Karaciger Nakli Oldu Simdi Doktor Adayi

Hayatini tehdit eden yüksek kolesterol yüzünden karaciger nakli olmak zorunda kalan Naciye Dereli (19), artik bir doktor adayi. Hastane günlerinde dahi test çözerek hazirlandigi üniversite sinavinda basarili olup Pamukkale Üniversitesi Tip Fakültesi’ni kazanan Naciye, hayallerine kavusmanin sevincini yasarken, misyonunu da belirledi. Doktor adayi genç kiz, “Sifa bekleyen hastalara umut olmak adina organ bagisi ve organ nakli konusunda elimden geleni yapacagim” dedi.

Karaciger Nakli Oldu Simdi Doktor Adayi

Karaman’da yasayan Kübra- Ahmet Dereli’nin iki kizindan biri olan Naciye Dereli, kötü kolesterol denilen LDL degerinin normalden çok yüksek olmasi nedeniyle küçük yasta hastanelerle tanisti. Naciye’ye 6-7 yaslarindayken “hiperkolesterolemi” tanisi koyuldu. Çocukluk yaslarinda 100-110 araliginda olmasi gereken LDL düzeyi binlere ulasan, yüksek kolesterol yüzünden dirseklerinde yag bezeleri çikan Naciye’nin bu durumuna karacigerindeki bir protein eksiginin yol açtigi saptandi. Yüksek kolesterolün, özellikle kalp damarlarinin çevresinde plaklar olusturarak erken dönemde kalp damarlarinin tikanmasina ve kalp krizi denilen tablonun gelismesine neden olmasi yüzünden hayati tehdit altinda olan genç kiz ve ailesi yillarca bu derde çare aradi. Naciye her 15 günde bir Ankara’ya Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’ne giderek kaninin temizlendigi plazmaferez cihazina baglandi. Bu gidis gelislerde hayatini tehdit eden hastaliktan karacigerinin degismesiyle kurtulabilecegi söylenen Naciye’ye karaciger nakli önerildi. Iyilesme umuduyla büyük sevinç yasayan Naciye Dereli, karaciger nakli için Izmir Kent Hastanesi’ne basvurdu. Ancak, Naciye’nin rahatsizliginin genetik olmasi kizin önüne büyük engel olarak çikti. Naciye’ye anne, baba ve abla Emine’nin yani sira çok yakin akrabalarinin verici olamayacagi bildirildi. Nakille iyilesmeyi umarken, bir anda verici sorunuyla karsi karsiya kalan Naciye’ye 2012’de 17 yasinda, 11. sinif ögrencisi oldugu Karaman’in Ermenek Ilçesindeki IMKB Anadolu Ögretmen Lisesi’ndeki Beden Egitimi Ögretmeni, 4. kusaktan da akrabasi olan Orhan Dereli gönüllü oldu.
Yapilan tetkikler sonucu Orhan Dereli’nin donör olmasinda engel bulunmadigi belirlendi ve Naciye ile ögretmeni 3 Mayis 2012 günü nakil için Izmir Kent Hastanesi’nde ameliyat masasina yatti. Nakli Doç. Dr. Murat Kiliç ve Doç.Dr. Murat Zeytunlu baskanliginda Prof. Dr. Mehmet Alper, Prof. Dr. Çigdem Arikan, Opr.Dr. Cahit Yilmaz, Opr.Dr. Zafer Önen ve Dr. Onur Duygu’dan olusan ekip gerçeklestirdi. Basarili geçen nakil sonrasinda hizla iyilesen ögretmen Dereli ile ögrencisi Naciye taburcu edildi.
Mayis 2012’de nakil için yattigi Kent Hastanesi’nde üniversite sinavlarina hazirlanan, firsat buldukça hasta yataginda test çözüp tip fakültesi hayalleri kuran Naciye Dereli, hedefine bir yil gecikmeyle ulasti. Nakilden sonra son sinifi okuyup basariyla mezun olan Naciye, o yil girdigi üniversite sinavinda istedigi puani alamadi. Bunun üzerine bir yil yeniden sinava hazirlanan Naciye, 2014 üniversite sinavinda Denizli Pamukkale Tip Fakültesi’ni kazandi, hayalleri gerçek oldu. Simdi ailesinden uzakta Denizli’de tip ögrenimine baslayan genç kiz, karaciger nakliyle ikinci hayata baslamis bir hasta olarak kendine önemli bir misyon belirledi. Nakil bekleyen ve nakil olan hastalari çok iyi anladigini, onlara yardimci olabilmek için çabalayacagini belirten doktor adayi Naciye Dereli, hedefi olan tip fakültesini kazanmanin mutlulugunu yasadigini söyledi.
NAKIL HASTALARINA DESTEK VERECEK
Brans konusunda bir karar vermedigini belirten genç kiz söyle konustu:
“Doktorlarla, hastanelerle çok küçük yaslarimdan beri iç içeyim. Oralarda hep hasta olarak bulunmustum. Simdi doktor adayiyim. Henüz yolun çok basindayim ama simdi ögrenci ileride de doktor olarak organ nakli ve organ bagisi konusunda elimden geleni yapmaya çalisacagim. Bana yeni hayatin kapilarini hem akrabam hem de ögretmenim olan Orhan Dereli açti, ona minnettarim. Benim gibi sansli olmayan, donörü bulunmayan hastalar var. O nedenle organ bagisi çok önemli. Çabalarim organ nakliyle yeni hayat bekleyen hastalara yol gösterici, organ bagisi ve farkindaligini artirma yönünde olacak” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284