Kaçak Alkol Ve Tütün Yakalayan Ikramiye Alacak

Gümrük ve Ticaret Bakanligi`nin yeni yasa tasarisi, uyusturucu ele geçirmelerindeki ikramiye uygulamasi kaçak tütün ve alkollü içki ürünleri için de genisletildi.

Kaçak Alkol Ve Tütün Yakalayan Ikramiye Alacak

Ayrica uyusturucu elde etmek için ekilen bitkilerin ele geçirilmeleri de ödül kapsamina dahil edildi.
Bakanligin hazirladigi ‘Gümrük Kanunu ile Bazi Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Degisiklik Yapilmasina Dair Kanun Tasarisi’ TBMM Baskanligi’na sunuldu.
Tasari ile akaryakit, alkollü içecekler ve tütün mamulleri ile benzeri mallarla ilgili kaçakçilikla mücadelede etkinligi artirmak için Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 13. maddesi dördüncü fikrasindaki ‘isyeri sahibi adina’ kavrami, ‘bulundurdugu tespit edilen’ olarak degistirildi.
Ithal edilen ve yurt içinde üretilen ürünlerle ilgili olarak bandrolsüz ürün tespitlerinde, söz konusu ürünleri bulunduran, üreten veya ithal edenlerin de cezali tarhiyattan müteselsilen sorumlu tutulmasi öngörüldü. 5015 Sayili Kanun’da yer alan kaçak petrol tanimi, ‘kaçak akaryakit’ olarak yeniden tanimlandi.
Kaçakçilik fiillerinden dolayi kesinlesmis mahkumiyet karari olanlara lisans verilmeyecegi hususu düzenlendi. Rafinerilere, tanklarinda hangi tür petrol ve türevlerinin bulundugunu lisanslarina isletme yükümlülügü getirildi. Lisanslara islenmis tanklarda belirtilen üründen baska bir ürün bulundurulamayacagi hükme baglandi.
Dagiticilara, bayilerinde kurduklari otomasyon sistemine, Enerji Piyasasi Düzenleme Kurumu’na erisim saglama zorunlulugu getirildi. Bayilerinde denetim sistemini kurmayan dagiticilara idari para cezasi ve dagiticinin, denetim sistemini kurmayan veya kurdugu sistem yapilan düzenlemelere uygun olmayan bayisine akaryakit ikmali yasaklandi. Idari para cezalari miktar olarak artirildi, ayni zamanda kapsami da genisletildi.
KAÇAKÇILIKLAR, TESHIR EDILECEK
Kaçakçilikla mücadelede caydirici etki için; tütün ve tütün mamulleri, alkollü içkiler, akaryakit, uyusturucu, silah ve mühimmat, elektronik esya, canli hayvan, et, çay, seker, zeytin gibi gida maddeleri ile gerekli görülen hallerde diger kaçakçilik türleri ile ilgili mahkumiyet hükmü kesinlesenlerin, Gümrük ve Ticaret Bakanligi'nca kamuoyuna ilan edilebilecegi hükmü getirildi.
IKRAMIYE UYGULAMASI
Kaçak zanni ile yakalanan tütün, tütün mamulleri ve alkollü içkilerin, ambarlardaki dolulugun önlenmesi ve depolama maliyetinin azaltilmasi amaciyla yakalandiginda derhal imhasi öngörüldü.
Kaçak tütün mamulleri ve alkollü içki ürünlerine iliskin yakalamalarda da uyusturucu madde yakalamalarindaki ikramiye uygulamasina paralel bir düzenleme yapilmasi getirildi. Ayrica uyusturucu madde elde etmek amaciyla ekilen bitki yakalamalari da ikramiye kapsamina dahil edildi.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284