z.YILDIZ) 5 Çekimser ( K.G.SANCI-A.ÖZMAYA-A.YILMAZ-M.ALANYA-H.M.ÖZTAS) oya karsilik 17 Kabul oyla ve Katilimin Oy çokluguyla karar verildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284