İş Güvenliği İçin OSGB Zorunluluğu 1 Temmuz’da Başlıyor

Karaman Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Rıfat Karaulu, İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırma zorunluluğu, kamu ve özel sektör ayrımı olmadan tüm işyerleri için 1 Temmuz 2016 tarihinde yürürlüğe gireceğini açıkladı.

İş Güvenliği İçin OSGB Zorunluluğu 1 Temmuz’da Başlıyor
İş kazalarını önlemek ve iş güvenliğini sağlamak amacıyla 2012 yılında, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkartıldığını ve bu doğrultuda her işyerinde bir iş güvenliği uzmanı ile işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu getiren kanun kapsamında da işyerlerinin; az tehlikeli, tehlikeli, çok tehlikeli olmak üzere üç gruba ayrıldığını belirten Başkan Karaulu, “6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan işyerlerinin 01.07.2016 tarihine kadar Bakanlıkça yetkilendirilmiş: İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam edilmek üzere anlaşma sağlaması gerekmektedir. 10'dan az çalışanı bulunan işyerlerinin işverenleri veya vekilleri ise iş sağlığı ve güvenliği eğitimden geçecek ve Ortak Sağlık Güvenlik Birimleri'nden (OSGB), kamu sağlık hizmet sunucularından ya da aile hekimlerinden işyeri hekimi hizmeti alarak kanundan doğan yükümlülüklerini yerine getirebilecek” şeklinde belirtti.
HER AY İÇİN 6 BİN 511 TL İDARİ PARA CEZASI
İş güvenliğinin ve mesleki hastalıkların en önemli konulardan biri olduğunu ve bu konudaki hassasiyetlerinin sürdüğünü, fakat bu kanunun uygulama aşamasında işyerlerine herhangi bir fayda sağlamadan tam tersi zarar getireceğini belirten Başkan Karaulu; ”Türkiye genelindeki 50'den az çalışana sahip 'az tehlikeli' şirketlerin işverenleri, sağlıklı ve güvenli işyerlerinin oluşması, iş kazaları ve meslek hastalıklarının önlenebilmesi için işyerlerinde İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi görevlendirmesi gerekmekte. Bu şartı tamamlamayan işverene, görevlendirmediği her bir kişi ve içinde bulunduğumuz 2016 yılında şartın yerine getirilmediği her ay için 6 bin 511 TL idari para cezası uygulanacak” dedi.
“Muhasebe büroları da dâhil olmak üzere, sadece bir sigortalı bile çalıştıran küçük esnafların da bu yasa gereği, İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimi İstihdam etmesi zorunluluğu bulunmaktadır.” şeklinde açıklama yapan Karaman SMMM Odası Başkanı Rıfat Karaulu ;”Ekonomik olarak büyüyen ekonomi içerisinde kendisine yer bulmaya çalışan küçük esnafın bu ek maliyetle sırtına kaldıramayacağı bir yük daha yüklenmektedir. Türkiye genelinde binlerce muhasebe bürosu ve 2 milyona yakın küçük esnafın olduğu düşünülürse muhasebe bürolarının ve esnafımızın ekonomik çıkmaza girmesi ve bu çıkmazı takiben ülke ekonomisine de yansımaları olumsuz olacaktır. Meslektaşımı ve küçük esnafı zor durumda bırakan bu yasanın bir an önce uygulamadan kaldırılması gerekmektedir” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284