Issiz Mühendise Yeni Is Kapisi

Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu`nun tümüyle yürürlüge girmesiyle ihtiyaç duyulan is güvenligi uzmani sayisi yaklasik 10 bine çikacak.

Issiz Mühendise Yeni Is Kapisi

Is güvenligi uzmanligi sertifikasi için en fazla, is bulmakta zorlanan çevre, kimya, maden, jeoloji, gida mühendisleri ile is sagligi ve güvenligi bölümü mezunlari basvuruyor. 
Is Sagligi ve Güvenligi Genel Müdürü Kasim Özer, AA muhabirine yaptigi açiklamada, tüm isyerlerini is sagligi ve güvenligi mevzuati kapsamina alan Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu'nun kademeli geçis öngördügü için yaklasik 30 bin isyerinde var olan yükümlülüklerin devam ettigini söyledi.
Isyeri hekimi ve is güvenligi uzmani çalistirma noktasinda henüz yeni bir yükümlülük olusmadigina dikkati çeken Özer, is güvenligi uzmani çalistirma yükümlülügü olan isyerlerinin ihtiyaçlarinin da 3 bin civarinda is güvenligi uzmani ile karsilanabildigini ifade etti.
Su anda sertifikasi olan 16 bin 500, belge almayi hak edenlerle 19 bin is güvenligi uzmani oldugunu anlatan Özer, 1 Temmuz'da 50'den az çalisani olup tehlikeli ve çok tehlikeli siniftakiler de dahil oldugunda toplam 5,5-6 milyon kisinin çalistigi, 550 bin isyerinin kapsama girecegini belirtti.
Tehlikeli kapsamindaki 300 bin isyerinde görev yapabilecek 15 bin uzman oldugunu, Mayista bu sayinin 20 bine, belgesini almayanlarla 24 bine çikacagini anlatan Özer, is güvenligi uzmani noktasinda bir sikinti beklemediklerini söyledi.
Tek sikintinin (A) sinifi yani çok tehlikeli isyerlerine hizmet verecek uzmanlara yönelik oldugunu vurgulayan Özer, bu konuda bir proje hazirliginda olduklarini ve yönetmelik degisikligi için çalistiklarini bildirdi. Özer, yürütecekleri çalismalarla A sinifi uzman sayisini 5 bine çikmasini beklediklerini belirtti.
-Uzman var, görev alan yok-
Is sagligi ve güvenligi alaninda bugünün probleminin uzman eksikligi olmadigina dikkati çeken Özer, söyle konustu:
''Bugünün problemi görev almaya gönüllü uzman eksikligi. 15 bin uzman var diyoruz C sinifi, sözlesme yapan sayisi sadece 1000. A sinifi, çok tehlikeli sinifta bin 500 uzman var diyorum, sözlesme yapanin sayisi 150. Bin 500 uzmandan bin 350'si henüz bu sahayla ilgilenmemis veya ilgilenmeyecek. Uzman var mi var, peki çalismak için adam bulabiliyor musunuz, bulamiyorsun. Neden çalismak istemiyor? Çünkü tehlikeli isyerinde hizmet vermenin riski çok büyük. Insaatlardan her gün insanlar düsüp ölüyor. Ölümlü kazalarin basinda insaatlar geliyor. Yilda bin kisinin is kazalarinda öldügü bir ülkeyiz.
Yüzbinde 8 ila 10 arasinda gidip geliyor standardimiz. Bunun asagi çekilmesi için Is Sagligi ve Güvenligi Kanunu ile mevzuatinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bunun hayata geçirilmesindeki en önemli unsur, isyeri hekimi ve is güvenligi uzmani. Ama bugünkü manzaraya baktigimizda uzman ve hekimler, 'mümkünse ben bu isi yapmayayim' gibi bir havaya girdiler veya 'yapacaksam, riski alacaksam ceremesi de yüksek olmali' diyor. 10 bin-20 bin liradan bahisler yapiliyor aylik. Bu da isverene bir külfet getiriyor. Iste bunu asmak için yönetmelik degisikligi yapacagiz. Bununla bu sayinin artirilmasini hedefliyoruz. Bugün bin 500 olan yarin 5 bin oldugunda, bugün 100 kisi gönüllüyse yarin belki 500 kisi, belki 1000 kisi bu hizmeti yapmaya talip olacak.
Isverenlerin uzman bulamiyoruz, adam yok, çok yüksek ücret istiyorlar gibi serzenisleri de yilin ortasinda çözülmüs olacak. Isverenlerin büyük çogunlugu hala 'kim bilecek benim uzman çalistirmadigimi, müfettis 10 yilda bir ya denk gelir ya gelmez' düsüncesinde. Uzmanlar da daha çok 'tehlikesi az, suya sabuna dokunmadan para kazanacagim bir yer olsun' diyor.''
Özer, is güvenligi uzmani ihtiyacini çözecek bir diger mekanizmanin da ortak saglik ve güvenlik birimleri oldugunu söyledi. Bu birimlerin sayisinin su anda 350 oldugunu ifade eden Özer, sene sonunda bu sayinin da 1000 çikacagini tahmin ettiklerini belirtti. Özer, bu birimlerin çogalmasiyla ihtiyaç duyulan personelin bulunmasi ve hizmetin alinmasinin kolaylasacagini dile getirdi.
-En çok ve en az basvurulan alanlar-
Kasim Özer, is güvenligi uzmanligi sertifikasi için mühendisler, mimarlar, fizik ve kimya mezunlari ile meslek yüksekokullarinin is sagligi ve güvenligi mezunlarinin müracaatta bulunabildigini söyledi.
Basvurulara iliskin de bilgiler veren Özer, is güvenligi uzmanligi sertifikasi için en fazla basvurunun is bulmakta zorlanilan çevre, kimya, maden, jeoloji ve gida gibi mühendislikler ile is sagligi ve güvenligi bölümü mezunlarindan geldigini bildirdi. Özer, en az basvurunun ise elektrik, insaat ve makine mühendislerinden geldigi kaydetti.
Kasim Özer, is güvenligi uzmanligi sertifikasini yetkilendirilmis 75 kurumun verdigini, egitimlere katilanlardan, Milli Egitim Bakanligi'nin yaptigi merkezi sinavda 70 ve üzerinde puan alanlarin sertifikaya hak kazandigini anlatti.
Ilerleyen dönemde sektörel uzmanliga geçmeyi planladiklarini ifade eden Özer, ''Mevcut uzmanlar içinde sektörlere bol miktarlarda dagilmis uzmanimiz olmadigi için henüz o sisteme geçemiyoruz ama bu 30-40 binlere geldiginde, uzman sayisinin sektörlere dagilimi yeterli kapasiteye ulastiginda herkes kendi sektöründe uzmanlik yapsin diyecegiz. Maden mühendisi madende, kimya mühendisi kimya bölümünde, insaat mühendisi insaatta hizmet versin diyecegiz'' dedi.
Kanunun yürürlüge girmesinden önce 9 bin is güvenligi uzmani kapasitesi oldugunu bildiren Özer, ''1 Temmuz 2014'te yasa tam anlamiyla yürürlüge girdiginde yaklasik 10 bin is güvenligi uzmani, 4 bin 500 hekime ihtiyaç olacagi projeksiyonu var. 4 bin 500 de diger saglik personeli olacak. Çünkü hekimle diger saglik personelinin görevlerini paylastirdik. Toplam 10 bin is güvenligi uzmanina ihtiyacimiz olacak. Hazirda o tarihte bunun yaklasik 3,5 kati sertifikali uzman olacak. 5 bin hekim ihtiyaci oldugu düsünüldügünde de 2,5-3 kati isyeri hekimi sayisina ulasilacak'' diye konustu.
Kaynak: Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284