Karaman’da Her 100 Evden 14’ü Depreme Karsi Sigortali

1. derece deprem kusaginda bulunan 33 kentin büyük bölümü deprem sigortasinda sinifta kalirken 5. deprem kusaginda bulunan ilimizde her 100 evden 14’ünün depreme karsi sigortali oldugu belirlendi.

Karaman’da Her 100 Evden 14’ü Depreme Karsi Sigortali
Türkiye’nin deprem yönünden en risksiz bölgesinde yer alan Karaman ve Aksaray halkinin deprem sigortasi konusundaki duyarliligi ilginç örnek oldu. 5. deprem kusaginda yer alan Karaman'da her 100 evden 14'ü, Aksaray'da ise 17'si sigortali. Oysa 1. derece riskli bölgede bulunan 33 ilden 11'indeki sigortalilik orani bu iki ilin gerisinde kaldi. En riskli bölgede yer alan illerden Sirnak'ta, her 100 evden sadece 2,66'si sigortali. Bu ili yüzde 5'le Mus, yüzde 5,7 ile Hakkari, yüzde 8,1'le Siirt, yüzde 8,6 ile Kirikkale izliyor.
Ev veya isyerine deprem sigortasi yaptiran iller arasinda ilk sirada ise Ankara bulunuyor. Ankara 4'üncü derecede deprem kusaginda yer almasina karsin her 100 konuttan yaklasik 57'si sigortali durumda. Ikinci bölge deprem kusaginda yer alan Istanbul'da ise her 100 konuttan sadece 34'ü sigorta yaptirdi.
Dogal Afet Sigortalari Kurumu (DASK) verileri, deprem acisini yasayan bölgelerdeki vatandaslarin depreme karsi daha hazirlikli olduklarini gösteriyor.
Yakin geçmiste deprem yasanmamis kentlerde oturanlar ise adeta deprem hiç olmayacakmis gibi evini sigortalatma ihtiyaç duymuyor. Her an büyük deprem yasama riski bulunan 11 ildeki sigortali konut orani, deprem riski en düsük illerdeki oranin bile altinda kaldi.
ILK 10'A GIREN ILLER
DASK verileri üzerinden yapilan analiz sonuçlarina göre, 1. derece deprem kusaginda bulunan 33 kentin büyük bölümü deprem sigortasinda sinifta kaldi. Uzmanlarin her an deprem yasanabilecegi uyarisinda bulundugu bu iller arasindan
Sirnak,
Mus,
Hakkari,
Siirt,
Kirikkale,
Kahramanmaras,
Bitlis,
Osmaniye,
Hatay ve
Tokat en düsük sigorta oraniyla ilk 10 il arasina girdi.
Birinci derece deprem kusaginda bulunan bu iller arasinda sadece Bolu, Sakarya ve Mugla yüksek sigortalilik oraniyla dikkat çekti. Ilk 10 ilde her 100 konuttan 3 ila 13'ü zorunlu deprem sigortasi yaptirirken, 1999'da büyük depremi yasayan Bolu'da 53, Sakarya'da 44, Düzce'de 42 konut için sigorta yaptirildi. Ayni deprem kusaginda bulunan Mugla da sigortali konut ve isyeri sayisi açisindan yüzde 44'le deprem öncesi hazirlik yapan kentler arasinda ilk siralarda yer aldi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284