Internette Devrim Gibi Karar

Türkiye dügmeye basti, elektrik hatlari üzerinden iletisim geliyor.

Internette Devrim Gibi Karar

Bilgi Teknolojileri ve Iletisim Kurumu (BTK) Baskani Tayfun Acarer, elektrik hatlari üzerinden elektronik haberlesme hizmeti sunulabilmesinin hukuki zeminini olusturan bir düzenleme yaptiklarini bildirdi. Bu teknoloji sayesinde yüksek hizda internet, telefon, video erisim imkanlari elektrik hatlari üzerinden kullanicilara sunulabiliyor.
Acarer, yaptigi açiklamada, teknolojinin gelismesi ile birlikte; fiber, bakir gibi altyapilar üzerinden sunulan elektronik haberlesme hizmetlerinin, elektrik hatlari üzerinden de sunulabildigini belirtti. Bu sekilde halen bina içindeki elektrik hatlarini kullanarak hizmet sunan bazi isletmecilerin oldugunu ifade eden Acarer, BTK'ya ulasan talepleri dikkate alarak, elektrik hatlari üzerinden elektronik haberlesme hizmetinin sunumuna yönelik bir düzenleme yaptiklarini kaydetti.
BTK Kurul Karari ile fiber, bakir gibi altyapilar üzerinden sunulmakta olan elektronik haberlesme hizmetlerinin, bu altyapilara ilaveten elektrik hatlari üzerinden de sunulabilecegi, bu durumda da söz konusu hizmeti sunacak olan sirketlerin Kurumumuzca yetkilendirilmesi gerektiginin kararlastirildigini belirten Acarer, sunlari söyledi:
CIHAZLAR STANDARTLARA UYMALI
"Bu sekilde, Kurumumuzca yetkilendirilen isletmecilerin, alternatif bir altyapi olarak elektrik iletim/dagitim hatlarini elektronik haberlesme hizmeti sunumunda kullanabilmelerinin hukuki zemini olusturulmustur. Ancak söz konusu hatlar üzerinden elektronik haberlesme hizmetinin kullaniminda ihtiyaç duyulan cihazlarin Avrupa'da elektroteknik cihazlarin standartlarina, telekomünikasyon standartlarini belirleyen kuruluslarin standartlarina veya TSE tarafindan belirlenen standartlara uygun cihazlar olmasi gerekmektedir. Elektrik hatlari üzerinden gerçeklestirilecek iletisim hizmetleri için bu standartlara uygun cihazlar kullanilmasi halinde cihazlarin kullandigi frekanslarin diger cihazlar üzerinde girisim olusturmalari engellenmis olacagindan, Kurumumuzca ayrica bir frekans planlamasina ihtiyaç olmadigi degerlendirilmistir."
"ALT YAPIYA DAYALI REKABETI ARTIRACAK"
Düzenleme ile ayrica, elektronik haberlesme hizmetinin sunumunda kullanilan elektrik iletim/dagitim hatlarini kuran veya isletenlerin bu hatlari BTK tarafindan yetkilendirilen isletmecilere kullandirmalarinin yetkilendirmeye tabi olmadigi hususunun da açikliga kavusturuldugunu bildiren Acarer, "Yapilan düzenleme ile elektronik haberlesme sektöründe alternatif platformlarin kullanilmasini saglamak suretiyle altyapiya dayali rekabetin gelistirilmesine ve böylece tüketici refahinin artisina da katki saglanacagini düsünüyoruz" dedi.
ELEKTRIK HATLARI ÜZERINDEN ILETISIM
Bu teknoloji sayesinde yüksek hizda internet, telefon, video erisim imkanlari elektrik hatlari üzerinden kullanicilara sunuluyor. IP tabanli her veri, elektrik kablosu üzerinde hizli ve güvenilir bir sekilde tasinabiliniyor ve elektronik aletler birbirleri ile akilli aglar kurabiliyor. Internet, telefon, IPTV, VoD, CCTV gibi birçok uygulama, bu sistemle ekstra kablolama gerektirmeden elektrik hatlari üzerinden gerçeklestirilebiliyor.
Elektrik hatti üzerinden iletisimde, internet, telefon, video erisimi, network kablolarina gerek olmadan, elektrik prizleri ve sayaçlara takilan özel cihazlar ile dagitiliyor.
FIBER ÜZERINDEN ILETISIME RAKIP OLMAKTAN ÇOK UZAK
Uzmanlar, sistemin uygulanabilirliginde mesafenin önemli oldugunu belirtiyor. Mesafe uzun olursa araya özel dagitici cihazlarin konulmasi gerekiyor.
Elektrik hatlari üzerinden iletisimin, bugünkü haliyle fiber optik kablolarla saglanan iletisime rakip olmaktan çok uzak gözüktügünü ifade eden uzmanlar, elektrik hatlari üzerinden iletisim hizmetlerinin, genis fiber aglarla donatilmis sehirlerden çok, hiç internet baglantisi olmayan kirsal yerlerde düsük hizda internet hizmeti saglamak için kullanilabilecegini belirtiyor.
Haberler
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284