Internete Kiralik Ilani Veren Bile Vergisini Ödeyecek

Maliye Bakanligi`nin sanal alisveriste vergi denetimiyle ilgili baslattigi yeni dönem, sahip oldugu esyalari internetten satanlar için de `vergi ödemek` anlamina gelecek. Vatan`dan Gülümhan Gülten`in haberine göre, yeni uygulamayla ev kadinlari da dahil internete bulasani vergi bekliyor. Buna göre evinden internete girip elbisesini satan da, alisveris sitelerinden ikinci el esyalarini elden çikaran da, internete evinin fotografini koyup kiralik ilani veren de vergi sürpriziyle karsilasacak.

Internete Kiralik Ilani Veren Bile Vergisini Ödeyecek

Binlerce vatandasi vergi sürpriziyle karsi karsiya getirecek uygulama detaylari Maliye'nin açtigi internet sitesinden duyuluyor. Bu siteye girip internette alisveris yapanlar kendilerini nasil bir sürprizin bekledigini ögrenebiliyorlar. Ancak henüz kimsenin bu siteden haberi yok. Maliye Bakanligi da yarin bir gün itirazla karsilasmamak için sözkonusu siteyi vatandaslara duyurmaya çalisiyor.
Maliye'nin ’www.egirisimci.gov.tr’ adresinde, internette alisveris yapan vatandaslar için "vergi mükellefi misiniz" konulu bir test bulunuyor. Buna göre internet üzerinden satis yapan vatandaslarin hangi durumda ticaret yapmis sayilacagi ve böylece vergiye tabi tutulacagi açiklaniyor. Ancak bu degerlendirme de kendi basina yeni bir tartisma baslatacak gibi görünüyor. Çünkü sözkonusu site, internetten kazak satan ev kadinlarini bile vergi ödemekle sorumlu tutuyor.
Sözkonusu portaldaki "Ticaret mi Hobi mi, test edin" bölümünde, vatandas internet üzerinden isterse bir ürün satsin, isterse gayrimenkul veya araç satis ilani versin herkes sonunda vergi mükellefi oldugu ve hemen vergi dairesine gitmesi konusunda uyariliyor. Böylece evini kiraya vermek amaciyla internete fotografli ilan koyan vatandas da vergi mükellefi oluyor.
Burada vatandasin satisini yaptigi ürün ya da hizmetin tanitimini yapmak yani fotografini koymak ya da ürünün özelliklerinden söz etmek tanitimi anlamina geliyor. Bu ise Maliye açisindan sizin ticari bir faaliyet yaptiginizi gösteriyor. Öte yandan satisini yaptiginiz ürünün karsiligi olan ödemenin nasil yapilacagi hakkinda bilgi verdiginiz anda mükellef oluyorsunuz. Sanal alisveris sitelerinde sanal magaza açan ev kadinlari da dahil herkes vergi mükellefi... Maliye bu durumdaki vatandasi, hemen vergi mükellef kaydini yaptirmasi konusunda uyariyor. Satis islerini evinden yapan ev kadinlarinin bile evinin bulundugu bölgedeki vergi dairesine gitmesi, ise baslama bildirimi ve nüfus cüzdani ile sahsen basvurmasini zorunlu tutuyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284