Ilk Toplantida Kömür Ocagi Ve Termik Santrale Köylü Tepki Gösterdi

Karaman ve Konya sinirlari içerisinde kalan arazi üzerinde yapilmasi planlanan açik kömür ocagi ve termik santrali projesine köylüler tepki gösterdi.

 Ilk Toplantida Kömür Ocagi Ve Termik Santrale Köylü Tepki Gösterdi

Çevre Ve Sehircilik Bakanligi'nin Çevre Etki Degerlendirme (ÇED) raporunu onaylamasi ardindan yayladaki bir camide düzenlenen ilk toplantida köylülerden Ali Cinanoglu, "Termik santral ve kömür ocagi istemiyoruz. Türkiye'nin tahil ambari atese verilecek. Biz bu topraklarimizi terk emek zorunda kalacagiz" diye konustu.

ILK TOPLANTI
Karaman'a bagli Akçasehir Beldesi ile Ayranci Ilçesi'ne bagli Kavuklar, Anbar ve Kale Köyü ile Konya'nin Karapinar Ilçesi Samuk Yaylasi Havzasi'ni kapsayan Açik Kömür Ocagi yapimi ve nihai Termik Santral Projesi kapsaminda halk ile firma yetkilileri arasinda ilk toplanti gerçeklestirildi. Çevre Ve Sehircilik Bakanligi, Çevre Etki Degerlendirme (ÇED) raporunu onaylamasi ardindan Samuk Yaylasi'ndaki bir camide yapilan toplantiya köylülerin yani sira Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi Proje Koordinatörü Mehmet Beyaz, Proje Mühendisi Abdüsselam Oguz, Çevre Ve Sehircilik Bakanligi Çevre Yüksek Mühendisi Fatih Selimoglu, Çevre ve Sehircilik Konya Sube Müdürlügü Makine Mühendisi Cengiz Ayçiçek ve Çevre Sehircilik Konya ÇED ve Çevre Izlerinden Sorumlu Sube Müdürü Hasan Küçükaydin katildi.
6 KILOMETRELIK BETON PERDE 100 METRE DERINLIGINDE ÇALISMA
Toplantida kömür ocagi ve termik santral yapim çalismalarinda 960 milyon dolarlik yatirim ile 6 kilometrelik beton perde duvari yapilarak 100 metre derinliginde su ve toprak çalismalarinda bilimsel ve az kayipla fiziki çalismalarin gerçeklestirilecegini vurgulandi. Toplamda 750 kisinin de istihdam edilecegi belirtildi.
"TAHIL AMBARI ATESE VERILECEK"
Kömür ocagi ve termik santral yapimi öncesinde basta su ve çevresel etkiler üzerinde tarim ve hayvanciliga verebilecegi zararlardan endise eden köylüler tepki gösterdi. Bölgede 2 bin dekar tarlasi oldugunu belirten çiftçi Murat Mavi, "Bu bölgede 1500-2 bin isçi çalisiyor. Burada tarim, hayvancilik ve meyvecilik tamamen kapatilacak. Devlet bunlari bildigi halde sürekli üzerimize geliyor. Bizim bu bölge kömür ocagi için zorunlu olarak alinacak. Ama biz istemiyoruz."
Köylülerden Ali Cinanoglu ise, "Eger bu kömür ocagi baslarsa 110 metreden asagi su bulamayacagiz. Burada tarim ve hayvancilik ölecek. Termik santral ve kömür ocagi istemiyoruz. Türkiye'de tahil ambari atese verilecek. Biz bu topraklarimizi terk emek zorunda kalacagiz" diyerek tepkisini dile getirdi.
"DEVLET ZATEN PROJE HAZILIYOR"
Toplantiyi yürüten mühendislerin sunumu arasinda söz alan Ege Makine ve Elektrik Üretim Sanayi Proje Koordinatörü Mehmet Beyaz, da bölgede 1 milyar 800 milyon ton kömür rezervinin bulundugunu belirterek sunlari söyledi: "1 milyar 800 milyon ton kömür devletin. Su anda onun anlasmalari yapiliyor. Biz vazgeçeriz. Bizim için çok önemli bir sey degil. Ege Makine olsa da olmasa da devlet 1 milyar 800 milyon ton kömür üzerinde proje hazirliyor."
Samuk Yaylasi'nda yapilan toplantidaki arz ve taleplerin rapor halinde Çevre ve Sehircilik Bakanligi'na sunulacagi ifade edildi. (DHA)

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284