Karaman’da Siginmaci Ailelerin Çocuklari Türkçe Ögreniyor

Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü, Gençlik Merkezinde siginmaci ailelerin çocuklarina Türkçe egitimi veriyor.

Karaman’da Siginmaci Ailelerin Çocuklari Türkçe Ögreniyor

Ülkelerindeki savastan kaçarak Türkiye’ye gelen siginmaci ailelerin çocuklari Türkçe bilmedikleri için gittikleri devlet okullarinda dersleri anlama sorunu yasiyor. Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü bünyesinde faaliyet gösteren Gençlik Merkezi siginmaci ailelerin çocuklarina yasadiklari dil sorununu ortadan kaldirmak için Türkçe kursu açti. Alti hafta önce açilan Türkçe kursunun siginmaci ögrencilerin okullarindaki ögrenim sürecine olumlu etki etmek üzere açildigini söyleyen Türkçe Ögretmeni Fahrettin Bozkaya, “Biz Gençlik Merkezi olarak Suriye’den, Irak’tan, Filistin’den gelen yabanci uyruklu ögrencilerimize Türkçe dersi vermeye basladik. Ögrencilerimiz kursa baslayali 6 hafta oldu. Buraya ilk geldiklerinde hiç Türkçe bilmiyorlardi ama burada Türkçeyi epey ilerlettiler. Bu kursu duyan siginmacilar bize gelerek kayit yaptiriyor. Sayimiz hizla artiyor. Kurslarin verimli olduguna inaniyoruz" dedi.
Bozkaya, genelde dersleri cumartesi günü verdiklerini belirterek sunlari söyledi:
"Ama araya yariyil tatili girince ögrencilerin istegi üzerine hafta içi de yapmaya basladik. 12 kisi ile basladik, su an sayimiz 25 ile 35 arasinda. Ögrenciler okulda dersi anlamadiklarini ama matematigi çözebildiklerini, Ingilizce'yi çözebildiklerini, Türkçe ve tarih bu tür dersleri anlamadiklarini söyledi. Biz de burada ögrencilerimizin bu eksiklerini gidermeye çalisiyoruz. Umarim sene sonunda bu eksikligi tamamen kapatmis oluruz. Aldigimiz bu mesafeden gayet memnunuz.”
IRAK, FILISTIN VE SURIYELI ÇOCUKLARA TÜRKÇE ÖGRETIYORUZ
Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor Il Müdürlügü Gençlik Hizmetleri Müdürlügünün Türkçe'yi ögretme programlarini baslattigini dile getiren Il Müdürü Hayati Kisacik,söyle konustu:
“Suriye, Filistin ve Irak’tan gelen çocuklarimiza ve okullarda okuyan ögrencilerimize cumartesi günleri Türkçe egitimi vermekteyiz. Bunlari okullarla is birligi içerisinde sürdürmekteyiz. Yariyil tatili dolayisiyla bu egitimi iki güne çikarttik. Çarsamba günü devam ediyor çalismalarimiz. Ilk geldiklerinde Türkçe'yi hiç konusamayan çocuklarimiz, su anda ciddi anlamda yol kat etti. Biz bu projeyi daha genis kapsamli olarak üniversitede yayacagiz ve devam ettirecegiz. Su an okullardan bize tesekkür gelmekte. Ögrencilerin su anda okulda dertlerini anlatabildiklerini, derslere katilabildiklerini söylüyorlar. Buradaki çalismalarimizi proje dahilinde daha ileriye götürecegiz. Çocuklarimizi okullarindan alip, buraya getirip, buradan tekrar okullarina götürmeye devam ettirecegiz. Ders yogunlugunu biraz daha artirarak 4 güne çikaracagiz. Burada insallah bu projeyi daha hizli bir sekilde sürdürecegiz”
Kurstaki ögrencilerden Haneen Adile, Amine Hasim ve Abdurrahim Alosman, ögretmenleri Fahrettin Bozkaya ile Türkçe kursunda ögrendiklerini pekistirdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284