Karamanli Akademisyen Prof. Dr. Âmil Çelebioglu FSMVÜ’de Aniliyor

Karaman Mevlevihanesi’nin son seyhi Ebubekir Çelebi’nin torunu, Mevlevi kültürünün inceliklerini yayimladigi eserlerinde hissettiren edebiyat arastirmacisi ve sair Prof. Dr. Âmil Çelebioglu, vefatinin 26. yilinda, Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi’nde (FSMVÜ), ögrencilerinin dilinden genç kusaga anlatilacak.

Karamanli Akademisyen Prof. Dr. Âmil Çelebioglu FSMVÜ’de Aniliyor

Divan, halk ve tekke edebiyati üzerine yazilariyla Türk kültürüne önemli katkilar saglamis, Mevlevi kültüründen aldigi hosgörü ve sevgiyle eserlerini olusturmus önemli bir akademisyen olan Âmil Çelebioglu, ögrencileri Prof. Dr. Nihat Öztoprak, Prof. Dr. Sebahat Deniz, Prof. Dr. Kemal Yavuz ve Nahit Aybet tarafindan çok yönlü kisiligi ve edebiyat sahasina katkilariyla konusulacak. Fatih Sultan Mehmet Vakif Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü’nün düzenleyecegi ‘Ilmiyle Âmil Örnek Bir Akademisyen Prof. Dr. Âmil Çelebioglu Paneli’ 24 Subat Çarsamba günü saat 13.00’te Üsküdar (Atik Valide) Yerleskesi’nde gerçeklesecek.
Amil Çelebioglu Kimdir?
20 Nisan 1934 tarihinde Karaman’da dogmustur. Babasinin adi Ali Riza, annesinin adi Fevziye’dir. Soy bakimindan Celaleddin-i Rumi’ye oradan da hazret-i Ebu Bekir’e dayanir. Istanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümünü bitirmis ve Sanat Tarihi Bölümünden sertifika vermistir. Ilk ögretmenligi Konya Erkek Lisesinde olup, 1964-65 yillarinda müdür muavinligi görevinin yaninda Edebiyat ve Sanat Tarihi dersleri vermistir. 1965 yilinda Konya Selçuk Egitim Enstitüsüne Türk Edebiyati ögretim görevlisi olarak tayin edilmis, 1966-71 yillarinda I.Ü. Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümü Eski Türk Edebiyati Kürsüsünde asistanlik yapmistir. Karsilastigi güçlükler sonunda bu fakülteden ayrilarak 1971 yilinda Erzurum A. Ü. Islami Ilimler Fakültesi Islam Milletleri Dilleri ve Edebiyatlari Bölümüne asistan olarak atanmis ve ayni yil Yazicioglu’nun Muhammediye’si üzerine hazirladigi doktorasini üstün basari ile vermistir. Sultan Ikinci Murad Devri Mesnevileri adli tezini bitirerek 1976’da doçent olmus, 1977-82 yillari arasinda Hacettepe Üniversitesi Sosyal ve Idari Bilimler Fakültesi Türk Dili ve Edebiyati Bölümünde ögretim üyesi olarak çalismis ve buradayken 1982 yilinda profesörlüge yükseltilmistir. 1982-83 yillarinda Marmara Üniversitesi Egitim Fakültesi dekanligi yapmis, idari islerin verdigi huzursuzluk sebebi ile bu vazifeden ayrilmak mecburiyetinde kalmistir. 1990 yilina kadar bu üniversitenin gerek Fen-Edebiyat, gerek Egitim Fakültelerinde Eski Türk Edebiyati derslerini yürütmüs, lisans, lisansüstü ve doktora derecelerinde pek çok talebe yetistirmis, 1990 yilinda Hacca gitmis ve elim Tünel Hadisesinde vefat etmistir.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284