İmalatçıya Devletten Finansman Desteği

Karaman S.M.Mali Müşavirler Odası Başkanı Arif Toktaş, İmalatçı firmalara devletten finansman desteği verileceğini belirterek finansman desteği ile ilgili ayrıntıları açıkladı.

İmalatçıya Devletten Finansman Desteği

Konu hakkında yazılı açıklamalarda bulunan oda Başkanı Arif Toktaş ;

İstihdam Odaklı İşletme Kredisi

A) KREDİ TUTARI, VADESİ VE FAİZ ORANI

1) İmalat Sanayi Sektörleri

Kredi tutarı belirlenirken, ilave istihdam edilecek personel maliyetinin ortaya çıkaracağı işletme sermayesi ihtiyacı dikkate alınmış ve ilave istihdam başına düşen kredi tutarının 200.000 TL olacağı öngörülmüştür.

- İmalat Sektörü kapsamındaki krediler için, 12 aya kadar anapara geri ödemesiz, azami 60 ay vade uygulanabilecektir.

- Diğer imalat sanayi sektörleri için ilave istihdam başına 200.000 TL’ye kadar kredi kullandırılabilecektir.

- Faiz oranı TÜFE endeksli veya sabit faiz oranlı olarak seçilebilecektir.:

a) TÜFE endeksli krediler için TÜFE + %2 (Bu ay için belirlenen faiz oranı : Ekim Ayı için TÜFE 8,55 + 2 = 10,55) ,

b) Sabit faiz oranlı krediler için %12 faiz oranı uygulanacaktır.

c) Kullandırılan krediden herhangi bir komisyon vb. kesinti yapılmayacaktır.

- İstihdam taahhüdü karşılanmazsa her 6 ayda bir, kalan anapara tutarı üzerinden %2 (yıllık %4) ilave komisyon uygulanacaktır. (İstihdam kontrolü 3 ayda bir yapılarak komisyon biriktirilecek, komisyonun tahsilatı ise 6 ayda bir yapılacaktır)

- Taahhütten bağımsız olarak, kredinin 1 yıldan önce kapatılması veya krediye erken ödeme yapılması halinde, %4 cezai komisyon uygulanacaktır. Kredinin 1 yıldan sonra kapatılması veya krediye erken ödeme yapılması halinde ise, cezai komisyon ilgili Satış Birimi tarafından değerlendirilecektir.

- Kredi eşit taksitli olarak kullandırılacaktır.

B) KULLANDIRIM KOŞULLARI

İmalat sanayi sektörleri için;

- Hali hazırda en az 10 kişi ve üzeri çalışan istihdam ettiğini onaylı (barkodlu) Prim ve Hizmet Belgesi Tahakkuk Fişi ile belgelendiren firmalar bu kapsamda değerlendirilecektir.

- Söz konusu firmaların kredinin koşullarından yararlanabilmeleri için mevcut belgelendirilebilir istihdam sayısına ilave olarak kredinin kullandırılmasını müteakiben 3 ay içerisinde, 5 kişiden az olmamak üzere taahhüt edilen istihdam artışını sağlamaları beklenecektir.

- Kredi kullanan firmalardan, taahhüt ettikleri istihdam artışıyla ulaşılan istihdam seviyesini kredi vadesi boyunca koruyacağına dair taahhütname alınacaktır. İstihdam şartı yerine getirilmediğinde kredinin fiyatlama ve diğer avantajları kullanılamayacaktır.

- İstihdam artışı şartının yerine getirildiği ve korunduğu kullandırılan kredinin vadesi boyunca 3 aylık periyotlarla SGK bildirgelerinin (onaylı Prim ve Hizmet Belgesi Tahakkuk Fişi, Sigortalı Hizmet Listesi) kontrol edilmesi suretiyle takip edilecektir.

- Aynı risk grubuna bağlı firmaların kendi aralarında yapacakları çalışan değişimleri ve herhangi iki firma arasındaki karşılıklı çalışan değişimleri, muvazaalı işlem olarak kabul edilecek ve taahhüt yerine getirilmemiş sayılacaktır.

- Kredi fiyatlamasında TÜFE’ye endeksli kredi kullanımı tercih edilmişse kullanım gününde en son açıklanmış olan yıllık TÜFE oranı baz alınacaktır; Kredi faizleri her bir kredi için kredi kullandırım tarihinden sonra, 6 ayda bir açıklanan yıllık TÜFE oranına göre güncellenecektir.

- Kredinin vadesi boyunca istihdam şartı 3 aylık periyotlarda izlenecek, istihdam artışı şartının yerine getirilmediği tespit edilen kredilerde, her 6 aylık dönem için ilave %2 oranında komisyon tahsil edilecektir.

- İstihdam taahhüdünün karşılanmaması durumunda, taahhüdün en az %50’sinin karşılanmış olması kaydıyla, karşılanmayan kişi sayısı üzerinden oransal olarak kısmi cezai komisyon alınacaktır.

- Taahhütten bağımsız olarak, kredinin 1 yıldan önce kapatılması veya krediye erken ödeme yapılması halinde, %4 cezai komisyon uygulanacaktır. Kredinin 1 yıldan sonra kapatılması veya krediye erken ödeme yapılması halinde ise, cezai komisyon ilgili Satış Birimi tarafından değerlendirilecektir.

- TÜFE endeksli olarak kullandırılan krediler için firmalardan Değişken Faizli Kredi Taahhütnamesi alınacaktır.

- Paket kapsamında krediye başvuran müşterilerimizin Bankkart BAŞAK ürünümüze sahip/başvuru yapmış olması gerekmektedir.

- Aynı risk grubuna bağlı firmalar ayrı ayrı destek kredisinden faydalanabilecektir. Taahhüt kontrolü firma bazında yapılacaktır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284