Karaman’da Avcilik, Ekolojik Dengeyi Koruyor

1.Ulusal Kirsal Turizm Sempozyumunda, Karaman’da av kaynaklari, av turizminin faydalari ve avciligin önemi konusuldu. Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, “Karaman’da Av Turizmi Potansiyeli Yüksek Olan Bölgeler” konulu sunumu ile avcilik konusunu gündeme getirdi.

Karaman’da Avcilik, Ekolojik Dengeyi Koruyor

Av sahalarinda is olanaklarinin saglandigi, kullanilmayan alanlarin avcilik sayesinde yöreye ekonomik katki getirdigi, farkli kültürdeki insanlarin kaynasmasina olanak sagladigi, av ve avci hikayeleri ile dostluklarin olustugu, geyik, domuz, fare gibi hayvanlar ekolojik dengeyi bozdugunda, avciligin dolayli yönden fayda sagladigi anlatildi.
“Av turizmi hayvani öldürmek degil, ekonomik, ekolojik, is istihdami gibi yararlari olan bir sektördür” diyen Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz av ve yabani hayvan yönetimi, avcilik konusunda toplumun bilinçlendirilmesi, avcilarin egitimi, avcilik disinda hayvanlarin öldürülmesine iliskin ceza ve sorumluluklarin belirtildigi kanunlardan da bahsetti. Av yapilabilmesi için sinirlari belli bir avlak alaninda kaç adet, hangi usül ve kurallara uyularak ne kadar sürede avlanilabileceginin belirtildigi kanunda, avcilik ile ilgili envanterin de çikarilmasi gerekiyor. Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, yabani hayvanlarin hayatlarinin sürdürülebilmesi için gerekli olan envanter çalismasini gece ya da sabah erken saatlerde yaptiklarini belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz “18 yasini doldurmus, silah tasima ehliyetine sahip olan, avcilik ve yaban hayati konusunda egitim almis ve sinavda basarili olmus kisilere biz “avci” diyoruz. Avcilar ile hiçbir problemimiz yok. Hayvanlarin üreme döneminde avcilik yapilmasi durumunda gelecek yil disi hayvanlarin sayisinin azaltilmasi durumu ortaya çiktigi için ne zaman ve neden avlanacagini bilen kisiler avci olmali” dedi.
Karaman’daki avciligin potansiyeli konusunda net bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz, “Ermenek ve Basyayla’da yaban domuzu avlari yapildi. Yurt disinda yaban hayvanlara araba ile çarpma durumunda kisinin hayatini kaybettigine iliskin çok örnekler anlatilmaktadir. Bu da avcilik konusunda egitim yapilmasinin gerekliligini ortaya koymaktadir.” diyerek sunumuna devam etti. Yavuz, Karaman’in kuzeydogu, güneybati bölgelerindeki avlak alanlari katilimcilara gösterdi. Akçasehir, Ayranci, Suduragi, Çoglu gibi alanlari içeren 26.700 hektarlik genis alanda agaçlar, çalilar, otlar, yosun, mantar ve liken gibi bitki örtüsü bakimindan zengin alani ayrintili sekilde tanitti. Yabani hayvan bakimindan kurt, tilki, porsuk, tavsan gibi memeliler ve sahin, bildircin, keklik, kaya güvercini gibi türlerin avlanabilecegini belirtti.
Karaman’da 800, Ayranci’da 150 adet avcinin kayitli oldugunu belirten Yavuz, yumurta ve yavru toplama ve kaçak avciligin usülsüz avcilik olarak degerlendirildigini de açikladi. Katilimcilar arasinda “avcilik” üzerine farkli tartismalari baslatan Yrd. Doç. Dr. Musa Yavuz’un sunumu, Karaman’da av turizminin tanitimi açisindan önemli ve degerli bir çalisma olarak degerlendiriliyor.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284