Karaman’da Iyi Tarim Uygulamalari Yayginlastirilacak

Ilimizde sadece bahçe bitkilerinde uygulanan `Iyi Tarim Uygulamalari tarla bitkileri ile tibbi aromatik bitkilerde de uygulanmasi ve yayginlastirilmasi amaciyla teknik personel ve üreticilerle iki bölüm halinde bilgilendirme toplantisi yapildi.

Karaman’da Iyi Tarim Uygulamalari Yayginlastirilacak

Gida Tarim ve Hayvancilik Il Müdürlügü Bitkisel Üretim ve Bitki Sagligi Sube Müdürü Ugur Erkan toplantida yaptigi konusmada, “Tarim bir ülkenin ekonomisinin temelidir. Ayni zamanda birçok sektöre de hammadde saglamaktadir. Bu baglamda hizla artan dünya nüfusunun beslenmesinde tarimin önemi giderek artmaktadir. Dünyamizda temel tarim ürünlerinde üretim, tüketim ve ticaret dengeleri degismektedir. Tarim sektöründe rekabetçilik ve sürdürülebilirlik ön plana çikan kavramlar haline gelirken; küresel iklim degisikligi, gida fiyatlarindaki artis, artan nüfus baskisi, uluslararasi organizasyonlarin etkinliginin artmasi tarim sektörüne yön veren temel unsurlar olmustur. 2014 yilinda Karaman il genelinde toplam 75 isletmeye, 12.289 dekar alana mukabil 614.486 TL Iyi Tarim Uygulamasi destekleme ödemesi yapilmistir. 2015 yilinda iyi tarim uygulamasi yaparak sertifika alan üreticilerimizin 03.02.2016 tarihinden itibaren 17.03.2016 günü mesai bitimine kadar Çiftçi Kayit Sistemine kayitli olduklari Il/Ilçe Müdürlüklerine gelerek Iyi Tarim Uygulamasi desteklemesi için basvurularini yapmalari gerekmektedir. Destekleme kapsaminda meyve ve sebzede dekara 50 TL, örtü alti üretim alanlarinda dekara 150 TL, süs bitkileri ve tibbi aromatik bitkilerde ise dekara 100 TL destekleme ödemesi yapilacaktir. Sonuç olarak iyi tarim uygulamasi yapan üretici saglikli hayatin dostudur. O, hem kendisinin, hem çalisanlarinin hem de sundugu güvenilir tarim ürünleriyle tüketicinin sagligini korur. Iyi tarim uygulamalari ile yasadigimiz çevreyi ve topragi koruruz. Unutmayalim ki gelecek nesillere temiz bir çevre ve toprak birakmak hepimizin vazifesidir” dedi.
Toplantinin teknik personele hitap eden sabahki bölümünde “Iyi Tarim Uygulamalarinda Il Müdürlüklerinin Görev ve Sorumluluklarina Iliskin 2015/001 Sayili Genelge” kapsaminda Iyi Tarim Uygulamalari Biriminin Olusturulmasi, Görev ve Sorumluklari konusunda egitim verildi.
Konu uzmani Ziraat Mühendisi Rami Kaya, Iyi Tarim Uygulamalarinin tanitimi, Yönetmeligi, bitkisel üretimdeki kontrol noktalari, desteklemeleri, piyasa denetimleri, sertifikasyon asamalari hakkinda bilgilerin yer aldigi bir sunum yapti.
Toplantinin ögleden sonraki bölümünde ise, üreticilerimize yönelik olarak Konya ilinde bulunan bir Tarimsal Danismanlik Firmasinin da katilimi ile Iyi Tarim Uygulamalarinin tarla, bahçe ve tibbi aromatik bitkilerindeki arazi faaliyetleri, sertifikasyon islemleri ve asamalari hakkinda bilgiler verildi. Toplanti üreticilerden gelen sorularin cevaplandirilmasi ile sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284