Isverenlerin ISKUR`u Rahatsiz Eden Tavri

ISKUR Genel Müdürü Nusret Yazici, Türkiye`nin issizlik, isgücü, isveren ve isçi gerçekleriyle ilgili çarpici degerlendirmeler yapti. Isvereni köle aramakla suçlayan Yazici, `Isveren 3 lira verip gece gündüz çalistiracagi adam ariyor olmaz öyle sey` dedi.

Isverenlerin ISKUR`u Rahatsiz Eden Tavri

3 milyona yakin issizin oldugu Türkiye'de bir yandan da 425 bin isçi araniyor.
Geçtigimiz yil, henüz 38 yasindayken Iskur Genel Müdürlügü koltuguna oturan Nusret Yazici, makaminda birinci yilini doldururken, Türkiye'nin issizlik, isgücü, isveren ve isçi gerçekleriyle ilgili çarpici degerlendirmeler yapti.
Yazici, halen yüzde 10'u geçen issizlik orani ve 3 milyona yakin issize istihdam yaratma sorunuyla bogusan Türkiye'nin çeliskilerini Vatan'a anlatti. Gülümhan Gülten'e konusan Yazici, ISKUR'un aldigi mesafeyle ilgili ise umutlu konustu.
425 bin ise isçi bulamiyoruz
Halen 3 milyona yakin resmi issiz bulunan Türkiye'de, Iskur'a kaydini yaptirmis issiz sayisinin 2 milyon 200 bine ulastigini belirten Genel Müdür Yazici, Türkiye'de bugün kadar rastlanmamis bir sorunun da giderek büyüdügünü belirtti.
Yazici sunlari anlatti: "Halen Iskur'a kayit yaptirmis issiz sayisi 2 milyon 200 bin. Ancak ilginç bir durum var. Bu kadar issiz varken, 2013 yilinin Ocak-Nisan döneminde yaklasik 425 bin kisilik açik is için isçi bulamiyoruz. Yani isverenler bize 'isçi bulun' diye basvurmus, ancak biz, 425 bin pozisyona yerlestirmek için isçi bulamiyoruz. Bunlar daha çok temizlik isçisi, büro veya satis elemani, garson, çagri merkezi elemani, soför ve komilik gibi isler. Üstelik bu açik is sayisi bir önceki yila göre yüzde 85 artis gösteriyor. Özel sektörden alinan açik islerde ise yüzde 126 artis görülüyor. Açik islerin 400 bini özel sektöre ait."
Gece gündüz çalistiracak
Iskur'un bir inceleme yaparak, yüz binlerce issiz sokakta dolasirken, isverenlerin neden aradiklari isçileri bulamadiklarini ortaya koydugunu belirten Yazici, tespitlerini söyle anlatti:
"Tüm açik is gruplari açisindan gördük ki, isverenlerin isçi bulmakta zorlanmalarinda en büyük nedenlerin basinda düsük ücret ve is kosullarinin agirligi geliyor. Düsük ücret ve agir çalisma kosullara isçinin isi kabul etmesine engel oluyor. Ya da ise girse bile kisa sürede ayriliyor. Bu böyle olmaz."
Isvereni de egitecegiz
Yazici, yeni dönemde esas olarak isverenleri egitmek istediklerini vurgulayarak, sunlari söyledi:
"81 ilde, ilçelerde yüzlerce isyerine gidecegiz, isverenlerle konusmaya basladik. Özellikle bu açik islere isçi bulamayan isverenlerle görüsüyoruz. Hangi ise ne ücret verilir, çalisma kosullari nasil düzgünlestirilir... Isveren 'al sana 3 lira, gel gece gündüz çalis' diyor. Yok öyle sey. Bakacagiz aradigi eleman ne, o elemanin piyasada aldigi, bu isverenin de vermesi gereken ortalama ücreti ne? Diyecegiz ki 'olmaz kardesim, 3 lira veremezsin, 5 lira vereceksin'. Yani isveren artik o isin geregi, ücreti neyse onu verecek. Yoksa is arayan issizler neden çalismasin?"
Issizligin ne demek oldugunu iyi bilirim
NUSRET Yazici, issizlerle ilgili degerlendirme yaparken bir ara rakamlarin da bulundugu dosyayi kenara koydu ve "Benim için önemli olan bu rakamlar da degil. Issizlik bu rakamlarin çok ötesinde bir durum. Ben issizligin ne demek oldugunu çok iyi bilirim. Hem babamdan bilirim, hem kendimden" dedi. Yazici, söyle devam etti: "Benim babam, biz okurken hamallik yapti. Ben issizlerin evlerinde, o evlerin odalarinda neler konusuluyor biliyorum. Bir babanin aksam olup eve geldiginde ogluna nasil baktigini biliyorum. Ben de okuldan mezun oldugumda issiz kaldim. Aylarca is aradim. Is arayan ve bulamayan bir gencin ne hissettigini size anlatamam. Babam bizi okutmak için disini tirnagina takip çalisti. Simdi kendimden utanarak hatirliyorum, çok gençtim. Okuyordum. Okulda arkadaslarimin giydigi bir spor ayakkabisi var, belli bir marka. Ben de ondan giymek istiyorum. Çocukluk iste, babamdan onu istiyorum. Görmüsüm birilerinde... Neyse babam aylar sonra bir gün, 'tamam' dedi, gittik bir magazaya, denedim, 'begendin mi' dedi, 'begendim' dedim. Sonra babamla kasaya gittik ayakkabinin ücretini ödemeye... Kasadaki öyle bir rakam söyledi ki, o ayakkabinin parasini ödemeye babamin 1 aylik ücreti yetmiyor. Babam hiç ses çikarmadan ödedi. Yasadigim seyi bir daha hatirlamak bile istemedim. Babamin 1 aylik ücretinin bile üzerinde... O günü kabuslarimda yasadim. Babam da mutlaka yasamistir."
'Isyerinde 2 isçi çalistirana 1 isçi de benden' diyorum
ISKUR Genel Müdürü Nusret Yazici, yeni mezun issiz gençlere de müjde niteliginde bir uygulamadan sözetti. Yazici, sözlerini söyle sürdürdü: "Özellikle yeni mezunlar bir ise basvurduklarinda 'daha önceki is deneyiminiz nedir?' sorusuna yanit verebilsin ve ise girmeleri kolaylassin, diye yeni bir uygulama baslattik. Isverene diyoruz ki, '2 isçi çalistir, 1 isçiyi sana ben vereyim'. Yani Iskur, 2 sigortali isçi çalistiran isverenlerin çalistiracaklari 3. isçinin ücret ve sigortasini kendi karsiliyor. 6 ay süreyle tüm masrafini Iskur'un sagladigi çalisanin bu sürenin sonunda iste kalip kalmamasi isverenin karari... Isbasi destegi dedigimiz bu uygulamayla amacimiz su; Yeni mezun çok sayida genç var. Bunlarin herhangi bir is deneyimi yok. 6 ay bir yerde çalissin, is deneyimi kazansin. Ben verecegim tüm masrafini yeter ki çalissin, özgeçmisine 'surada 6 ay çalistim, sunlari ögrendim' desin. Ayrica 6 ay sonra isveren kendisinden memnun kalir ve 'devam et' derse ne ala."
Genel Müdür Yazici, 2013 yilinda bu uygulamadan 150 bin kisinin faydalanacagini tahmin ettiklerini söyledi.
Kaynak: VATAN
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284