Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirligi: KÜSI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanliginin 2015-2018 Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirligi (KÜSI) Strateji ve Eylem Plani dogrultusunda olusturulan Karaman KÜSI Planlama ve Gelistirme Kurulunun ilk toplantisi Karaman Organize Sanayi Bölge Müdürlügünde gerçeklestirildi.

Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirligi: KÜSI

Kamu kurum ve kuruluslari, üniversiteler ve is dünyasinin katilimlariyla düzenlenen KÜSI Planlama ve Gelistirme Kurulu tanitim toplantisina Vali Murat Koca, Il Jandarma Komutani Jd. Kd. Alb. Mustafa Akis, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardimcilari Kenan Eskin ve Dr. Sezer Isiktas, Rektör Yardimcilari Prof. Dr. Ahmet Yildirim ve Prof. Dr. Osman Çevik, Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Ali Osman Kasikçi, akademisyenler, sanayici ve isadamlari katildi.
“Katma degeri yüksek ürünler üretmeliyiz”
Programda saygi durusu ve Istiklâl Marsinin okunmasinin ardindan Bilim Sanayi ve Teknoloji Il Müdürü Ali Osman Kasikçi tarafindan açilis konusmasi gerçeklestirildi. Kasikçi, “Kamu-Üniversite-Sanayi Isbirligi’nin (KÜSI) gelistirilmesi ve yayginlastirilmasiyla düsük ve orta-düsük teknolojili ürünlerin ve üretim yöntemlerinin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ve süreçlere çevrilmesi saglanarak katma degeri yüksek ürün ve hizmetler üretilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef dogrultusunda KÜSI paydaslari arasindaki sinerjiyi artirmayi, ulusal inovasyon ekosisteminde bu isbirligini gelistirmeyi amaçliyoruz.” dedi.
Açilis konusmasinin ardindan kürsüye gelen KMÜ Insaat Mühendisligi Bölümü Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Çarbas, kamu-sanayi-üniversite isbirliginde kamu kuruluslarinin görevlerinden, sanayicilerin ve üniversitelerin beklenti ve sorunlarindan, sorunlarin çözümünde KÜSI modellerinden ve çözüm önerilerinden bahsetti. Çarbas, “Gelismis ülkelerle rekabet halindeyiz. Yeni fikirlere ihtiyacimiz var. Farkindalik yaratan fikirleri seçerek projeye çevirmeli, ülke olarak katma degeri yüksek ürünler üretmeliyiz. TÜBITAK, KOSGEB ve Kalkinma Ajanslari da projelerin gerçeklestirilmesinde gerekli destegi sagliyor.” açiklamasinda bulundu.
Programda konusan Mevlana Kalkinma Ajansi (MEVKA) Karaman Yatirim Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokus ise Karaman’in tarihi özellikleri, ithalat ve ihracat ürünleri ile gelecekte gerçeklesmesini hedefledikleri projelerden söz etti. Yokus, “KÜSI kapsaminda hizli gelisen teknolojiye ayak uydurmak, proje destekleri ve kurumlar arasi isbirligi en önemli asamadir.” dedi.
Karaman KOSGEB Il Müdürü Mevlüt Tavsan da “KOSGEB girisimci ruhunu yayginlastirmak, girisimcilerin rekabet duygularini gelistirmek ve ülke ekonomisindeki paylarini artirmak amaciyla örnek olmaya çalisan bir kurumdur.” diyerek KOSGEB’in kurulus amaci, hedef kitlesi, KOBI’lere verilecek destekler ve KOSGEB’e kayit olma yollari gibi merak edilen konulara açiklik getirdi.
“Enerji verimliligi isletmelerin ömrünü belirliyor”
Programin son konusmacisi olan KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisligi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Rüsen de enerji verimliligi hakkinda bilgi verdi. Rüsen “Verimlilik tasarruf etmek, israf etmemek, dogru isler yaparak çevreyi korumaktir. Enerji verimliligi isletmelerin, kurum ve kuruluslarin ömrünü belirliyor, hayatta kalmasini sagliyor. Türkiye’deki enerji kullanimi AB’den fazla ve yerli üretim çok düsük oldugu için enerji verimliligi kaçinilmaz olmali.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Rüsen, KMÜ Enerji Sistemleri Bölümü olarak enerji verimliligi hakkinda bir proje hazirligi içerisinde olduklarini, ayrica KMÜ Enerji Verimliligi Ölçüm ve Egitim Laboratuvari kuruldugunu söyledi. “Sanayi ihtiyaçlarina yönelik üniversite bünyesinde enerji merkezi olusturmak, kurum ve kuruluslara enerji verimliligi egitimleri vermek, enerji verimliligi üzerine akademik çalismalarda bulunmak hedeflerimiz arasinda.” diyen Rüsen, “Enerji, daha güçlü yatirimlar için bir birikimdir.” seklinde sözlerine son verdi.
Tanitim toplantisi katilimcilarin sorularinin cevaplanmasinin ardindan plaket töreni ve toplu fotograf çekimi ile son buldu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284