Karaman’da 30 Eylül’e Kadar Ormanlara Giriş Yasaklandı

Karaman’da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara girişler 30 Eylül’e kadar yasaklandı.

Karaman’da 30 Eylül’e Kadar Ormanlara Giriş Yasaklandı

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “Yaz aylarında havaların aşırı derecede ısınması göz önünde bulundurularak ormanlık bölgeler ile tarım arazilerinde, insan ve araç yoğunluğunun artması ile birlikte, orman yangınlarının meydana gelebileceği değerlendirilerek, milli servetimiz olan ormanlarımızı yangına karşı korumak amacıyla, 5442 sayılı il idaresi Kanunu'nun 11/C maddesi gereğince, bu Genelge yayımlanmıştır.

1-6831 sayılı Orman Kanunun 74. maddesi kapsamında ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar (Orman İdaresince gerçekleştirilecek faaliyetlerde görev alanlar, izin almak koşulu ile ormanlık alanda hayvan otlatanlar, ilgili kurumların izni dahilinde faaliyette bulunanlar ile orman içi ve bitişiğinde tarımsal faaliyette bulunanlar hariç)   30.09.2022 tarihine kadar yasaklanmıştır.

2-6831 sayılı Orman Kanunu'nun 76. maddesinde yer alan hüküm uyarınca, orman alanları içerisinde 30.09.2022 tarihine kadar mangal, semaver, ateş yakılması yasaktır. Gerekli tedbirler alınmak şartıyla yasak kapsamı dışındaki  mesire yerleri şunlardır.

Karaman Merkez  Karaman A Tipi Mesire Yeri (Gökçe  Çamlığı )  Türk Dünyası Şehir Ormanı, Kâzımkarabekir İlçesi Muammer Fevzi SARI Mesire Yeri, Ortaoba Köyü Mesire Yeri, Ermenek İlçesi  A Tipi Mesire Yeri (İn Evleri Mesire Yeri) , Ermenek İlçesi Şehit Pilot Hasan BAYSAL Mesire Yeri (Orman Parkı), Başyayla İlçesi Taşharmanı Mesire Yeri,  Başyayla İlçesi  C Tipi Mesire Yeri (Orman Parkı) , Sarıveliler İlçesi Karacaoğlan Mesire Yeri, Göktepe Kasabası C Tipi Mesire Yeri (Çılgın Proje Mesire Yeri) , Kazancı Kasabası Aşağıoluk Mesire Yeri.

Yukarıda kapsam dışı bırakılan mesire yerlerinde , ilgili ve sorumlu idare/işletme tarafından gerekli tedbirler alınarak mesire alanında belirlenen yerler dışında ateş yakılmasına müsaade edilmeyecektir.

3-Ormanlara dört kilometre mesafede ve 6831 sayılı Orman Koruma Kanunu’nun 31 ve 32’nci maddesi çerçevesinde olan köyler ve mahalleler başta olmak üzere; orman içi, orman bitişiği ve ormanla ilişiği olmayan köyler ve mahalleler de dahil olmak üzere anız yakmak; bağ ve bahçe, zeytinlik ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaktır.

4-Orman İşletme Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, AFAD ve  İl Müftülüğü tarafından  tüm  iletişim araçları kullanılarak vatandaşlarımızın orman yangını riski konusunda bilgilendirilmesi ve uyarılması sağlanacaktır.

5-AFAD, Karaman  Belediye Başkanlığı, Karaman İl Özel İdaresi tarafından orman alanı civarındaki tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirlerini eksiksiz alacaklardır.

6-Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar (Meram Elektrik Dağıtım A.Ş. ve  TEİAŞ İşletme ve Bakım  Müdürlüğü ) hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölümlerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alacaklardır.

7-Çıkması muhtemel yangınlara gönderilmek üzere D.S.İ. Şube Müdürlüğü, Karaman İl Özel İdare Genel Sekreterliği ve Karayolları Şube Şefliği ile Karaman Belediye Başkanlığının ve makine parkı bulunan diğer belediyelerin iş makinelerinden de yararlanılacaktır. Yangın sezonu boyunca Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğü, Karaman İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Karayolları Şube Şefliği ve belediyeler; talep halinde çıkması muhtemel orman yangınlarına en yakın olan iş makinelerinin gönderilmesi için ilgili birimlerine ( kuruluşun bölge ve il müdürlüklerinin ikinci bir talimatına ihtiyaç duyulmaksızın) 18.07.2022 tarihi itibariyle gerekli talimatı verecektir. Gerekli hallerde, tüm  özel sektör imkânları da kullanılarak yangına karşı etkin müdahale edilmesi sağlanacaktır.

8-Orman İşletme Müdürlükleri koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde ormanlık alana giriş ve çıkışlar ile gözetim ve denetimi yapacaklardır. Belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında; 6831 sayılı Orman Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu uyarınca idari ve adli işlem yapılacaktır.

9-Orman Kanunun 81. Maddesindeki “Orman içinde veya civarında bulunan köylerin muhtar ve ihtiyar meclisi kendi köy hudutları içinde bulunan Devlet Ormanlarının muhafazasında orman teşkilatı ile işbirliği yapmakla vazifelidir.” hükmü gereğince, muhtarlıklar tarafından, ormanların yangınlara karşı muhafazası için gerekli tedbirler alınacaktır.

İş bu 9 maddelik “ Karaman İli Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonu 2 nolu  Kararı” müştereken alınmış ve imzalanmıştır.” ifadeleri kullanıldı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284