Karadag’daki Kiliseler Bir Bir Ziyarete Açiliyor

Karaman’da Karadag’daki Madensehri köyünde bulunan Binbir Kilise`de baslatilan temizlik çalismalari kapsaminda kiliseler bir bir gün yüzüne çikmaya basladi.

 Karadag’daki Kiliseler Bir Bir Ziyarete Açiliyor

Karaman Valisi Murat Koca, beraberindeki Il Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ve Müze Müdürü Abdülbari Yildiz ile birlikte temizlik çalismalarinin devam ettigi Degle ören yerindeki kiliseler bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada temizlik çalismalarinin son durumu hakkinda yetkililerden bilgi alan Vali Koca, "Baslatilan bu kazilar Karaman için son derece önemlidir. Burada 4 ve 9. yüzyillar arasindaki eserler asirlar sonra mevcut haliyle gün yüzüne çikmaya basladi. Bu önemli bir çalismadir” dedi.

MADENSEHRI YOLU IÇIN ÖDENEK
Karaman Valisi Murat koca, Süleymanhaci-Madensehri yolunun asfalt yapilmasi için Ulastirma, Denizcilik ve Haberlesme Bakanligin’dan ödenek geldigini de anlatarak, “Bu yolu yapmaktaki amacimiz Konya’nin Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük'e binlerce yabanci turist gelmektedir. Bu yolun tamamlanmasiyla birlikte Çatalhöyük'e gelen turistler Karaman’i dolasmadan çok daha kisa bir yoldan buraya ulasabilecekler. Bu da Karaman’in tanitimina büyük katki saglamis olacak. Turizm, bizim için çok önemlidir. Çünkü Karaman bakir bir sahadir. Tüm tarihi degerlerimizi çikarmaya devam edecegiz" diye konustu.
Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yildiz da, "Binbir Kilise Hitit döneminden itibaren kutsal bir bölge olarak kabul edilmistir. 4. Yüzyildan itibaren Hristiyanligin resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Anadolu’da bir çok piskoposluk merkezleri kurulmustur. Toplu kiliseler açisindan ise Anadolu’nun en önemli piskoposluk merkezi burasidir. Burada gün yüzünde olan toplamda 6 kilise ve 10’a yakin da yasam alani bulunmaktadir. Kültür ve Turizm Bakanligi olarak Iskur’un da detsegi ile 21 Nisan 2014 tarihinde temizlik çalismalarina basladik. Yaklasik 35 günlük süreç içerisinde 31 nolu kilisenin temizlik çalismalarini tamamladik. Haziran ayinin basindan bu yana da su anda içinde bulundugumuz 32 nolu kilisede çalisiyoruz. Burasi 4. Yüzyil ortalarinda ören yerinin merkezi kilisesi durumundadir. Bu kilisenin özelligi tüm Hristiyan mezheplerine hitap eden bir kilise olusudur. Kilisenin iç kisminda çalismalarimizi tamamlamis durumdayiz" seklinde konustu.
Daha sonra Vali Murat Koca ve beraberindekiler kilisede temizlik çalismalari tamamlanan yerleri gezdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284