Kagit Sevk Dönemi Kapandi

Yarindan itibaren kagit sevk tarih oluyor. Hastalarin baska illere sevkleri sadece elektronik ortamda yapilabilecek.

Kagit Sevk Dönemi Kapandi

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), hastalarin yerlesim yerinde tedavilerinin yapilamamasi nedeniyle yerlesim yeri disina ''hasta sevk formu'' ile yapilan sevklerin elektronik ortamda yapilmasina yönelik yürütülen ''e-Sevk Projesi'', pilot iller olarak seçilen Sinop, Samsun, Çankiri ve Ankara'da baslamisti. 
Pilot uygulama kapsaminda olumlu sonuçlar elde eden SGK, 17 Ocak 2013 tarihinde sevk islemlerinin elektronik ortamda yapilmasina imkan veren e-Sevk uygulamasinin ülke genelindeki tüm hastanelerde baslatmisti. Ancak uygulamada yasanabilecek teknik sorunlar, hekimlerin sisteme uyum sorunlari ve hastane bilgi sistemi yazilimlarinda yasanabilecek muhtemel sorunlar ve benzeri nedenlerle hasta magduriyetleri olusmamasi için e-Sevk yapilamama sebebi de belirtilmek sartiyla manuel sevkler de kabul edilmisti.
-Kagit sevk tarih oldu-
Proje kapsaminda, Saglik Bakanligi Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu'nu bilgilendiren SGK, uygulamanin tüm hastanelerinde uygulamaya konulmasi konusunda koordinasyon sagladi. Hastane yazilim firmalarina mevzuatsal egitim ve teknik destek de saglayan SGK, bu kapsamda ''MEDULA e-Sevk web servisi kullanim klavuzu'' yayimladi.
17 Ocak 2013 tarihinden itibaren tüm Türkiye'de uygulanan elektronik sevklerle ilgili yasanan sikintilarin giderilmesine yönelik ortak mail grubu olusturan SGK, e-Sevk Projesi çerçevesinde tüm çalismalari tamamladi. Bu kapsamda, 1 Mart 2013 tarihinden itibaren kagit sevkler kabul edilmeyecek. Türk Silahli Kuvvetleri'ne bagli saglik tesisleri ile henüz MEDULA uygulamasi bulunmayan aile hekimleri, saglik ocaklari gibi tesislerden yapilacak sevkler kapsam disi birakildi.
Uygulamanin sorunsuz bir sekilde uygulamaya konulmasi için e-Sevk çiktisinin bir örnegi hastalara verilecek, ancak sonrasinda hastalara kagit ortaminda belge verilmesi uygulamasina son verilecek.
-Sevklerin yüzde 90'i elektronik ortamda yapilacak-
Türkiye'de ayda ortalama 83 bin olmak üzere yilda yaklasik 1 milyon hasta sevki yapiliyor. Son bir ay içinde 12 bin 57 kisinin sevki, elektronik olarak yapildi. SGK, hastane yazilimlarinin tümünün tamamlandiginda sevklerin yüzde 90'inin elektronik olarak yapilacagini öngörüyor.
-Yol ve gündelik ödemeleri, daha kisa sürede yapilacak-
e-Sevk ile kagit ortaminda yapilan sevk belgesindeki hata ve eksiklikler nedeniyle hastalarin magdur olmasinin önüne geçilecek ve usulsüzlükler engellenecek. Sevk belgesindeki eksiklikler nedeniyle hastane saglik personelinin ve hastalarin yasayacagi zaman kaybinin önüne geçilecek. Sevklerin kayit altina alinarak takibinin yapilmasi ve sonuçlarinin Saglik Bakanligi'na bildirilerek sevk edilen bransla ilgili hekim istihdaminin yapilmasinin saglanacak. Yol ve gündelik ödemeleri, il müdürlükleri tarafindan daha kisa sürede yapilacak. Bu alanda çalisan personelin daha etkin ve baska alanlarda kullanilmasinin saglanacak.
Yapilan sevkler, hastane yönetimleri ve SGK tarafindan MEDULA sistemi üzerinden daha kolay izlenebilecek. Sevklerle ilgili istatistik bilgilere daha kolay ulasilabilecek ve alinacak kararlara yol gösterici olacak.
Öte yandan, kagit israfi önlenerek dogaya katkida bulunulacak.
Rotahaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284