Karaman'da Ahîlik Haftası Kutlandı

35. Ahilik Kültürü Haftası Karaman’da gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.

Karaman'da Ahîlik Haftası Kutlandı

Önceki gün ziyaretlerle başlayan etkinlikler, saat 14.00’te Cumhuriyet Parkındaki Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. KESOB Başkanı Selahaddin Pekoğlu tarafından Karaman Valisi Tuncay Akkoyun’a Ahîlik kaftanı giydirildi. Programda konuşan Karaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Selahaddin Pekoğlu, ‘’Konuşmama başlarken Esnaf ve Sanatkârların Pîri Ahi Evran’ı ve ebediyete intikal etmiş sanatkârlarımızı rahmet ve minnetle yâd ediyor, manevi şahsiyetleri önünde saygı ile eğiliyorum. Ruhları şad olsun’’ dedi. Yıllar evvel Anadolu’ya gelen atalarımızın köylerde, kasabalarda ve şehirlerde çarşılar kurduklarını söyleyen Başkan Pekoğlu programdaki konuşmasında;

‘’Bu çarşılar istihdama ve üretime imkân sağladığı gibi, üretilenin de satılmasını kolaylaştırıyordu. Ahîlik teşkilatı tarafından alış-verişin doğru ve ahlaklı yapılması adına koyulan kurallar, iktisadi ve toplumsal koşulların olumlu yönde düzene girmesini sağlamıştır. Ahîler, bu kurallar çerçevesinde ürettikleriyle tarihten bu yana halkın yiyecek, giyecek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamışlardır. Ahîler, var oldukları her dönemde adalet ölçüsünün ve birliğimizin manevi emniyet duvarları olmuşlardır. Türk ve İslam kültürünün yaşandığı devletlerde, yöneticilerle Ahîlerin birlikte hareket ettikleri takdirde toplumsal huzuru sağladıkları ve korudukları görülmüştür. Bu başarı; aynı kültürü taşıyan devletlere de ilham kaynağı olduğundan, Ahîlerin teşkilatlanmasında ve faaliyetlerinde kolaylıklar sağlanmıştır. Doğrulukla iç içe geçmiş olan Ahîliğin, bu toprakların vatanlaşmasında da elbette çok büyük katkısı vardır.

Geleneklerini Ahi Evran’dan, duasını Hacı Bektaş Veli’den alan Ahîler, böylesi manevi bir mirası yüreklerinde taşıyarak varlıklarını sürdürmüşlerdir. Günümüz esnaf ve sanatkârının yardımseverliği, misafirperverliği ve cömertliği bu kültürün halen varlığına işarettir. Kadim geleneklerine sıkı sıkıya bağlı olan esnaflarımız, yüzlerce yıllık tarihinde olduğu gibi; yoksullara ve düşkünlere yardım için elini, misafir ve yolda kalmışlar için kapısını, açları doyurmak için de sofrasını sürekli açık tutmuştur. Bu itibarla, esnaf ve sanatkârımız toplum için çok derin anlamlar ihtiva etmektedir. Esnaf ve sanatkârlarımız, insanı duygu ve maneviyattan uzaklaştıran kapitalist ekonomiye karşı köklü bir cevaptır. Hal böyle olunca esnafın kazanması, büyümesi ve ayakta kalması adına çalışma yapmak-üretmek herkesin sorumluluğundadır. Unutmayalım ki; esnafsız büyüme, esnafsız bolluk ve esnafsız huzur mümkün değildir. Bu vesileyle esnaf ve sanatkârımızın Ahîlik haftasını kutluyorum’’ ifadelerine yer verdi.

Esnaf ve sanatkârların köklü bir geleneğe sahip olduğunu söyleyen Karaman Valisi Tuncay Akkoyun ise, ‘’Ahîler, tarih boyunca işi ile ahlakı birleştirmiş, dünyanın hiçbir yerinde görülmemiş erdemli bir duruş sergilemiştir. Gücünü, ilkelerini taviz vermeden uygulamasından alan Ahilik Teşkilatı, eşref-i mahlûkat olan insanı merkezine alarak, halka hizmeti hakka hizmet olarak görmüştür. Ahiler, “Eline, Diline, beline sahip ol! Kalbini Kapını Alnını açık tut! Eş, İş ve Aşına özen göster!” düsturuyla sosyal hayata da şekil vermiştir, önderlik etmiştir. Ahilik öğretilerinin, geçmişte olduğu gibi günümüz iktisat dünyasının da sıkıntılarına derman olmaya ve ihtiyaçlarını gidermeye muktedir olduğu da hepimizin malumudur’’ diye konuştu.

Daha sonra Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ve Ticaret İl Müdürü Adem Özcan’da konuşmalarında, Ahîliğin önemini vurgulayarak esnaf ve sanatkârın Ahîlik Haftasını kutladılar. Programın devamında ise protokol üyeleri ve esnaflar İsmetpaşa Caddesi üzerinden Aktekke 15

Temmuz Demokrasi Meydanına kadar kortej yürüyüşü yaparak halkı selamladı. Aktekke Meydanında devam eden programda mehteran gösterisinin ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile ebediyete intikal etmiş esnaf ve sanatkârların ruhuna dua okundu. Protokol üyeleri, esnaf ve sanatkârlar odaları tarafından kurulan stantları gezdikten sonra; yılın Ahîsi zücaciyeci esnafı Halil Uyar’a, yılın çırağı elektrik tesisatçısı Hasan Hüseyin Tunç’a ve Yılın kalfası bayan kuaförü Hacer Şirin’e plaket takdim ettiler. Plaket takdimlerinin ardından Karaman Valisi Tuncay Akkoyun ve KESOB Başkanı Selahaddin Pekoğlu vatandaşlara ahi pilavı ikramı yaptı.

Programa; Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı ve KESOB Başkanı Selahaddin Pekoğlu’nun yanı sıra siyasi parti temsilcileri, kurum müdürleri, oda başkanları, esnaf ve sanatkârlar katıldı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284