Karaman’a haksizlik yapilmakta!

Dr. Osman Yasar ISIKLI Pamukkale Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Klinigi Tarih 14.Nisan 2012 Saglik Bakanimiz Karaman’a ziyarette bulunuyor. Valimizin Bakandan bir talebi var; Anjiyo ünitesinin Karaman’a kurulmasi. Sadece Valimiz degil, halkimiz vekillerimizde de sikintinin farkindalar bu nedenle zaman zaman bu sorunu dile getiriyorlar.

Karaman’a haksizlik yapilmakta!
Saglik Bakanimizin cevabi;”Valimiz anjiyo ünitesi talebinde bulundu ancak bizim bu konuda temel bir yaklasimimiz var. Kalp krizi geçiren, geçirme süphesi olan vatandasa ilk 4 saat içinde müdahale edip bunu çok gelismis bir merkezde inceleyip, degerlendirip kalbine kalp damarlarina dogrudan müdahale etmek lazimsa bunu gerçeklestirecegiz. Bunu tüm Türkiye için planliyoruz. Hasta naklini, bulunulan yere göre helikopter ve uçak ambulansla gerçeklestirecegiz. Bu uygulama için, 2012'nin sonunu kendimize hedef aldik, belki bir kaç ay sarkabilir. Bütün vatandaslarimizi kalp kriziyle ilgili en uygun merkeze kavusturacak sekilde planlamalarimizi yapmis durumdayiz. Anjiyo, kalp damarla ilgili meselenin en önemli kismi kalp krizi geçiren hastalara erken müdahale kismidir. Yoksa vatandas anjiyoyu, herhangi bir biçimde, bunu kendi sehrinde olmasa bile yakin bir sehirde yaptirabilir. Bunu önemli bir hedef olarak koymus durumdayiz.”
Hizmeti hastanin ayagina getirmeyi siar edinen Hükümetin saglik alaninda yaptiklari gerçekten devrim statüsünde, ayakta alkislanacak niteliktedir. Fakat Karaman için anjiyo talep edildiginde söylenenler saskinlik vericidir. Organ nakil hastanesi istenmiyor. Anjiyo ve gerek duyuldugunda bu hastalara müdahaleyi gerektirecek kalp damar cerrahisi ünitesi talep ediliyor. Bakanimizin ifadesine bakilirsa sanki yeni yapilan Devlet Hastanesi için dahi anjiyo ve kalp damar cerrahisi ünitesi düsünülmüyor, yoksa ben mi yanlis anliyorum... Birisi bana bunu beyani izah etsin. Haber ajanslarini tekrar gözden geçiriyorum Çikarabildigim sonuç olumsuz. Toplantiya katilanlar meslektaslarimda ayni seyi düsünüyor. Peki, Sayi Bakanin anlattiklarinin arti ve eksiler nedir? Karaman’in burada çikari ne olur. Kalp krizi geçiren kisiye gerçekten kisa sürede müdahale etmek gerekir. Bu teorik bilgi pratikte hayat kurtaricidir. Türkiye genelinde düsünüldügünde bu proje zorunlu bir ihtiyaçtir. Yalniz suda unutulmamalidir ki Karaman bir köy degildir 9232 km2 yüz ölçümüyle, çeyrek milyon nüfusa sahip Anadolu’nun güzide Illerin de biridir. Peki, Karmana bu ihtiyaç neden lüks sayiliyor? Inanin koroner kalp hastaligi hizmetinde DeJaVu hizmeti anlayisindan kurtulmak için son 2 aydir sürekli girisimlerde bulundum. Sorunun cevabinin vermekte konunun uzmani sayilmama ragmen zorluk çekiyorum.
Koroner kalp hastaligi yüzyilin en önemli ölüm nedeni olan hastalik grubundadir. Epidemiyolojik olarak kanserin bile önüne geçmistir. Türkiye’de her 7 kisiden 1 i koroner kalp hastaligi ile karsi karsiyadir. Asagida 2011 Mayis de yapilan bir çalismada kalp cerrahisi hizmeti Türkiye genelinde haritalandirilmis. Bugün bu haritaya Nigde, Karabük ve Batman eklenmistir. Bu Illerin bir kisminda nüfus yogunlugu Karaman ile bas basa, hatta daha azdir. Konya’da 9 ayri merkezde angio girisimi ve kalp damar cerrahisi ameliyati yapilmaktadir. Saglik Turizmi adi altinda 2 hastanede daha insaat asamasindadir.
 
 
Sekil .Türkiye’de kalp damar cerrahisi + invazif kardiyoloji yapilan iller.(Türk Gögüs Kalp Damar Cer Derg 2011;19(4):483-489)
 
Yillar önce Karaman’da hem köy hem kasaba hem de merkez hastanede ( acil 112) görev yaptim. 30 yaslarinda kendi meslektasimizi bile koroner kalp hastaligindan kaybettigimiz oldu. Periferik arter hastaligina sahip, kalbi risk altinda olan, tetkik ve tedavi için baska bir merkeze anjiyo için gitmeyi reddeden hastalarin sayisi inanin her yil binlerle ifade edilir. Sonunda bu hastalar geçirdikleri kalp krizi nedeni ile ya hayatini kaybeder ya da sakat kalir. Tanik oldugumuz gözyaslari sayisi az degildir. 6 yil önce uzmanlik için Karaman’dan ayrildigimda kalp kateterizasyonu yapilmiyordu. Hala yapilmiyor, mevcut iki özel hastane ve kalp merkezinin Kalp angiografi için ruhsatlari ve anjiyo üniteleri yok.
Karaman halki koroner kalp hastaliginin ileri tetkik ve invazive tedavisinde çok ciddi maddi ve manevi sikinti içerisindedir. Her gün ortalama 15 hasta koroner anjiyo için Konya veya baska bir Ile gitmektedir. Sadece özel hastaneler vasitasi ile Konya’ya sevk edilen hasta sayisi ayda 100–120 civarindadir. Kalp kapak hastaligi ameliyati, Karotis (sah damar) tikanikligi, periferik arter hastaligi için giden hastalari saymiyorum bile.
Madalyonun bir diger yönü ise teshis ve tedavi için giden hasta ve hasta yakinlarinin Çevre Illere iktisadi yönden getirisi azimsanmayacak ölçülerdedir. Bu yüzden saglik turizmi yeni bir terminoloji olarak son yillarda kullanilmaktadir. Karaman’in koroner hasta potansiyeline baska Illerdeki saglik yatirimcilari turist gözü ile bakmaktadir. Fakat bu hizmeti Karaman’da sunmanin maliyetli olmasi nedeni ile yerinde degil, yerlerinde vermektedirler. Gelin bu sektörün rakamlarina ortalama olarak kisaca göz atalim. Bir anjiyo ünitesinin maliyeti ortalama~1.5-2.5 milyon$, Anjiyo ile beraber Kalp Cerrahisi birimin kurulmasi ~3,5 milyon$, Yapilan bir koroner anjiyonun SGK(sosyal güvenlik kurumuna) maliyeti~1.5-2 bin TL, Baypasin SGK ya maliyeti ~3-15 bin TL, Kalp Kapaginin maliyeti~ 3-25 bin TLdir. Karaman’dan Konya veya baska Illere de hastalar sadece anjiyo için gitseler, hiçbir sey yemeseler, otelde kalmasalar, yanlarinda refakatçileri olmasa, islem öncesi ve sonrasi hastane ve ilaç masrafi olmasa iletisim ve ulasim araci kullanmasalar, hasta ziyaretçilerinin masrafi olmasa, kamu ve özel hastanelerden gelen hasta sayisini en iyimser rakamla ayda 220hasta (kayit altindaki) kabul edersek. Bunun hastane döner sermayesine sadece getirisi.~500.000 TL. Bu buz daginin sadece görünen yüzüdür. Sadece bu rakamla kalp ünitesi kendisini en kisa sürede amorti eder. Sadece anjiyo ve kalp cerrahisi ünitelerinin gelirleri ile hastane giderlerinin karsilandigi, yeni hastane binalarin insaa edildigi, tüm hastane malzemelerinin modernize edildigi örnek kamu hastaneleri malumdur. Su anda yapilmakta olan yeni hastaneye anjiyo ve kalp cerrahisi birimi kurabilmek için toplam maliyetinin kaç ta kaçini kullanmak gerekir. Inanin Devede kulak sayilir. En iyi, en modern Hibrit birim (angio +ameliyathane) rakamlar göz önüne alininca kurulabilir
Yil 2012…Anadolu Selçuklulara Baskentlik yapmis bu Ilimizde bu sorunu bilip sorunun çözümünü yeterince dile getiremeyen bizler yapilan bu haksiz degerlendirmenin bas aktörleriyiz sanirim…

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284