Itfaiye’den Kis Uyarisi

Karaman Belediyesi Itfaiye Müdürü Isa Kayhan, yaklasan kis öncesi baca yanginlarina ve zehirlenme olaylarina karsi vatandaslari baca temizligi yapmalari konusunda uyardi.

Itfaiye’den Kis Uyarisi

Kayhan yaptigi yazili açiklamada, “Havalarin sogumasi ile çok sayida evde sobalar kurulmustur. Uzun süredir temizlenmeyerek kurum baglayan bacalar is ve dumani iyi çekmedigi için risk olusturuyor. Özellikle rüzgarli günlerde içeriye dogru sizan gazlar nedeniyle yasanabilecek facialarin önüne geçebilmek amaciyla bazi noktalara dikkat etmesi gerekir. Soba ve kalorifer bacalarinin temizletilmesi konusunda vatandaslarimizin duyarli olmasi büyük önem tasiyor. Baca temizligi sehrimizdeki hava kirliliginin önlenmesinde ve daha ekonomik isinmada önem tasiyor. Yilda en az bir kez bacalar temizlenmelidir. Böylece karbon monoksit zehirlenmelerine bagli ölümlerin de önüne geçilmis olur. Türkiye’de her yil kis aylarinda birçok kisinin bilinçsizce yakilan kati yakit sobalari nedeniyle karbon monoksit zehirlenmesine maruz kaldigini bu konuda da soba üstten yakilmali, tutusturulmali ve üzerine hiçbir kömür ilavesi yapilmamali. Soba yanarken yanma havasi ve duman klapeleri kapatilmamali. Üstten yakilan sobaya sönme asamasina dogru veya yatmadan önce yanmanin sürmesi için üstten kesinlikle kömür ilavesi yapilmali. En çok karbon mononoksit zehirlenmesiyle can kayiplari bu ölümcül hatadan kaynaklanmaktadir. Soba kazanlarini degistirme islemleri sirasinda yanmis küllerin ve kurumlarin mutlaka sönmüs olmasina dikkat etmeli, kovalarin merdiven dairesi, odunluk, baraka gibi yerlere birakilmamasi, rüzgarli ve poyrazli günlerde kovanin tam sönmüs oldugundan emin olunmasi ve açik bir alana birakilmasi gerekir. Kis aylarinda elektrik kullaniminin arttigi günlük hayati bizim için kolaylastiran elektrik enerjisi, gerekli önlemler alinmadiginda veya hatali kullanim halinde tehlikeli hale gelebiliyor. Isinma amaçli kullanimlarda kisa devre olunmasi durumunda yanginlar çikabiliyor. Bu yanginlarin sonucunda yaralanma maddi, kayiplar oldugum gibi maalesef can kayiplari da yasanabiliyor. Karaman’da 2013 ve 2014 yillarinda çikan yanginlarin yüzde 40’i elektrik kaynaklidir. Isinma amaçli kullanilan elektrik sobalarinin gece yatarken açik birakilmasi sonucu çok sayida yangin çikmistir. Ayrica fisin prize tam olarak takilmamasi da elektrik kontagina neden olmaktadir. Vatandaslarimizin bu konuya dikkat etmesi büyük önem tasimaktadir” dedi.
Kayhan, dogalgaz kullananlar içinde uyarida bulunarak, “Karaman’da son dönemlerde dogalgaz kullaniminin yayginlastigi bu konuda dogru tip kombi seçimine dikkat edilmesi gerekir. Bunun yaninda kombinin daire içinde konulacagi yerde önem tasimaktadir. Yaygin olarak otomatik kombiler ortamdaki oksijeni tüketmedigi ve gaz zehirlenme olasiligi düsük oldugundan tercih edilmelidir. Hermatik (otomatik) kombinin egzoz borusu (bacasi) kusursuz montaj edilmeli, mümkünse hakim rüzgarlara bakmayan bir yöne baglanmali. Kullanilan malzeme gerekli standartlara sahip olmali. Ince aliminyum saç borular kesinlikle kullanilmamali. Kati, korozyona yani paslanmaya dirençli borular kullanilmali. Her kombinin yanina gaz kaçak dedektörü mutlaka takilmali. Her abone gaz kesici vanalarin yerlerini bilmeli ve ortamda herhangibir gaz kokusu duyuldugunda vanalari kapatarak hemen 187 nolu Enerya Dogalgaz telefonu veya 112 itfaiye aranmalidir. Itfaiye Müdürlügümüz ve Belediye Baskanimiz adina rica ediyoruz. Siz bizim için degerlisiniz” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284