Kamuya 10 Bin Özel Güvenlik Kadrosu Açildi

Basbakan Tayyip Erdogan`in üniversite ve stadlarda bundan böyle polislerin görev yapacagini açiklamasindan sonra Içisleri Bakanligi harekete geçti. `Koruma Memurlari` adi altinda ilk etapta lise mezunu 10 bin kisi ise alinacak.

Kamuya 10 Bin Özel Güvenlik Kadrosu Açildi

Koruma memurlari geliyor
Güler, özel güvenlik konusuyla ilgili Anayasa'nin, ''üniversiteler ve bagli birimler, devletin denetiminde ve gözetiminde olup buralarla ilgili güvenlik tedbirleri devletçe alinir'' içerikli 130. maddesini animsatti. Güler, ''Bununla ilgili olarak devlet orada polis marifetiyle de gerekli tedbirleri aldirabilir veya özel güvenlik araciligiyla da bu tedbirleri yürütebilir. Tabi özel güvenligin polisle, genel kollukla ilgili yetkileri olmadigi için burada bazi sikintilarin oldugu ortaya çikti'' dedi.
Basbakan Erdogan'in, Bakanlar Kurulu'nda böyle bir talimati oldugunu ve su anda Gençlik ve Spor Bakanligi ile çalistiklarini bildiren Güler, ''Sadece üniversitelerle, statlarla, yurtlarla ilgili bir çalisma var. Ama bu is özel güvenlikle beraber mi yürütülecek, yoksa farkli sekilde mi yürütülecek, buna çalisacagiz'' diye konustu.
Güler, bütün bunlardan önce emniyet hizmetleri sinifi içinde koruma memuru adiyla bir yeni çalismalari oldugunu ifade ederek, söyle devam etti:
''Onu simdi olgunlastirmaya çalisiyoruz. Bu koruma memurlari sadece koruma isi yapacaklar. Neyi koruyacaklar? Sahislari, kurumlari, bina ve tesisleri, hassas bölgeleri, misyonlari, araçlari gibi özel seyleri koruyacaklar. Görevleri sadece koruma olacak. Ama emniyet hizmetleri sinifinda olacak. Bunlari özel olarak 4 ay teorik, 2 ay da tatbiki egitim vererek, yetistirecegiz. Artik polis bile kendi karakolunun önünde nöbeti kendisi yapmayacak. Polisin ayri görevi olacak. Polis kendi bransina göre hizmetini sürdürecek. Ama su anda polisimiz ne yapiyor? Hem polislik yapiyor, hem de gerekirse kapinin önünde nöbet tutuyor. Bu nöbetçiler, belli bir saat çalisacaklar. O saatin disinda biz bunlara fazla görev vermeyecegiz. Zaman içinde, Basbakanlik, Cumhurbaskanligi, Meclis Baskanligi gibi kurumlarda da üst amirler ve ihtisas egitimlilerin disinda, koruma görevini artik yavas yavas koruma memurlariyla yürütmeye çalisacagiz. Simdi bu isin hazirligini yapiyoruz. Yasal degisiklik yapacagiz. Hepsi ayri ayri egitim görecekler. Üniversite veya statlarda görev verecegimiz koruma memurlari da bunlardan seçilebilecek. Bunlarin içinde özel güvenlik belgeleri olanlardan da yararlanabilecegiz. Hatta özel güvenlikte çalisan ve belli bir yasi asmayanlar, belki bir tercih sebebi olacak.''
-Rakamlari açikladi-
Güler, girislerde taraftarlarla ilgili kontrol yaparken özel güvenligin yeterli olmadigini tespit ettiklerini ifade ederek, geçen yil degisik maçlarda 263 bin 438 polis ile 96 bin 593 özel güvenligin görevlendirildigini söyledi. Bu maçlarda toplam 3.5 milyon seyirci bulundugunu dile getiren Güler, söyle devam etti:
''Ama maalesef meydana gelen olaylara baktigimiz zaman, 2012-2013 sezonunda toplam 304 olay meydana geliyor. Bunlarin 243'ü stat içinde, 61'i de stat disinda. Meydana gelen olaylara branslara göre baktigimizda, maalesef futbol bunun yüzde 98'ini olusturuyor. Basketbolda yüzde 1, voleybolda yüzde 1. Bu sene 4 bin 238 kisiye ceza verilmis. Bunlarin bin 883'ü seyirden yasaklanma, stada girmeme. Stada girmeme cezasi veriyorsunuz, göz okuma olmadigi için adam tekrar girerse bunu önleyecek mekanizma yok. e-bilet uygulamasi olacak. Taraftar karti olacak. Giriste göz taramasi yapilabilecek. Zumlayici kameralar olabilecek. Bunlar cezalari gerektiginde belki daha ileri götürebilecek. Belki tutuklama talebi gelecek. Bin 85 kisiye hakaretten ceza verilmis. Bin 24 kisiye spor alanlarina yasak madde koymaktan...Burada iyi bir tedbir olsa bu kadar kisi bu statlara bunu sokabilir mi? 657 kisiye taskinlik yapmak, 330 kisiye yasak alanlara girmek, 311 kisiye biletsiz girmek, 267 kisiye müsabaka düzenini bozmak, 264 kisiye mala zarar vermek, 129 kisiye alkollü olarak girmek, 31 kisiye sahte kart, 24 kisiye usulsüz seyirci almak gibi çesitli cezalar var.''
-10 bin koruma memuru-
Koruma memurlarinin sayisinin ne olacagi sorusu üzerine Güler, su anda Türkiye'de bütün koruma hizmetleri için 29 bin kisi istihdam edildigini bildirdi.
Güler, bunun çok oldugunu ifade ederek, ''29 bin kisiden zaman içinde tasarruf edecegiz. Ilk planda 10 bin kisiyi egitmeyi düsünüyoruz. Bunlar emniyet hizmetleri sinifi ama koruma memuru'' dedi.
''Yeni mi alinacak, teskilat içindeki 10 bin kisiyi mi egiteceksiniz?'' sorusuna Güler, ''Yeni alacagiz'' yanitini verdi.
Güler, koruma memurlarinin lise mezunu olacagini, belli fiziki sartlari tasiyacaklarini ve bunlari 28 yas gibi planladiklarini dile getirdi.
''Lise mezunu statüyü düsürmüyor mu?'' sorusu üzerine Güler, mevcutlarda da lise mezunu oldugunu hatirlatti. Güler, iki yillik meslek yüksekokulu mezunlarindan da koruma memuru alabileceklerini söyledi.
Güler, ''10 bin koruma memuru için start ne zaman verilecek?'' sorusu üzerine de kanuni hazirligi bitirmeye çalistiklarini kaydetti.
Çalismanin önümüzdeki Bakanlar Kurulu toplantisina yetismeyecegini vurgulayan Güler, düzenlemenin bu yasama dönemine yetismeyecegini ancak yil sonuna bitirmeyi hedeflediklerini açikladi.
Güler, koruma memurlarinin üniformalarinin polisten farkli olabilecegini dile getirerek, ''Ancak polis gibi acil olaylarda müdahale yetkisi olacak. Olayin bütün delillerini muhafaza ederek genel kolluk yetkisine haiz adli polisler gelene kadar orada gerekli müdahaleyi yapabilecek'' dedi.
Özlük haklarinin sorulmasi üzerine Güler, ''Esite yakin olacak, böyle bir planlamamiz var'' diye konustu.
Kaynak: Haber7
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284