Internet Alisverislerini Sanal Kartla Yapin

Konya Bilisim Dernegi Baskani Ahmet Öztürk, internet alisverislerinde sanal kartlarin kullanilmasinin daha güvenli oldugunu söyledi.

Internet Alisverislerini Sanal Kartla Yapin

Öztürk, AA muhabirine yaptigi açiklamada, günümüzde alisverisin en kolay yollarindan birinin internet üzerinden yapilan alisveris oldugunu ve bu yöntemin gün geçtikçe daha da artarak vazgeçilmez hale geldigini belirtti.
Internet üzerinden alisveris yapmak istenildiginde ilk akla gelenin; güvenli olup olmadigi sorusu oldugunu dile getiren Öztürk, ''Internet üzerinden hizmet veren online bir alisveris magazasinda siparislerimizi sanal sepetimize ekledikten sonra ödeme asamasinda bize birkaç alternatif sunulur. Eger daha önce hiç alisveris yapmadiginiz bir site ise ilk alisverislerinizde banka havalesini tercih etmelisiniz. Eger bu mümkün degilse, kredi kartiyla ödeme yapmadan önce sitenin, ''Secure Socket Layer'' (SSL) güvenlik sertifikasina sahip olup olmadigini, daha sonra Visa ya da Mastercard'a akredite olup olmadigini kontrol etmelisiniz'' diye konustu.
-Her internet sitesi güvenli degil-
Öztürk, e-ticaret yapilan her web sitesinin güvenli oldugunun söylenemeyecegini ifade ederek, sunlari kaydetti:
''Alisveris yapacaginiz web sayfasinin güvenlik bölümünü dikkatlice okumalisiniz ve bu sitede SSL kullanip kullanilmadigina dikkat etmelisiniz. Bu, bilgilerinizin kimsenin eline geçmemesi açisindan çok önemlidir. Eger SSL sistemi kullaniliyor ise bu web sayfasi kredi karti ile güvenli sekilde alisveris yapmaya elverislidir. Çünkü SSL adi verilen bu sistem, siz alisverisinizi tamamlayip, sira ödeme kismina geldiginde kredi karti bilgilerinizi ayni anda sifreli bir sekilde bankaya iletir ve orada otomatik olarak provizyon alinir veya reddedilir. Yani hiç kimse sizin kredi karti bilgilerinizi görmeyecektir. Fakat alisveris yaptiginiz firma SSL sistemi kullanmiyorsa girdiginiz bilgiler firmanin veri tabanina kaydedilecek ve kolayca erisilebilecektir. Dikkat etmeniz gereken unsurlardan biri de firmanin iletisim numaralarinin ve açik adresinin olup olmadigidir. E-ticaret yapan bütün firmalarin adres ve telefon bilgilerini sayfalarinda yayinlamalari zorunludur.''
-''Bilgileriniz kötü niyetli kisilerin eline geçebilir''-
Internet üzerinden alisverislerde bankalarin ''sanal kart'' uygulamasinin kullanilmasini tavsiye eden Öztürk, sunlari ifade etti:
''Sanal kart, internet gibi güvensiz ortamlarda kredi karti yerine kullanilmak için tasarlanmis, kullanim zamani veya sayisi, limiti belirlenebilen bir karttir. Internet üzerinden yapmis oldugunuz alisverislerde kredi karti bilgileriniz, alisveris yaptiginiz sitede kayitli tutulur. Örnegin parayla aylik üyelik satin aldiginiz birçok internet sitesi, bir sonraki ay da hesabinizdan sizin onayinizi almadan para çeker ve üyeliginizi devam ettirir. Kredi karti bilgilerinizin söz konusu sitelerdeki veri tabanlarinda kayitli tutulmasi sonucunda, söz konusu site güvenilir bile olsa bir güvenlik açigi sonucunda bilgileriniz kötü niyetli kisilerin eline geçebilir.''
Öztürk, bu tür durumlara engel olmak amaciyla tüm bankalarin sanal kart uygulamasina geçtigine dikkati çekerek, ''Alisveris bittiginde sanal karttaki hesabiniz sifirlandigindan, kart bilgileriniz kötü niyetli kisilerin eline geçse bile hesabinizda para olmadigi için para çekemez, kartinizi kullanamazlar'' ifadelerini kullandi.
Haberdar
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284