IPARD 2 Lansman Toplantisi Yapildi

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu tarafindan yürütülen IPARD 2 programinin lansman toplantisi yapildi.

IPARD 2 Lansman Toplantisi Yapildi

Demosan Otel’de gerçeklestirilen toplantiya Vali Murat Koca, Cumhuriyet Bas Savcisi Abdurrahim Alan, Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Ak Parti Il Baskani Nazmi Ünlü, TKDK Il Koordinatörü Özgür Öztürk, girisimci isadamlari ve konuklar katildi.
TKDK’nin yaptigi çalismalari anlatan tanitim filminin izlenmesinin ardindan Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu Il Koordinatörü Özgür Öztürk yaptigi konusmada, “Proje kabul etmeye basladigimiz 2013 yilindan buyana yapilan 89 basvuru sahipleriyle sözlesme imzaladik. Bunlarin 83’ünün ödemesi tamamlanmis olup faydalanicilarimizin hesabina yaklasik 20 milyon 891 bin lira yatirilmistir. Kalan projelerimizin ödenmesiyle birlikte bu tutar 30 milyon 809 bin liraya çikacaktir. Karaman’a yapilan toplam yatirim tutari ise 53 milyon 800 bin lirayi bulacaktir. Ilimizde gerçeklesen Ipard destekleri ile yaklasik 185 kisiye dogrudan istihdam saglanmistir. Ipard programini genç ve kadin girisimcilere yönelik sagladigi pozitif ayrimcilik nedeniyle bu istihdamin yüzde 24’ü genç yüzde 3’ü ise kadin girisimcidir. Bilindigi üzere daha önce bazi projelerimizin açilisini yapmistik. Bugün ise Ipard 1 programimizla hibe alan diger projelerimizin de tescilli çeklerle açilisini gerçeklestirecegiz. Karaman il koordinatörlügü olarak ödemesini tamamlamis oldugumuz projelerimizin sektörel dagilimi ise, Süt ve et hayvancigi toplam 12 adet, Süt isleme tesisi toplam 4 adet, Meyve sebze isleri yani soguk hava deposu toplam 8 adet, tibbi aromatik bitki yetistiriciligi ve aricilik projeleri olmak üzere toplam 59 adet projeyi Karaman’a kazandirdik. Sözlesmesini imzaladigimiz ancak ödemesi tamamlanmamis diger projelerimizin açilisini da insallah ilerleyen dönemlerde hep birlikte yapacagiz. 2020 yilina kadar sürecek olan Ipard II programi 18 Aralik’ta ilk çagrisina çikmis bulunmaktayiz. Yeni program kapsaminda Türkiye çapinda 801 Milyon Euro’su Avrupa Birligi 244 milyon Euro’su Türkiye Cumhuriyeti tarafindan karsilanmak üzere toplam 1 milyar 45 milyon Euro hibe destegi verilmesi planlanmaktadir. Ipard II programi ile ekonomiye kazandirilacak bütçe yaklasik olarak 5,5 milyar lira olacaktir. TKDK olarak hedefimiz 2020 yilina kadar sürecek olan bu dönem ile üretimde kaliteyi artirarak daha modern daha çok istihdam saglayan daha yeni daha sürdürülebilir projeleri hayata geçirmektir. Bu kapsamda Ipard II programinda Ipard I’de olan tüm sektörleri desteklemekle beraber manda yetistiriciligi, kaz yetistiriciligi, mantar yetistiriciligi, yenilenebilir enerji yatirimlari bölgemiz için çok önemli olacagini düsündügümüz bu sektör ve makine parklari gibi yeni yatirim firsatlari da programa dâhil edilmistir. Ayrica hibe oranlarimiz yüzde 70’e kadar çikmistir böylece IPARD II de daha önce destekleyemedigimiz sektörlerde yatirimcilarimiza da ulasarak hibe alanlarimizi genisletmeyi hedeflemekteyiz. IPARD II programinda saglanacak hibelerle Karaman’imizin gelismesi için daha çok çalisacagiz, daha çok gayret gösterecegiz. Netice olarak IPARD II programindan saglanan destekler ile Karaman’da yatirimin katlanarak aratacagini düsünüyor ve temenni ediyorum” dedi.
Programda IPARD destekleriyle yatirim yapanlara temsili çekleri teslim edilerek yatirimlarin temsili açilisi gerçeklestirildi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284