Karaman’a 70 Milyon TL’lik Yatirim

Orman ve Su Isleri Bakanligi geleneksel hale getirdigi merasimlerle tesisleri toplu olarak halkin hizmetine sunmaya devam ediyor. Aralarinda Karaman’da yapimi tamamlanan tesislerin de yer aldigi 2,9 milyar TL yatirim bedelli 175 dev eser, Basbakan Ahmet Davutoglu ile Orman ve Su Isleri Bakani Veysel Eroglu’nun istirak ettigi merasimle Ankara’da hizmete açildi.

Karaman’a 70 Milyon TL’lik Yatirim

“Bugün 78 Milyon Vatandas Için Yeni Bir Milat”
Toplu açilis merasiminde konusan Basbakan Ahmet Davutoglu tarihi bir gün yasadiklarini, bugünün, Anadolu haritasi ve 78 milyon vatandas için yeni bir milat oldugunu belirterek “Dogu’ya, Bati'ya, Akdeniz’e, Ege’ye, Trakya’ya, muhtesem eserler kazandiriyoruz. Türkiye’nin kaynaklarini Türkiye’ye kazandiriyor, halkimizin refah seviyesini yükseltiyoruz" ifadesini kullandi.
Basbakan Davutoglu, Istanbul’da yasanan su problemini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, belediye baskanligi döneminde Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu ile birlikte çözdügünün altini çizerek "Veysel Bey, Asik Veysel gibi uzun ince bir yoldan giderek Türkiye’nin her kösesindeki suya, irmaga, nehre, ovaya hizmet etti" diye konustu.
175 Dev Eserin Ekonomiye Katkisi 432 Milyon Lira
Orman ve Su Isleri Bakanligi tarafindan tamamlanan ve yurdun dört bir tarafina hizmet götürecek 175 tesise deginen Basbakan Davutoglu, sunlari söyledi:
"Hizmete aldigimiz tesislerin ekonomiye toplam katkisi, yillik 432 milyon Türk lirasidir. Hizmete alacagimiz tesislerden 36 adedi çesitli büyüklüklerden olusan barajlardan mütesekkil. Aralarinda Kayseri Gümüsören Baraji, Sivas Nevruz Baraji, Ankara Kalecik Baraji, Bitlis Koçluköy Baraji, Denizli Akalan Baraji ve Düzce Akçakoca Baraji gibi önemli tesisler var. Bu barajlarda 332 milyon metreküp su depolanacak. Içme suyu tesisleriyle Bitlis, Bingöl, Siirt, Yalova illerine yilda 37 milyon metreküp içme suyu saglanacak. Atiksu aritma tesisleriyle günde 13 bin 500 metreküp atik su aritilacak. Bu tesislerle 1,1 milyon dönüm zirai arazi sulamaya açilacak, böylece 5 il, 40 ilçe 292 yerlesim yeri ve 110 bin dönüm araziyi taskinlardan korumus olacagiz. Ayrica 175 tesis ile 1 milyon 66 bin dönüm alanda agaçlandirma çalismasi yaptik, 82 milyon adet fidan diktik. Yani nüfusumuzdan daha fazla, 177 milyon adet fidan ürettik."
"Topyekun Kalkinma Seferberligi Budur"
Basbakan Davutoglu, bugün açilisi yapilan eserlerin hepsinin çok önemli olduguna isaret ederek, sehirlere, insanlara ferahlik getirecek, topraklara bereket tasiyacak nitelikte kalici eserler kazandirdiklarini vurguladi.
“175 Dev Eser Ülkemize ve Milletimize Hayirli Olsun”
Orman ve Su Isleri Bakani Prof. Dr. Veysel Eroglu ise merasimde yaptigi konusmada, hizmete açilacak 2,9 milyar lira yatirim bedelli 175 tesisin, 36 adet baraj, 4 adet içme suyu tesisi,
2 adet atiksu aritma tesisi, 13 adet sulama tesisi, 47 adet gölet/gölet ve sulama/gölet sulamasi, 51adet taskin koruma tesisi (51 ana is kapsaminda 343 taskin koruma tesisi), 6 adet diger DSI tesisi, 7 adet ormancilik, 7 adet milli park projesi ile 2 adet meteoroloji tesisinden olustugunu kaydetti.
“Baraj ve Göletler Bir Lüks Degil, Zarurettir”
Bazi kesimlerin baraj ve göletlere karsi çiktigina dikkati çeken Bakan Prof. Dr. Veysel Eroglu, konusmasina söyle devam etti:
"Bunlara karsi çikmak dogru degil, çünkü ülkemiz yari kurak iklim bölgesinde. Kis aylarinda fazla su ihtiyaci yok çünkü suyumuzun yüzde 74'ünü sulamada kullaniyoruz. Dolayisiyla kisin sulama yok, yazin sulama var. Bizim esas su kullanimimiz yaz aylarindadir. Halbuki yazin, Türkiye'de fazla yagis yoktur. Bu yüzden kisin ve ilkbaharda yagan yagmuru biriktirmek ve bunu yaz aylarinda kullanmak zorundayiz. Barajlarin ve göletlerin yapilmasi, Türkiye'de bir lüks degil, iklimin ve cografyanin getirdigi bir zarurettir. Bu yüzden baraj ve göletler yaptik ve de yapmaya devam edecegiz. Su medeniyettir. Su ana kadar 284 baraj insa ettik, bu bir dünya rekorudur. Dünyada barajlarda ilk üç içindeyiz, göletlerde ise birinci siradayiz."
Basbakan Davutoglu konusmalarin ardindan Orman ve Su Isleri Bakanligi, Devlet Su Isleri Genel Müdürlügü, Orman Genel Müdürlügü, Doga Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlügü ve Meteoroloji Genel Müdürlügü’nce yapilan toplam 175 eserin toplu açilisini kurdele keserek yapti.
Karaman’da Hizmete Alinan Eserlerin Toplam Yatirim Bedeli 70 Milyon TL’yi Geçiyor
Ülke genelinde hizmete alinan 175 eserden Karaman da payina düseni aldi. Karaman’da 5’i Devlet Su Isleri (DSI) Genel Müdürlügü, 1’i de Meteoroloji Genel Müdürlügü’nün tamamladigi tesis olmak üzere 6 eser bu açilis merasimi ile hizmete alindi.
Hizmete alinan DSI’ye ait eserler sulama, taskin koruma ve baglanti yolu tesislerinden olusuyor. DSI tarafindan tamamlanan tesisler ile Karaman’da toplam 400 dekar zirai araziye sulama suyu saglanarak, 2 mahalle ve 400 dekar arazi taskin zararlarindan korunacak. Ayrica bu açilis merasiminde Orman ve Su Isleri Bakanligi’na bagli Meteoroloji Genel Müdürlügü’nce Karaman’da yapimi tamamlanan meteoroloji radari da hizmete sunuldu. Diger yandan hizmete alinan eserler arasinda Orman Genel Müdürlügü tarafindan yapilan yeni orman yollari, agaçlandirma, orman köylüsüne destek, fidan üretimi çalismalari ve sehir ormani tesisi de yer aliyor. Bütün bu eser ve çalismalarin toplam yatirim bedeli 70 milyon TL’yi geçiyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284