Karamanli Hafiz Egiticisi KMÜ Ögrencileriyle Bulustu

Karamanoglu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Islami Ilimler Fakültesi tarafindan düzenlenen Hayata Dair Söylesiler dizisinin besincisi gerçeklestirildi. Karamanli Hafiz Egiticisi Mehmet Ali Koçak’in konusmaci oldugu söylesiye Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis, üniversite personeli ve ögrenciler katildi.

Karamanli Hafiz Egiticisi KMÜ Ögrencileriyle Bulustu

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen söyleside Hafiz Mehmet Ali Koçak, kendi hayat hikayesini eglenceli bir dille anlatti. Karaman’da Beskeçili Hoca olarak bilindigini söyleyen Koçak, bunun sebebi olarak ise babasinin Bozkandak köyünden Karaman’a göçerken tüm hayvanlarini da beraberinde getirdigini ve sehirde normalin üzerindeki bu hayvan varligina dikkat çekmek amaciyla komsularinin kendilerine “Beskeçili” lakabi verdiklerini ifade etti.
“Müslüman medeni insandir”
Kuran’i çok sevdigini, simdiye kadar birkaç yüz hafiz ve 30-40 bin civarinda talebe yetistirdigini belirten Mehmet Ali Koçak, Karaman’da ve Konya’da degerli hocalardan ders aldigini, bunlardan Haci Veyiszade Mustafa Kurucu’nun kendisini derslerde hep en ön tarafa oturttugunu anlatti. Haci Veyiszade’nin “Günde bin kisiye selam vermezsem huzur bulamam” sözünü nakleden Hafiz Koçak, “Tanidigina herkes selam verir. Önemli olan tanimadigina selam vermektir. Islam budur, Müslüman medeni insandir.” dedi.
“Islam tarif edilmez güzelliktedir”
Günümüzde ilim ve irfanla ilgisi olmayan insanlarin Allah hakkinda korku ve cezaya dayali fetvalar vermesini elestiren Koçak, “Islam tarif edilmez güzelliktedir. Allah merhametlilerin merhametlisidir.” açiklamasinda bulundu.
“Dünyada tek din var, o da Islam” diyen Hafiz Koçak, “Medenilik, demokrasi, adalet, ahlak, temizlik, güzellik, edep, ar, namus, seref burada. Bakmayin aradaki bozgunculara.” seklinde konustu. Koçak, özellikle kadinlara kizan, döven, eziyet eden, dislayan, darilan ve küsen insanlardan nefret ettigini söyleyerek bunlarin tam Müslüman olamayacagini dile getirdi.
Kendisinin annesine çok düskün oldugunu, annesinin de kendisinden hiç ayrilmadigini belirten Koçak, “Bazen annemin ayagini öperdim. Peygamberimiz, ‘Cennet annelerin ayagi altindadir’ buyuruyor. Peygamberimize ‘Kime hürmet edeyim’ diye soruldugunda ‘Annene’ diyor. ‘Sonra kime’ dediklerinde yine ‘Annene’ diyor. ‘Sonra kime’ dediklerinde ‘Babana’ buyuruyor. O yüzden annelerimizi incitmemek, kirmamak asli görevlerimizdendir. Onlara kizilmaz, bugzedilmez.” diye konustu.
Esinin hiçbir zaman annesinden ayri bir ev tutmak için teklifte bulunmadigini söyleyen Koçak, bu konudaki bir anisini söyle anlatti: “Bir gün ben ayri bir ev tutsam diye düsünerek hanima ‘Ev ev üstünde olmaz’ dedim. O da ‘Olur, bir ev tut, ara sira gelirsin buraya, ben burdan gitmem’ dedi. Ben de ‘Neyse bari ben de gitmeyim’ dedim. Biz kirk sene anne babamla ayni evde oturduk.”
Söylesisinde gençlere tavsiyelerde de bulunan Hafiz Mehmet Ali Koçak sunlari söyledi: “Maneviyata önem verin, temiz olun, temiz konusun, kardeslerinizi ikaz edin. Kuran’i 29 harfi de çikaracak sekilde iyi okuyun. Islami emirlere agirlik verin. Of demeyin, af deyin.”
Hafiz Mehmet Ali Koçak, kendisinden talep edilmesi üzerine programda “Zahida aç gözünü” adli kaside ile Bakara suresinin 118. ayetini okudu. Ögrencilerin sorularini da yanitlayan Koçak, “Dilinizden düsürmediginiz dua nedir” sorusuna cevaben “Rabbena âtina” diye baslayan “Rabbimiz, bize dünyada da ahirette de iyilik ver ve bizi cehennem azabindan koru” duasinin en güzel dua oldugunu belirtti.
Koçak, son söz olarak gençlere söyle seslendi: “Sizin birbirine yardimci olan, birbirini seven, kucaklayan, yani Islam’in emrettigi sekilde kardes olmanizi Rabbimden niyaz ediyorum. Yolunuz açik olsun.”
Program, KMÜ Islami Ilimler Fakültesi Dekani Prof. Dr. Halit Çalis’in Hafiz Mehmet Ali Koçak’a plaket takdim etmesiyle sona erdi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner284