Kamuda Kadinin Ismi Var Cismi Yok

Türkiye`de ekonomiden yargiya, bürokrasiden egitime kadar tüm yöneticiliklerde erkeklerin hakimiyeti söz konusu.

Kamuda Kadinin Ismi Var Cismi Yok

Buna göre, kamu kurum ve kuruluslarinda çalisan toplam 2 milyon 548 bin çalisanin yüzde 35.9'unu kadinlar olustururken, kamudaki kadin yönetici sayisi ise sadece yüzde 10'da kaldi. Kamuda çalisanlarin yüzde 64.1'i ve yöneticiliklerin ise yüzde 89.7'si erkeklerden olusuyor.
Devlet Personel Baskanligi verilerinden ANKA'nin yaptigi belirlemelere göre, kamuda çalisan her üç kisiden birinin kadin olmasina ragmen, yöneticilikte ise her 10 yöneticiden birinin kadin oldugu görüldü. 2013 yili rakamlarina göre kamu kurum ve kuruluslarinda toplam 2 milyon 548 bin 56 kisi çalisiyor. Basbakanlik, bakanliklar, üniversiteler, kuvvet komutanliklari, müstesarliklar, genel müdürlükler, üst kurullar ve diger statü kurumlar ve KIT'ler de çalisan bu 2 milyon 548 bin kisinin 1 milyon 633 bin 324'ü erkeklerden olusurken, 914 bin 732'si ise kadinlardan olusuyor. Yani kamuda çalisan kadinlarin orani yüzde 35.9 iken, erkeklerin orani yüzde 64.1 olarak gerçeklesiyor.
-HER 10 YÖNETICIDEN SADECE BIRI KADIN-
Kamu kurum ve kuruluslarinda görev yapan yöneticilerin dagilimina bakildiginda ise kadinlara yöneticilik konusunda neredeyse hiç sans taninmadigi görüldü. Buna göre kamuda, müstesar, müstesar yardimcisi, valiler, baskanlik müsaviri, bagli kurum baskani, bagli kurum baskan yardimcisi, bakanlik bünyesindeki genel müdürler, bagli kurum genel müdürleri, genel müdür, genel müdür yardimcisi, kurul baskani, kurul üyeleri, kurum bünyesinde baskan, daire baskani unvanlari, bölge müdürleri, bölge müdür yardimcilari, il müdürleri statüsünde görev yapan toplam 5 bin 899 yöneticinin sadece 608'i kadin, 5 bin 291 erkek yöneticinin bulundugu kamuda, kadin yöneticilerin orani yüzde 10.3 olurken, erkek yöneticilerin orani ise yüzde 89.7 seviyesinde.
-ÖGRETIM ELEMANLIGINDA KADIN ÇALISAN ORANI YÜZDE 41 DÜZEYINDE-
Kamuda 2013 yili rakamlarina göre çalisan toplam 2 milyon 548 bin 56 çalisanin, 2 milyon 70 bin 929'u memur, 204 bin 513'ü isçi ve geçici personel, 148 bin 78'i sözlesmeli personel, 110 bin 633'ü ögretim elemani ve 13 bin 903'ü ise hakim ve savcilardan olusuyor.
Memuriyette kadin çalisanlarin orani yüzde 38.7 olurken, bu oran erkeklerde ise yüzde 61.3 seviyesinde. Kadinlarin erkeklere en fazla yaklastigi statü ise ögretim elemanlarinda görüldü. Türkiye'de çalisan toplam 110 bin 633 ögretim elemaninin yüzde 41'i kadinlardan olusuyor.
-EKONOMI YÖNETIMINDE DE DURUM IÇLER ACISI-
Türkiye ekonomisini yöneten kuruluslar arasinda da kadin yönetici sayisi yok denecek kadar az. Buna göre, Hazine Müstesarliginda birim yöneticileri arasinda sadece bir kadin bürokrat yer aliyor, Ekonomik Arastirmalar Genel Müdürü Gülsüm Yazganarikan. BDDK'da ve SPK'da ise kadin yönetici bulunmuyor.
Merkez Bankasi, Banka Meclis Üyeleri, baskan yardimcilari ve para politikalari kurulu üyeleri arasinda ise kadin bürokratlar yer almazken, sadece 2 birim basinda kadin bürokrat bulunuyor. Bunlar, Arastirma ve Para Politikasi Genel Müdürü Gülbin Sahinbeyoglu ve Bankacilik ve Finansal Kuruluslar Genel Müdürü Dr. Çigdem Kogar.
Yine Sosyal Güvenlik Kurumu'nun basinda da bir kadin genel müdür görev yapiyor.
-ADALETI ERKEKLER DAGITIYOR-
Baskanligini Adalet Bakani Sadullah Ergin'in Baskan vekilligini ise Ahmet Hamsici'nin yaptigi 22 üyeli Hakimler ve Savcilar Yüksek Kurulu'nda sadece 3 kadin üye bulunuyor. Nesibe Özer'in 2. Dairenin baskanligini yürüttügü HSYK'da kadin üye olarak Zeynep Kavlak ve Zeynep Nilgün Hacimahmutoglu yer aliyor. Yüksek yargi organi olan Anayasa Mahkemesi, Yargitay ve Danistay'in baskanlari da erkek. Anayasa Mahkemesi tarihinde tek ve ilk kadin olarak baskanlik koltuguna Tülay Tugcu oturmustu.
-BAKANLIKLARDA TEK YÜZ AKI AILE BAKANLIGI-
Kabinede Aile ve Sosyal Politikalar Bakani Fatma Sahin tek kadin bakan olarak yer aliyor. Tek kadin bakan yardimcisi da yine Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardimcisi Askin Asan iken bakanlikta Hatice Kara da müstesar yardimcisi olarak görev yapiyor.
Maliye Bakanligi, Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakanligi, Ekonomi Bakanligi, Çevre ve Sehircilik Bakanligi, Adalet Bakanligi, Gümrük ve Ticaret Bakanligi, Milli Egitim Bakanligi, Çalisma ve Sosyal Güvenlik Bakanligi, Gençlik ve Spor Bakanligi, Içisleri Bakanligi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi, Disisleri Bakanligi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi, Kalkinma Bakanligi'nda ise bakan yardimcisi, müstesar ve müstesar yardimciliklari görevinde hiç kadin bulunuyor.
ANKA
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284