Karaman’da Şiddet Gören Kadın Sayısı Artıyor

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme toplantısı Piri Reis Kültür Merkezinde yapıldı.

Karaman’da Şiddet Gören Kadın Sayısı Artıyor

Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, daire müdürleri ve basın mensuplarının katılımıyla yapılan toplantıda aile içi ve kadına karşı şiddetle mücadele alanında çalışan kurumların 2020 yılı verileri değerlendirildi.
 
İl olarak Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda kadın haklarının korunmasına yönelik Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın katılımlarıyla yürütülen 75 maddeden oluşan “Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadale Koordinasyon Planı” anlatıldı. 2015 yılından itibaren Birleşmiş Milletler tarafından turuncu rengin farkındalık kazandırmak amacıyla görsel bir dil olarak kabul edildiği aktarılan sunumda bu yıl korona virüs nedeniyle kalabalık etkinlikler yapılmadığı belirtildi.
 
“2020 Yılının İlk 10 Ayında Jandarmaya 101 Kadına Şiddet İhbarı Yapıldı”
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından yapılan sunum sonrası Karaman ilinde kadına yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Jandarma Astsubay Üstçavuş Arzu Daşdan tarafından bir sunum yapıldı. İl Jandarma Komutanlığı tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgilendirmeler yapan Daşdan 2015 -2020 yılları arasında 404 kadına şiddet ihbarı aldıklarını bununda 277’sine tedbir kararı alındığını söyledi. 2020 yılının ilk on ayını değerlendiren Daşdan Karaman’da 101 olayın meydana geldiğini söylerken 101 olaydan 88’ine tedbir kararı alındığını aktardı.
 
Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele faaliyetleri kapsamında yürütülen eğitim çalışmalarını aktaran Daşdan 4071 personel ile erbaş ve erlerine eğitim verildiğini ancak tüm dünyayı saran koronavirüs nedeniyle eğitimlere bir süre ara vermek zorunda kaldıklarını söyledi. KADES sisteminin nasıl çalıştığı hakkında videolu bir sunum yapan Daşdan Ayrancı İlçesinde tarım hizmetlerinde çalışan 170 kadın ile Kâzımkarabekir ilçesinde 50 kadına KADES uygulaması kapsamında İl Jandarma Komutanlığınca eğitimler verildiğini açıkladı.
 
“İl Emniyet Müdürlüğüne 2020 Yılının İlk 10 Ayında 107 Kadına Şiddet İhbarı Yapıldı”
İl Jandarma Komutanlığı sonrasında İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler veren Komiser Yardımcısı Duygu Demirkaya hem ulusal hem de uluslararası düzeyde “Kadına Karşı Şiddette Sıfır Tolerans Politikası” kapsamında devletin koruyucu mekanizmalar oluşturduğunu söyledi. 2015-2020 yılları arasında İl Emniyet Müdürlüğüne intikal eden kadına şiddet vaka sayıları hakkında bilgiler veren Demirkaya 2018 yılında 8 olan kadına şiddet sayısının 2019 yılında 14, 2020 yılının ilk on ayında ise 107 olarak artış gösterdiğini söyledi. Demirkaya 2015 yılından itibaren mevcut olan büro amirlerinin 2018 yılında 100 koruyucu, 437 önleyici, 2019 yılında 81 koruyucu, 616 önleyici ve 2020 yılında 106 koruyucu, 839 önleyici ve tedbir kararı aldıklarını aktardı.
 
 
24 Mart 2018 tarihinde uygulamaya geçen KADES uygulamasının kadın ve çocukların maruz kaldığı şiddet olaylarına müdahale edilmesi için İçişleri Bakanlığınca oluşturulmuş bir mobil uygulama olduğunu ve uygulamanın kişilerce akıllı telefonlara indirilmesi şeklinde kullanılabildiğini söyleyen Demirkaya sistemin acil olarak düşen kodların Emniyet Genel Müdürlüğüne ulaşması sonrasında kişinin konumu doğrultusunda olay yerini intikal edilmesi şeklinde çalıştığını ifade etti.
 
Yaklaşık yarım saat süren “Kadına Yönelik Şiddet ve Mücadale Koordinasyon Planı” toplantısı Çarşı Emniyet Karakolu ve İl Jandarma Komutanlığı ziyaretleriyle sona erdi. Haber: Senem Yavuzaslan-Mustafa Özünal

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284