Istanbul’un Fethi Üniversite De Kutlandi

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Bilinçli Gençler Ögrenci Toplulugu “Istanbul’un Fethi” etkinlikleri düzenledi.

Istanbul’un Fethi Üniversite De Kutlandi

Etkinlikler kapsaminda ilk olarak Konya’dan gelen mehter takimi Üniversitenin Yunus Emre Yerleskesinde mehter yürüyüsü gerçeklestirdi. Mehter takimi ardindan Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesinin önünde konser verdi.
Etkinlikler, Üniversitenin Karamanoglu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçeklestirilen “Fetih” konulu konferansla devam etti. Konferansa tarih ögretmeni Hasan Özdemir konusmaci olarak katildi.
Hasan Özdemir konusmasina tarihin ünlü hükümdarlarindan Büyük Iskender’in idealist yönünü anlatarak basladi. Özdemir, Iskender’in her firsatta “fetih yapmak için var oldugunu” söyledigini vurgulayarak, “Bizim tarihimizde ise Fatih Sultan Mehmet ve Yavuz Sultan Selim idealist hükümdarlardir.” diye konustu.
Özdemir, Osmanli Imparatorlugu’nun kurulusundan Istanbul’un fethine kadar olan dönemi anlatarak, Osmanli padisahlarinin I. Murat’in “Attan inmeyin, sarayiniza çekilmeyin.” sözüne uyduklari sürece basarili olduklarini ifade etti. Hasan Özdemir, Hz. Muhammed’in “Kostantiniye (Istanbul) muhakkak fethedilecektir. Onu fetheden emir ne güzel emir; onu fetheden ordu ne güzel ordudur.” hadisinin tüm Osmanli padisahlarini kamçilayarak, Istanbul’un fethini bir ideal haline getirdigini kaydetti.
Hasan Özdemir, Fatih Sultan Mehmet’in tahta geçtigi andan itibaren Istanbul’un fethi için planlar yaptigini söyleyerek, “Fatih bizzat kendisi atesli toplar için yeni teknikler gelistirmistir.“ dedi. Ayrintili bir sekilde Istanbul’un Osmanli ordulari tarafindan kusatilmasini ve sehrin alinmasini anlatan Özdemir, Fatih’in Hocasi Aksemsettin ve Bizans surlarina ilk sancagi diken Ulubatli Hasan’in oynadiklari rolden de bahsetti.
Özdemir, fetihten sonra Bizans halkinin caninin ve malinin güvence altina alinmasinin Osmanlinin büyüklügünü gösterdigini belirtti. Gençlere tavsiyelerde de bulunan Hasan Özdemir “Osmanli ecdadini kendinize örnek alin. Büyük hükümdarlar gibi ulvi idealler pesinde kosun.“ seklinde konustu.
Bilinçli Gençler Ögrenci Toplulugu fetih etkinlikleri kapsaminda karma fotograf sergisi düzenledi.
Üniversitenin Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi (IIBF) sergi alaninda gerçeklestirilen ve açilisini IIBF Dekani Prof. Dr. Osman Çevik’in yaptigi sergide toplam 85 fotograf sergilendi.
Bilinçli Gençler Ögrenci Toplulugu Baskani Sadet Cona yaptigi açiklamada sergide Istanbul ve Ayasofya fotograflarinin yani sira Necip Fazil Kisakürek’in ölüm yildönümü nedeniyle büyük üstadin fotograflarina da yer verdiklerini söyledi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284