Karaman`da Kaç Kisi Sigara Kullaniyor?

Gögüs Hastaliklari Uzmani Münir Tümkaya, Türkiye`de yilda 100 bin insanin sigara ve sigaraya bagli hastaliklar nedeniyle hayatini kaybettigini söyledi.

Karaman`da Kaç Kisi Sigara Kullaniyor?
Türkiye'de aktif olarak 17 milyon sigara kullanicisi bulundugunu belirten Karaman Devlet Hastanesi Gögüs Hastaliklari Uzmani Münir Tümkaya, "Türkiye'de eriskin nüfusun yüzde 34'ü sigara içiyor. Bu orani kadin erkek olarak ayirdigimizda sigara kullananlarin yüzde 54'ünü erkekler, 17'sini ise kadinlar olusturuyor. Istatistiklere baktigimizda ise, özellikle son yillarda kadinlarda sigara kullanim oraninin yükseldigi görülüyor" dedi.
Kamu kurumlari ve kapali alanlarda baslatilan sigara yasaklarinin ardindan sigara kullaniminda ciddi oranda düsüsler görüldügünü vurgulayan Tümkaya, "Türkiye'de 2008 yilinda baslayan sigara yasaklari sigarayi birakmak isteyenler için de bir firsat olmustur. Bunu nerden anliyoruz diye sorarsaniz sigara satis oranlarindaki düsüs ile birlikte sigarayi birakmak için bize basvuranlarin sayisindan anliyoruz" diye konustu.
Sigarayla ilgili bilgiler de veren Tümkaya, Türkiye genelinde yilda 3 bin kisinin terörden, 7 bin kisinin trafik kazalarindan, 100 bin kisinin ise sigaraya bagli hastaliklardan hayatini kaybettigine dikkat çekerek, yine sigaraya ve ona bagli ortaya çikan hastaliklarin tedavisi için yilda 20 milyar dolar para harcandigini ve bu paranin da Türkiye'de görev yapan tüm doktorlarin 10 yillik maasini karsilayacak durumda oldugunu söyledi.
KARAMAN NÜFUSUNUN 5'DE BIRI SIGARA KULLANIYOR
Karaman'daki sigara kullanicilarinin sayisiyla ilgili olarak da bilgi veren Gögüs Hastaliklari Uzmani Münir Tümkaya, "250 bin nüfusa sahip Karaman'da 50 bin kisi sigara kullaniyor. Karaman'da 2004 yilinda hastanemiz bünyesinde kurulan Sigara Birakma Poliklinigi'ne önceleri günde 2-3 hasta gelirken, bugün baktigimizda günde 30-40 civarinda hasta bizlere müracaat ediyor. Sigarayi birakmak isteyenler arasinda bayanlarin çogunlukta oldugunu görüyoruz" diye konustu.
Sigarayi birakmak için polikliniklerine toplu halde vatandaslarin da müracaat ettiklerine dikkat çeken Tümkaya, ayda yaklasik 400 ila 500 civarinda sigara kullanicisini tedavi ettiklerini söyledi.
Sigaraya bagli hastaliklardan dolayi tedavi gören hastalardan 79 yasindaki Hüseyin Akgül, 70 yildir sigara kullandigini ve sigaranin zararlarini bugün çok daha iyi anladigini belirterek, "Çok küçük yaslarda basladigim sigaranin hiçbir faydasi olmadigini geç de olsa anladim. Bugünkü aklim olsa kesinlikle sigaraya baslamazdim. Insan hasta olunca sagliginin kiymetini anliyor" dedi.
KOAH hastasi olan 55 yasindaki Tacettin Emre de, uzun yillar kullandigi sigara nedeniyle bu hastaliga yakalandigini belirterek, "Sigaraya yeni baslayan gençlerimiz biran önce bu illetten kurtulsun. Çünkü sigaranin insan sagligina verdigi hiçbir yarari olmazken zararlari çok daha büyük oluyor" diye konustu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284