Karaman’da Camiler İbadete Açılıyor

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle ibadetin yasaklandığı camiler 29 Mayıs Cuma günü ibadete yeniden açılıyor.

Karaman’da Camiler İbadete Açılıyor

Yaklaşık 2,5 ay sonra ibdadete açılacak olan camilerde uyulması gereken kurallar da belli oldu.2 vakit namazı ve Cuma namazı cemaatla kılınabilinecek.Karaman İl Müftülüğü 29 Mayıs tarihinde Cuma namazı kılınacak camilerin listesini açıkladı.
İl Müftülüğünden yapılan açıklamada, “İçişleri Bakanlığımızın Koronavirüs Tedbirleri (Cami ve Mescitlerde Cemaatle İbadet Edilmesi Hk.) genelgeleri doğrultusunda, Devletimizin ilgili kurum ve kurullarınca alınan kararlar neticesinde;
29 Mayıs Cuma günü, Cuma namazı ile camilerimizde kademeli olarak cemaat halinde ibadete başlanılacaktır. Camilerimizde yalnızca öğle ve ikindi namazları Cemaatle kılınabilecektir. Bunlar da belirlenen kurallara uygun gecekleşecektir.
Camilerde ibadetlerimizde kademeli geçiş sürecinde cemaatimizden sabır ve anlayış bekliyoruz.
Sokağa çıkma yasağı kapsamında yer alan vatandaşlarımız ile hastalık belirtileri taşıyanlar namazlarını evlerinde kılmaya devam edeceklerdir. Çünkü onların sokağa çıkması zaten yasak. Onlar evlerinde öğle namazlarını kılacaklardır.
Salgın hastalıkla mücadele tedbirleri kapsamında tedbirlere harfiyyen uyacağız. Yüce Allah’a şükürler olsun, salgının yayılma hızının düşmesi ve etkilerinin azalması gibi olumlu gelişmeler neticesinde, Devlet Sorumlularımız, 29 Mayıs 2020 tarihinde Cuma namazı ile birlikte kademeli bir geçişi başlatmışlardır. Bu sevindirici gelişme belirlenen tedbirlere riayet edilmesi halinde bir anlam ifade edecektir. Bilindiği gibi salgın hastalık riski henüz ortadan tamamıyla kalkmamıştır. İnsan sağlığının korunması Dinimizin en temel hedeflerinden birisidir. Bu sebeple camilerimizi özleyen ve bir an evvel kavuşmak isteyen halkımızın alınacak tedbirlere azami derecede riayet etmelerini bekliyoruz. Kul hakkına girmemek gerekir.
İbadete başlanması uygun görülen tüm cami ve mescitlerde öncelik açık havada kılmaktır. Yani, yeri müsait camilerde öğle ve ikindi namazları açık havada, bahçe ve avluda kılınmalı. Bahçe ve avlusu olmayan, mevsimsel şartlara göre sadece öğle ve ikindi namazları cami içerisinde cemaatle kılınabilecektir. Cuma namazları mutlaka açık havada kılınacaktır. Şahsi seccademiz, maskemiz, mesafeli duruşlarımız ve dezenfektasyon kullanmamız Cami içerisinde de gerekli ve zorunludur. Cuma namazları sadece uygun görülen camilerin bahçesinde / açık havada eda edilebilecektir. Namaz kılınacak tüm alanlarda hastalığın bulaşması açısından risk teşkil eden ve dezenfekte edilmesi mümkün olmayan; koli, karton, çuval ve hasır vb. yaygılar asla kullanılmayacaktır. Yani namaz kılınacak camiler ve alanlara mukavva karton kolilerle asla gelinmemeli.
Hepsinde de şahsi seccademiz, maskemiz, mesafeli duruşlarımız ve dezenfektasyon kullanmamız gerekli ve zorunludur. Cami ve mescit içinde bireysel, münferiden namaz kılacakların da maske takması zorunlu olacaktır.
Şahsi seccadelerimizi evimize döndüğümüzde mutlaka yıkamalıyız.
Cuma namazı kılınacak cami ve diğer alanların bilgisi, 26.05.2020 tarihinden itibaren halkımıza ilan edilmiştir. Cuma namazı kılınacak alanlarda güvenli mesafe kuralına göre Belediyelerimizce ve Müftülüklerimizce gerekli işaretlemeler önceden yapılmakta, gerekli dezenfekte işlemleri Belediyelerimizin desteği ile gerçekleştirilmektedir.
İçişleri Bakanlığımızca yayınlanan ve Valiliklerimize gönderilen genelgede yer alan kurallara uygun cami ve mescitler ile Cuma kılınacak diğer alanların kapasiteleri Müftülüklerce tesbit ve teklif edilmiş olup, namaz kılınan alana, kapasitesinin üzerinde cemaat girişine izin verilmeyecektir. Bu konuda vatandaşlarımızdan anlayış ve sabır bekliyoruz. Gerek kolluk kuvvetlerinin gerekse camilerde görevlendirilen “Cuma Heyeti”nin uyarı ve yönlendirmelerine riayet edilmesini kıymetli vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz.
Cami ve bahçelerinde, alanlarda uyulması gereken kurallar çok önemli. Sokağa çıkması yasak olmayan ve Cuma namazı kılmak isteyen vatandaşımız, yanında şahsi seccadesi ile gelecek, işaretli yerlere seccadesini sererek, mesafeli bir şekilde namazını eda edecektir. Maske kullanma zorunluluğu ibadet esnasında da devam edecektir. Cami/ibadet alanı olarak belirlenen yerlere girecek herkesin ellerini mutlaka dezenfekte etmesi sağlanacaktır. Abdesthane ve tuvaletler kapalı tutulacağından halkımızın camiye abdestli olarak gelmesi gerekecektir. Camiye giriş ve çıkışlarda ve cami içerisinde güvenli mesafe ihlal edilmeyecektir. Namaz öncesi ve sonrasında fiziksel temastan ve musafahadan kaçınılacaktır. Cuma namazlarımız zaten açık havada kılınacağı için, cuma haricinde cami içinde öğle ve ikindi namazları eda edilirken Cami ve mescit içerisinde bulunan klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak, kapı ve camlar açık tutularak cami içerisinin sürekli havalandırılması sağlanacaktır. Namazların sünnetleri ve tesbihat evde eda edilecektir. Takke, tespih, ayakkabı çekeceği gibi Camilerimizde herkesin ortak kullanabildiği malzemelerin ortak kullanımı engellenerek Camilerde bulundurulmasına müsaade edilmeyecektir.
Camilerde sosyal mesafenin korunmasını zorlaştıracak nitelikte mevlit, toplu yemek gibi etkinlikler ile cami çıkışlarında ikram yapılmasına izin verilmeyecektir.
Devlet sorumlularımızca konulan yasak ve kısıtlamaları ihlal etmeden, kurallara uygun her bir vatandaşımız yanında şahsi seccadesi ile maskeli olarak gelecek, işaretli yerlere seccadesini sererek namazını eda edecektir. Maske kullanma zorunluluğu ibadet esnasında da devam edecektir. Mesafeye mutlaka uyulacaktır. Dezenfektasyon kullanılacaktır. Rabbimiz kabul buyursun ve sağlık, sıhhat ve afiyet versin.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284