Imaret’in 17. Sayisi çikti

Kemal Sayar’in “Hatirlanan geçmis, kayit altina alinmis geçmisten çok daha genis bir ülkedir. (…) Neyi unuttugumuzu hatirlamak, ‘geçmisin susturuldugu’ anlara dönüp bakmak demektir. Neyin hatirlanmasi gerektigini belirlemek demektir.” cümleleriyle baslayan Imaret dergisi, on yedinci sayisinda “Sehirde Unutulanlar” dosyasiyla çikiyor okurlarinin karsisina.

Imaret’in 17. Sayisi çikti

Islâm Medeniyeti’nin sehirlerinin hatirlatmak üzere kurulmasindan, modern zamanin metropollerinde unuttuklarimiza kadar birçok konuya deginilen dosyada Karaman’da unutulan isimlerine ve geleneklerine de yer veriliyor. Dr. Kâmil Ugurlu, Mustafa Özdemir, Yasemin Akkus, Talat Duru, Yusuf Yildirim, Ahmet Küçükcicibiyik, Seref Acar, Osman Nuri Koçak, Hasan Erkan, Haci Osman Ünüvar, Mustafa Dogan, Burhan Yemis dosyada yer alan isimler. Yakup Özkaraalp ve Mehmet Çaliskan tarafindan Karaman’da unutulan gelenek ve merasimler üzerine yapilan mülakatta ise köstek kesmeden kavurgaya; fergaba çikmaktan dügünlerde bayrak dikme merasimlerine kadar birçok deger yeniden hatirlatiliyor.
Yeni Safak gazetesi yazarlarindan Yusuf Kaplan ile yapilan mülakatta ise Mekke, Medine ve Medeniyet iliskisi ön plana çikiyor. Ayni konunun ipuçlarini bulabilecegimiz bir diger yazi da Mehmet Kurtoglu’nun Sehir ve Insan basligini tasiyan yazisi. Insan ile sehir arasindaki iliskiyi anne-çocuk arasindaki iliskiye benzeten yazarin bir diger yazisi da Konya’da Sürgün Bir Sair: Siverekli Ibrahim Refet basligini tasiyor. Fatih Müderrisoglu Amasya’yi, Semih Erbay ise Mudanya’da Tahir Pasa Konagi’ni yazmis.
Feyzullah Tunç ve Mustafa Dogan’in fotograflariyla görsel açidan da oldukça zengin olan dergide Gülten Kahraman ve Seyma Acar’in da çizimlerine yer verilmis. Ayrica dergide Esra Dogan, Bülent Bera Acar, Ayça Bilge Yemis gibi genç yazarlara yer verilmis olmasi da Imaret dergisi için ayri bir basari kabul edilebilir. Karaman Belediyesi’nin kültür hizmeti olan Imaret, “Kapimiz açiktir girene; Lokmamiz helâldir yiyene” sloganiyla sehre dair sözü olanlarla yoluna devam ediyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284