Kamuya LED Zorunlulugu

Bakan Ergün, kamu kurumlarinin aydinlatilmasinda LED teknolojisinin kullaniminin zorunlu hale getirilecegini açikladi.

Kamuya LED Zorunlulugu

''Türkiye Elektrik ve Elektronik Sektörü Strateji Belgesi ve Eylem Plani''ni tanitim toplantisina katilan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakani Nihat Ergün, söyle konustu:
''Bakanlik olarak, mayis ayinda bu önemli konuda düzenlenecek uluslararasi bir kongreye de ev sahipligi yapacagiz. Sensör, mikrodalga tüp ve özel yariiletkenler gibi stratejik bilesenlerin ülkemizde üretilmesi ve Ar-Ge çalismalari tesvik edilecektir. Mesela ülkemizde kompakt lamba üretimine henüz baslamadik. Ancak artik kompakt lamba üretimini atlamamiz ve elektrik tüketimini düsüren LED aydinlatma konusunda yatirimlar çekmemiz daha rasyonel olacaktir. Bu konuda, kamu kurumlarinin aydinlatilmasinda led aydinlatmalarin zorunlu hale getirilmesi gibi çalismalar yapacagiz.''
Ingilizce'de ''Light Emitting Diode kelimelerinin kisaltmasi olan LED, ''Isik Yayan Diyot'' anlamina geliyor. LED ürünlerin, akkor ve floresan lambalara göre aydinlatmada enerji tasarrufu sagliyor.
KLIMALARDAN YILLIK 700 MILYON LIRA TASARRUF
Ergün, Bakanligin ve TÜBITAK bünyesinde saglanan Ar-Ge desteklerinin artirilacagini ve prosedürlerin kolaylastirilacagini belirterek, sunlari kaydetti:
''Bugün ülkemizdeki klimalar, hava sensörlü olsa, yillik 700 milyon liraya yakin bir tasarruf saglamak mümkün olacak. Son 5 yillik klima üretimini düsündügümüzde, saglanacak elektrik tasarrufu, Atatürk Baraji'nin yüzde 30'una ulasabilirdi. Biz bu konuda, TSE bünyesinde bir test merkezi olusturmayi planliyoruz. Bu düzenlemeler neticesinde 2016 yilina kadar asamali olarak zorunlu hale getirilecek az elektrik tüketen klimalarin üretimi ile birlikte Türkiye'de klimalarin tükettigi elektrigin yüzde 25 azalacagini öngörmekteyiz. Yine bu eylemle birlikte, sanayide kullanilan elektrigin yüzde 60'ini tüketen elektrikli motorlarin daha tasarruflu modellerle degistirilmesini amaçliyoruz. Bu eylemlerimiz ileride ses getirecektir.''
ensonhaber
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284